אוקטובר 2021, פסק זמן בין מגבלות ומדינות אדומות. הזדמנות פז לעלות על טיסה קצרה של שעתיים לבירת בולגריה – סופיה ולנחות אולי בעונה הכי יפה, הסתיו. כבר מהמטוס אני מבחינה בכתמי צבע בולטים לעין, צהוב, חום, כתום, אדמדם וירוק. אין ספק שהולך להיות טיול מאוד מיוחד, ואני כבר מתחילה לחלום על הטבע המשגע שמחכה לי.

כבר כתבתי על בולגריה בכתבות נוספות, אין ספק שהיא אחד מהיעדים המפתיעים והמיוחדים שגיליתי בקורונה. מדינה קרובה, זולה, שופעת אזורי טיול המותאמים לכל גיל, אנשים חמים ומסבירי פנים, אוכל מעולה, מלונות בוטיק וגם מקומות לינה פשוטים יותר וטבע עוצר נשימה, לגמרי ״שוויץ של הבלקן״.

 מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו״ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם  

>>> רוצים לבקר בבולגריה? כנסו למדריך המלא

רכס הרי הפירין והרי הרילה

רכס הרי הפירין הוכרז בשנת 1983 כאתר מורשת עולמית של אונסק״ו, והינו פארק טבעי המשתרע על שטח של
כ-403 קמ״ר. הכניסה לשמורת הטבע היא בחינם, ותוכלו לתכנן מסלולי הליכה קצרים או טרקים ארוכים, נקודות עצירה לפיקניק ליד נחלים שוצפים, צמחייה משגעת והרבה פינות מיוחדות. ניתן לצאת לטיולים רגליים לבד או עם מדריך מקומי, לצאת לטיול ג׳יפים שייקח אתכם למספר נקודות מרשימות בתוך השמורה. כחלק מהטיול בהרי הפירין, תוכלו להגיע לעץ האורן העתיק שהינו בן 1300 שנה. ישנן מדרגות העולות אליו, לא מונגשות, אבל מוסדרות לעלייה נינוחה, טפסו לכם בנחת, ולמעלה תוכלו להתפעל מהעץ המרהיב וכמובן כמה תמונות סלפי, כי בכל זאת הגענו עד הלום.

הרי פירין (צילום: אלון קשי)
פארק טבעי המשתרע על שטח של כ-403 קמ״ר. הרי פירין | צילום: אלון קשי
 

הרי הרילה מגיעים לגובה של כ-2924 מטר, בגובה דומה לאולימפוס ביוון. שתי נקודות הציון אולי המוכרות ביותר בהרי הרילה הן: "מנזר רילה" המיוחד וטרק "שבעת האגמים" היפהפה, אשר יש להיערך אליו מראש בהתאם לעונה. שווה להתייעץ עם מדריך מקומי, או לתכנן היטב את המסלול מראש. בכל מקרה, הרי הרילה משמשים כנקודת יציאה טובה להרבה מסלולי הליכה בין נופים אלפיניים, אגמים ויופי משכר.

View this post on Instagram

A post shared by Meirav Talmor Kashi | מירב קשי (@dreamsandvoyages)

הרי הרילה (צילום: אלון קשי)
מסלולי הליכה בין נופים אלפיניים, אגמים ויופי משכר. הרי הרילה | צילום: אלון קשי

העיר העתיקה של בנסקו

לאלו המגיעים במהלך החורף לחופשת סקי, או בשאר העונות לטיולים רגליים, אל תפסחו על העיר העתיקה של בנסקו. אזור לא גדול אבל יפה במיוחד, עם סיפורים מעניינים, הסטוריה ותרבות, מסעדות טובות עם מאכלים מקומיים והרבה אווירה. תוכלו לשלב בין טיול רגלי בהרים, ולאחר מכן בסיומת קולינרית באחת מהמסעדות. ממליצה ללון או בעיר העתיקה עצמה, או באחד מהמלונות בבנסקו (המבחר עצום).

שמורת הרי הרודופי 

קניון יגודינה ומערת נטיפים יגודינסקה (yagodinska)

הדרך למערת הנטיפים עוברת בקניון צר (קניון שיצר הטבע) שאורכו כ-7 ק״מ, זוהי אחת הדרכים היפות בהן נסעתי. ההרים מתנשאים לגובה רב, העצים עומדים בשלכת והנהר זורם בעוצמה לצד הכביש. שימו לב שהכביש צר יחסית ויש לנסוע מאוד בזהירות, נכון להיום אין נקודות מוסדרות לעצירה, אז עוצרים בצד הדרך בזהירות לטובת צילומים והתפעלות מהעוצמה של המקום הזה. עם ילדים יש לנקוט משנה זהירות, משום שקשה לשמוע את הרכבים מגיעים עקב זרימת המים החזקה. הקפידו על הבטיחות ותהנו מפלאי הטבע. בזמן השלכת, נהנינו מערימות של עלי שלכת, צבעים מטריפים, קרירות יחד עם קרני שמש מלטפות.

View this post on Instagram

A post shared by Meirav Talmor Kashi | מירב קשי (@dreamsandvoyages)

לאחר הנסיעה בקניון יגודינה, תגיעו למערת הנטיפים יגודינסקה, אחת משתי המערות המפורסמות באזור אשר התגלתה רק בשנת 1963 (השנייה נקראת גרון השטן או לוע השטן). למערה יש לקנות כרטיסים בכניסה ולהיכנס לסיור בבולגרית. במידה ויהיה אתכם מדריך מקומי, תוכלו להנות מהסבר באנגלית, או בעברית. לטעמי, ההסברים מאוד מעניינים ואין כמעט מידע בתוך המערה, וגם אם יש אז הוא בבולגרית ועל כן ממליצה מאוד לתאם הדרכה בשפה רלוונטית עבורכם.

מערת הנטיפים (צילום: אלון קשי)
התגלתה רק בשנת 1963. מערת הנטיפים יגודינסקה | צילום: אלון קשי
מערת הנטיפים ועץ כריסמס (צילום: אלון קשי)
מערת הנטיפים ועץ הכריסמס | צילום: אלון קשי

במערה נוצרו נטיפים מיוחדים, בצורות שלא ראיתי במקומות אחרים, כולל תופעה גיאולוגית יוצאת דופן, הבאה לידי ביטוי בחורים בסלע הנראים כחברבורות נמר וכך הם קרויים. במרכז מערת הנטיפים, יש אפילו נקודה בה מדליקים עץ כריסמס ועורכים חתונות. המקומיים מספרים שהתקיימו במערה כ-400 חתונות ואף זוג לא התגרש וכולם חיים באושר ועושר, אז תחשבו על זה בפעם הבאה, מקסימום לחתונת הכסף. אל תגידו שאין כאן טיפים שווים במיוחד.
מסלול ההליכה הוא 1,200 ק״מ (מתוך כ-10 ק״מ אורך כולל של המערה, שאינו פתוח לציבור) , הליכה נוחה עם כמה מקטעי מדרגות קטנים.

 תצפית עין הנשר (orlovo oko)

חשוב להדגיש כי לא ניתן להגיע לתצפית עין הנשר ללא ג׳יפ מקומי. תוכלו לתאם מראש, או להגיע לכביש שעולה לכיוון התצפית ושם מחכים ג׳יפים מקומיים שישמחו לקחת אתכם (בעד תשלום כמובן). הג׳יפ פתוח וכמובן פעיל רק בעונה הרלוונטית, לא בחורף כאשר הכל מושלג. הישיבה היא בחלק האחורי הפתוח ועל כן חשוב שיהיו לכם בגדים חמים. להערכתי פחות מתאים למי שסובל מבעיות גב חמורות או מטלטולי נסיעה בג׳יפ.

העלייה הינה בדרך עפר משובשת אבל יפהפייה, ובעיקר מחכה לכם תצפית מרהיבה למעלה – תצפית עין הנשר.
שימו לב, בעיקר עם ילדים קטנים, ההליכה לתצפית היא תלולה ברובה וסמוכה מאוד למצוק, לכו בזהירות ובסבלנות. בנקודה עצמה, ישנו גשר קטן שיוביל אתכם לתצפית מרחפת כמו ציפור (לא לבעלי פחד גבהים, אלא אם אתם רוצים לנסות לאט ובזהירות).

טיול ג׳יפים לעין הנשר (צילום: אלון קשי)
העלייה הינה בדרך עפר משובשת אבל יפהפייה. טיול ג׳יפים לעין הנשר | צילום: אלון קשי

תצפית עין הנשר (צילום: אלון קשי)
מרחפת כמו ציפור. תצפית עין הנשר | צילום: אלון קשי

יש משהו עוצמתי מאוד לעמוד בנקודה הרחוקה ביותר על הגשרון, ואם אתם יכולים להתגבר על הפחד, אני ממש ממליצה. מכאן, תוכלו לחזור חזרה בג׳יפ שהביא אתכם, ואם נחה עליכם רוח ספורטיבית ומאתגרת, ניתן לרדת ברגל בשביל עפר תלול, למלון קטן השוכן בקצה המדרון. הליכה חשופה לשמש ולא פשוטה, מתאימה למיטיבי לכת. במלון עצמו אפשר לשתות קפה, לאכול ארוחה קלה ולקנות את התה צמחים המושלם ביותר (תערובת צמחי הרודופי).

הכפר המקסים שירוקה לוקה (shiroka laka)

אחרי שטיילנו ברגל וראינו נופים, הגיע הזמן לקפוץ בזמן לסיפור אגדה מימי הביניים, או תקופות קדומות יותר. כפר אותנטי קטן יחסית, בתקופות רגילות (לא בקורונה) גם תיירותי למדי, ההליכה בו היא חזרה בזמן והתפעלות מכל חלון, מדרכה, עציץ פרחים. תוכלו למצוא גם צימרים קטנים הצמודים לבתי הכפר, אלו חדרים קטנים יש לקחת בחשבון, אבל האווירה מיוחדת.
מידע היסטורי מעניין: בכפר הזה נולד הכומר סטפן (stefan) אשר הציל יהודים בזמן השואה וזכה להיות חסיד אומות העולם (במקום ישנה אנדרטה לזכרו).

שירוקה לוקה (צילום: אלון קשי)
חזרה בזמן והתפעלות מכל חלון, מדרכה, עציץ פרחים. הכפר שירוקה לוקה | צילום: אלון קשי

הכפר שירוקה לוקה (צילום: אלון קשי)
בכפר הזה נולד הכומר סטפן (stefan) אשר הציל יהודים בזמן השואה. הכפר שירוקה לוקה | צילום: אלון קשי

אתר הסקי בורובץ

היופי באתר הזה, שתוכלו להגיע אליו בכל עונה, מכיוון שניתן לצאת ממנו לשפע של מסלולי טיול, אגמים, מסלולי רכיבת אופניים ועוד. לאחר הפשרת השלגים באביב ובקיץ, הכל יפה וירוק ואפשר להנות ממלונות מעולים ומסלולי טיול מגוונים, כאשר בסוף היום יש מרכז עם מסעדות, חנויות נוחות, מלונות מפנקים ומידע לטיולים ואטרקציות.

שווקים כפריים בהרים

תוכלו להגיע לכפרים קטנים ואותנטיים בהרים, אשר מתקיימים בהם שווקים עם תוצרת חקלאית מקומית, השווקים מתקיימים לרוב בימי שבת, אבל לא רק. בשוק תוכלו למצוא, ירקות מסוגים שונים, פירות יער, תפוחים, פרחים, ריבות ודבש, תבלינים ועוד. ליד רבים מהבתים תבחינו בסוכות גפנים, משום שרבים מהתושבים מפיקים יין ורקייה לתצרוכת עצמית.

שוק כפרי (צילום: אלון קשי)
כפרים אותנטיים בהרים שווקים עם תוצרת חקלאית מקומית | צילום: אלון קשי
 מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו״ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם  
 
*הכתבת היתה אורחת של לשכת התיירות הבולגרית