"אתה לא הולך לשום מקום" ו"רד מהרכבת הזו", כך תועדה התגובה של תייר זועם על ניסיון הכיוס בקרון רכבת תחתית בקו A ברומא. הכייס החשוד הסתכן בלינץ' והותקף על ידי נוסעים שהפנו כלפיו כינויים מעליבים והחלו לצעוק עליו. לאחר מכן הכייס נמשך מחוץ לקרון על ידי הנוסע, ולבסוף הלך מהמקום.

האירוע צולם על ידי נוסע אחר ושותף בעמוד האינסטגרם "Welcome to favelas". בין התגובות לסרטון נכתב: "יש שלושה כייסים ברכבת התחתית. הם חולקים את אותו קרון ובדרך כלל יש גם אישה", כתב עוקב שטוען כי הוא מכיר את התופעה. עוקב אחד כתב: "אתמול, בריצה אחת תפסתי שלושה כייסים שונים", בעוד שאחר טען בתגובה כי "כולם מדברים אבל אף אחד לא מתערב. תיירים לא צריכים להגיע לאיטליה יותר".

התיירים על הכוונת: כייסות היא עסק רווחי

עם כ-65 מיליון תיירים שמגיעים אליה בשנה, איטליה היא היעד החמישי הכי מתוייר בעולם, עם הבירה רומא שניצבת בראש הערים האיטלקיות עם מספר המבקרים הגבוה ביותר - 25 מיליון תיירים בשנה. אבל יחד עם זאת, רומא גם נחשבת לאחת הערים האירופיות שבהן קיים סיכון גבוה ביותר לשוד או כייסות, עם אלפי תלונות שמוגשות למשטרה המקומית מדי שנה, בעיקר באזור מזרקת טרווי. 

רומא מזרקת פונטנה די טרווי (צילום: ColorMaker, shutterstock)
האתר המרכזי לכייסים ברומא. מזרקת טרווי | צילום: ColorMaker, shutterstock

כייסות, במיוחד כייסות תיירים, הוא עסק שמגלגל מיליוני אירו באיטליה. מפקד משטרת מילאנו, פרנצ'סקו מסינה טוען כי על פי ההערכות, ההכנסות החודשיות של כנופיה שמונה כ-50 כייסים, רובם ילדים, יכולות להגיע למאות אלפי אירואים: "ילד אחד מרוויח 300 אירו ליום. זה 2,100 אירו לשבוע. תכפילו בארבע ולאחר מכן ב-50. מדובר ברווחים של כ-420 אלף אירו בחודש".

והכנופיות האלה מתפרסות גם מעבר לגבולות איטליה. המשטרה ההולנדית, בשיתוף עם עמיתיה הספרדים, זיהתה שש רשתות של כייסים הפועלות ברחבי אירופה. ברצלונה, שבה כייסות מהווה 80 אחוז מהפשעים המדווחים, נמצאת בראש הרשימה, כששדרות הרמבלס המפורסמות הן היעד המרכזי של הכייסים. מלבד פעילות באטרקציות תיירותיות מסורתיות, רשתות אלו נוהרות גם לאירועי תיירות כמו פסטיבל סן פרמין בפמפלונה בספרד עם מרוץ השוורים, ותערוכת הרכב השנתית של ז'נבה.

כייס רחוב (צילום: Jacob Lund, shutterstock)
כנופית כייסים מגלגלת מאות אלפי אירו בחודש | צילום: Jacob Lund, shutterstock

סחר בקטינים ופשיטות משטרתיות

המספר הגדול של מהגרים קטינים המגיעים לאיטליה ללא ליווי, הוא טרף קל לסוחרים, כאשר הכייסים הקטינים נשלטים תמיד על ידי מבוגרים. לפי משטרת רומא, כ-280 קטינים שחיים במחנות הרומאים בעיר התמסרו לכייסות. ביניהם יש גם הרבה בנות שטוענות כי הן בהריון. בנות מעל גיל 13 ואינן בהריון, נושאות לעיתים קרובות בדיקת אולטרסאונד המראה שהן מצפות לילד, מאחר והמשטרה לא יכולה לעצור אישה בהריון או אם לילד עד גיל שנה.

מאחר והן הרבה פחות חשודות, 85 אחוז מכלל הכייסים הן בנות. בנים מיועדים להפוך בעיקר לגנבים ופורצי דירות. הנערים המעטים שמלווים את הכייסות מתניידים בין אזורי התיירות המרכזיים למחנה, כך שהשלל לא יאבד לגמרי אם משטרה תתפוס את הכייסות. הילדים האלה פועלים בחוליות: מנהיג, לרוב גנב מבוגר ומנוסה, מלווה אותם, והם מקבלים שיחות טלפון בלתי פוסקות. "אל תחזור הביתה אם לא הרווחת מספיק כסף. אם תחזור, בבו [האב - כינוי למנהיג] ירביץ לך".

"אני גר בבית חווה נטוש. העבירו אותי לאיטליה לידי בעל ואישה, שניהם בני ארצי", אמר כייס רומני בן 12 למשטרת מילאנו. בבוקר ערפילי, פרנצ'סקו מסינה ו-200 שוטרים, מגובים במסוק, פשטו על החווה. בסככה הם גילו 30 ילדים בגילאי 8 עד 13 כלואים וכבולים לקיר, אותם ילדים שפעלו במרכז העיר מילאנו וכייסו תרמילים של תיירים. עם זאת, עד מהרה התברר שלרשויות במילאנו יש מעט כוח להגן על הילדים האלה. בקושי שעות ספורות לאחר מעצרם, נאלצה המשטרה להחזיר את הילדים חזרה למפעילים הסוחטים.

בשנת 2010 הועמדה למשפט בפריז רשת של כייסים שנוהלה מרומא. הדיונים בבית המשפט חשפו שהנערות סבלו מאלימות, כוויות סיגריות ואונס אם הן לא הרוויחו 300 אירו ליום. באופן לא מפתיע, אף אחת מהבנות לא הופיעה במשפט.