אתר airlineratings בוחן יותר מ-400 חברות תעופה על סמך שבעה קריטריונים שונים, עם כוכב אחד לכל קריטריון. הקריטריונים השונים בוחנים בין היתר אם חברת התעופה קיבלה תעודת בטיחות מארגון חברות התעופה הבין-לאומי (IATA).

כמו כן, הקריטריונים בוחנים אם חברת התעופה נמצאת ברשימה השחורה של האיחוד האירופי, אם רשות התעופה האמריקאית (FAA) הנפיקה לחברה אישור כניסה לתחומה, ולבסוף נבחנות מספר התאונות הקטלניות בעשר השנים האחרונות. הקריטריון האחרון אינו כולל "מקרי מוות המיוחסים לפעולות טרור, חטיפות או התאבדות טייסים".

Pakistan International Airlines (PIA), חברת התעופה הלאומית של פקיסטן, ומספר חברות תעופה אחרות נחשבות לחברות התעופה הגרועות בעולם מבחינה בטיחותית לפי המחקר. בניסיון נחיתה בעיר הפקיסטנית קראצ'י בשנת 2020, מטוס איירבוס A320 של PIA התרסק במקום הומה אדם, וכתוצאה נהרגו 100 בני אדם. בנוסף לפריצות למסלולים, PIA חוותה בשנים האחרונות מספר תקריות שכללו הפעלת מחווני עשן ותקלות מנועים.

פקיסטן איירליינס (צילום: AlexelA, shutterstock)
לא ממליצים לטוס עם החברה הזו. פקיסטן איירליינס | צילום: AlexelA, shutterstock

מקסימום 7 כוכבים 

על פי התנאים, חברת תעופה יכולה לקבל מקסימום שבעה כוכבים, ואם היא עונה על כולם, תיחשב לבטוחה. 158 חברות תעופה עומדות כיום בקריטריונים אלה ולכן זוכות למספר המרבי של כוכבים. בהשוואה ל-2019, מספר חברות התעופה הבטוחות ירד ב-41. ניתן להסביר זאת בכך שכעת נבדקת גם מידת העמידה של חברות התעופה בתקנות הקורונה הבין-לאומיות. זה כולל, למשל, הקפדה על כללי ריחוק חברתי בעת העלייה והירידה, ניקיון לילה בסיסי של המטוס, מתן מסכות פנים וחבישת מסכות פנים על ידי צוות תא הנוסעים.

אם צי טס אך ורק עם מטוסים שנבנו ברוסיה או בברית המועצות לשעבר, יירדו לחברות התעופה נקודות. מצד שני, יש נקודת יתרון אם חברת תעופה ממלאת את כל שמונת הפרמטרים של הארגון הבין-לאומי לתעופה אזרחית (ICAO): חקיקה, ארגון, רישוי, שיטות עבודה, כושר אווירי, עיבוד תאונות, ניווט במרחב האווירי ונמלי תעופה.

בגזרת חברות התעופה הישראליות, גם אל-על וגם ישראייר נחשבות לבטוחות מאוד, עם 7 כוכבים לכל אחת. לעומתן, ארקיע קיבלה רק 6 כוכבים בתחום הבטיחות, כאשר הכוכב שירד הינו בתחום ההתמודדות של החברה עם נגיף הקורונה. 

מטוס ארקיע (צילום: Adomas Daunoravicius, shutterstock)
כוכב אחד פחות. ארקיע | צילום: Adomas Daunoravicius, shutterstock

חברות התעופה הכי לא בטוחות בעולם:

בעוד שהייתה רק חברת תעופה אחת ב-2019, נפאל איירליינס (Nepal Airlines), ש"זכתה" לה רק כוכב אחד, וסווגה כלא בטוחה בהתאם. אלו הן שמונה חברות התעופה הכי לא בטוחות בעולם כיום:

Pakistan International Airlines, פקיסטן

Air Algerie, אלג'יריה

Scat, קזחסטן

Sriwijaya Air, אינדונזיה

Airblue, פקיסטן

Blue Wing, סורינאם

Iran Aseman Airlines, איראן

Nepal Airlines, נפאל

6 חברות תעופה עם שני כוכבים בלבד:

Ethiopian Airlines, אתיופיה

UTair, רוסיה

Afriqiyah, לוב

Iran Air ו-Iran Air Tour, איראן

Pegasus, טורקיה

Conviasa, ונצואלה