הסתיים הדיון שהתנהל היום בבג"ץ, בו נידונה סוגיית מדיניות סגירת שדה התעופה וסיווג המדינות האדומות. נציגי עולם התיירות והתעופה בישראל דורשים את פתיחת השמיים, בדומה למדינות רבות ברחבי העולם, שבהן במקביל למאבק בנגיף הקורונה מתנהלת גם מדיניות מקלה בכל הנוגע לגבולות המדינה

העתירות הוגשו נגד המדינה בטענה להגבלות על הנוחתים והממריאים המוגדרות כלא מידתיות, וביניהן איסור היציאה לרשימה של מדינות אדומות: ארה"ב, איחוד האמירויות, אתיופיה, בריטניה, טנזניה, מקסיקו, שווייץ וטורקיה.

פרופ' איתמר גרוטו ציין בכתב התביעה כי "ההכרזה על מדינות אדומות בלתי סבירה בעליל", והוסיף: "מגבלות תנועה אינן יעילות לבלימת התפשטות של נגיף הקורונה והווריאנטים השונים שלו". המדינה מצידה השיבה לעתירה בכך שטענה שצעדים בהם נקטה הינם הכרחיים".

נכון לעכשיו, עדיין לא התקבלה החלטה סופית לגבי גיבוש מתווה חדש במדיניות הקיימת, כאשר את פסק הדין צפויים השופטים לפרסם בימים הקרובים. עם זאת, בית המשפט העליון הוציא צו על תנאי המורה למדינה להשיב על שתי שאלות שעמדו בלב הדיון: הראשונה מבקשת לשאול מדוע לא ניתן לבחור באמצעי אחר חוץ מסיווג מדינות כאדומות, והשניה עוסקת בעניין קיצור הבידוד לשבים מ-3 ימים ל-7. 

בהתייחסותו לדיון בבג"ץ, אומר ניר מזור, סמנכ"ל קשרי תעופה כי "כעת כבר ברור לכל שאין שום ערך בריאותי בהנחיות. ארגון הבריאות הבהיר מזמן שאין כל טעם להמשיך במדיניות הזו והיא מיושנת ומזיקה. אנחנו מצפים בהחלט שבג"ץ ייתן לגישה הזו תוקף, ויאפשר גם לענף התיירות והתעופה לחזור לפעילות לצד הקורונה ועם וודאות עסקית מתבקשת״.

לונדון - דצמבר 2021 (צילום: AP)
עדיין ברשימה האדומה. לונדון, אנגליה | צילום: AP

אליו מצטרף גם מיכאל שיחור, מומחה תיירות ומנהל אתר "שיחור", כשהוא אומר כי "סגירת השמיים וההתייחסות לנתב"ג כאל פרצה אפידמיולוגית משקפת עמדה פופוליסטית וארכאית שאינה רלוונטית עוד בעולם של היום, המציאות העולמית והאפידמיולוגית כיום השתנתה, אזרחים וממשלות פיתחו מודלים התנהגותיים לאורם חיים ומטיילים לצד הקורונה. צריך להבין שהמונחים שאליהם התרגלנו כמו "סגר" אינם רלוונטיים יותר והממשלה צריכה לפתח כלים חדשים שהציבור יוכל ויהיה מוכן לעמוד בהם".

הקלות לשבים ולתיירים החוזרים לישראל 

כזכור, היום בחצות נכנסו לתוקפן הקלות בבידוד לשבים ממדינות כתומות, כאשר הנכנסים לנתב"ג יוכלו לבצע בדיקת PCR בשדה התעופה ולהיכנס לבידוד של 24 שעות או לחלופין יקבלו תשובה שלילית, המוקדמת מביניהן. זאת במקום חובת בידוד של שלושה ימים למחוסנים ומחלימים שחוזרים ממדינות כתומות כפי שהיה בתוקף עד היום.

בנוסף לכך, מיום ראשון (9.1), יוכלו להיכנס לישראל גם תיירים מחוסנים או מחלימים ממדינות המסווגות כתומות, כשבנוסף לתהליך הזהה לאלו השבים, ייאלצו התיירים למלא טופס מקוון ולבצע בדיקת PCT או אנטיגן לפני העלייה למטוס.

יוסי פתאל, מנכ״ל לשכת התיירות הנכנסת לישראל, מגיב על החלטת הממשלה לאפשר את כניסת התיירים לישראל: ״אני מברך בשם כל 250 אלף המשפחות שמתפרנסות מתיירות על פתיחת נתב״ג. ישראל מצטרפת לרוב מדינות העולם שהשאירו את השמיים פתוחים. זוהי בשורה נהדרת לתושבי ישראל ולכלכלת המדינה, שבגלל מדיניות השמיים הסגורים איבדה הכנסות של 30 מיליארד שקלים כל שנה".

"פתיחת השמיים נוגעת לעשרות אלפי משפחות. ענף התיירות מורכב מעשרות מקצועות כמו מורי דרך, דיילים, מלונאות, אטרקציות שעד כה חלקם הגדול היה מושבת, כל רגע שהשמיים היו סגורים השפיע על עשרות אלפי המשפחות הללו" אומר יהודה זפרני, מומחה ניהול, תיירות ותעופה ומנהל תחום התיירות במועדון הצרכנות הוט, והוסיף כי "החלטה זו נותנת מענה לאזרחים ומשפיעה על אלפי עובדים ועל כלכלתה של מדינת ישראל".