פרופסור נחמן אש, פרויקטור הקורונה, הכריז לאחרונה על תכנית חדשה של משרד הבריאות - "דרכון ירוק" שיוענק לכל מי שיעבור את שתי הזריקות נגד הנגיף, או כאלה שחלו בעבר. הדרכון יגדיר אנשים שהם בסכנה פחותה להדביק או להידבק על בסיס נוגדנים ויעניק להם פריבילגיות והיתרים מיוחדים שאין ליתר האוכלוסייה. אחד הדברים המרכזיים הוא היכולת לטייל מסביב לעולם, גם במדינות שמוגדרות אדומות בארץ, מבלי הצורך להיכנס לבידודו בחזור. 

בשורה התחתונה, הדרכון הירוק יוביל לכך שאזרחי הגיל השלישי, שמקבלים בימים אלה את החיסון, יהיו הראשונים לטייל בחו"ל לבד או בטיולים מאורגנים.

דן, בן 71 מירושלים, היה כבר ביותר מ-120 מדינות וכעת הוא מחכה לשוב ולטוס כבר לחול. "אשתי ואני גימלאים כבר כמה שנים טובות ואחד התחביבים שלנו בשנים האחרונות זה לטייל בעולם. זוהי דרך נהדרת להעביר את הגיל השלישי אם יש אפשרות", הוא אומר.

הקורונה שיבשה להם  את התוכניות. "היינו אמורים לטוס ב 18 למרץ ליפן, היה לנו כרטיסים ביד אבל השמיים כבר התחילו להיסגר ומאז לא טסנו. למרות שניסינו פעמיים שלוש עשינו הזמנות אבל בסופו של דבר זה לא יצא אל הפועל. כרגע אנחנו מחכים ליציאה לדובאי במרץ ואנחנו נהיה מחוסנים בסוף ינואר והתחושה היא נהדרת. דרכון ירוק היא שיטה מעולה לדעתי. אני רק מקווה שלישראל תהיה את התבונה שיהיה דרכון ירוק בינלאומי בכל העולם עם מדינות נוספות. התחושה להפסיק להיות אסיר בציון היא תחושה נעימה".

דן כבר מתכנן את חופשתו הבא כמה ימים לאחר החיסון הבא, אבל הוא חושב ומאמין שחו"ל יראה כבר אחרת. "ברגע שאהיה מחוסן אני אשמור על בידוד חברתי סביר אבל אני לא מודאג. אני משוכנע שיקבלו אותי במחיר זול כי אתרי התיירות עדיין יהיו ריקים. צעירים יצטרכו לשקם את עצמם כלכלית ולכן העולם יחכה למבוגרים. המחירים ירדו כי אנשים ירצו לשקם את הכלכלה ואולי האנושות תהיה יותר אדיבה. לצערי דווקא הצעירים עוד רחוקים מהחגיגה".

טיול מוארגן באיסלנד (צילום: ערן אפרת)
העולם מחכה למטיילים המבוגרים | צילום: ערן אפרת

האמירה הזו של דן מגיעה לאחר שבתחילת המגיפה, כשאוכלוסיית הגיל השלישי הייתה במוקד התחלואה של הקורונה, מומחים טענו שייקח עוד המלון זמן עד שהתיירים המבוגרים יוכלו לחזור לטייל בחו"ל. ההנחה הזו התבססה על כך שחברות הביטוח לא ירצו לקחת סיכון ולא התחשבו בכך שהחיסון יגיע כל כך מהר והם יהיו הראשונים שיקבלו אותו. 

האנליסט, בריאן בראון, אמר בחודש מאי בראיון למגזין הדיילי מייל הבריטי "שעד שמישהו לא יכריז שהנגיף עבר באופן סופי, חברות הביטוח השונות לא יכסו בקלות את הנוסעים לחו"ל ויקשו בעיקר על מי שחצה את גיל 60, היות ומדובר בקבוצת סיכון לנגיף". 


"האוכלוסייה המבוגרת היא הראשונה שמתחסנת" אומר גיא רווה, מנכ"ל חברת מסעות, המתמחה בהפקת טיולים מאורגנים לבני הגיל השלישי. "אנחנו נקפיד בטיולים שלנו שרק מדריכי טיולים בעלי דרכון ירוק יוכלו להדריך בטיולי החברה, זאת בכדי למזער אפשרויות הדבקה ולהבטיח את בריאותם של המטיילים. רווה מוסיף ואומר כי: "יהיה עכשיו מצב בעולם כמו התפרצות של הר געש, השמיים יפתחו ויצוצו עוד ועוד מדינות שיחכו לטיולים ולביקורים שלנו. כבר עכשיו אנחנו מתכננים נסיעה לדובאי במרץ. יש לנו המון לקוחות שכבר מחוסנים ושבסוף ינואר יוכלו כבר לטוס. יש להם דרכון ירוק והם יכולים לנסוע בלי בידוד. הסיכוי להידבק בקורונה יהיה מאוד נמוך, בטח אחרי החיסון. זו אוכלוסייה שלא נפלה כלכלית, הפנסיה המשיכה להגיע לבנק. לקוח שלי בן 74, אמר לי היום בטלפון משפט: 'נשארו לי עוד 10 שנים לחיות ולטייל, הקורונה לקחה לי שנה לטייל' ועבורו זה זמן יקר".

לאן לדעתך יהיו הטיסות הראשונות? 
"אני מעריך שהיעדים הראשונים יהיו האיים האזוריים, סרדיניה, ועוד. נראה עכשיו הרבה טיולים בטבע, באוויר הפתוח כמו שוויץ ופרובנס. עכשיו התחילה הרשמה מוקדמת ויש ביקוש אדיר".

סימן עובדיה, מנכ"ל חברת "בשביל הזהב", שעוסקת בעיקר בחבילות נופש לגיל השלישי, עדיין מחכה שתהיה יותר היענות ושקהל הישראלי יתעורר ברצונו לשוב לקנות חבילות נופש לחו"ל: "אנחנו ממתינים כבר שנה שלמה לחזור לעבוד בתיירות. כרגע אנחנו ממתינים לראות את הדברים בצורה יותר ברורה כי בינתיים נחשפנו רק לחלקי מידע מזעריים. כשיוחלט על מתווה מסודר אנחנו נפעל בהתאם ונעדכן את המטיילים שלנו. אנחנו מאורגנים  לשלב שבו נתחיל למכור את הטיולים שלנו לעונה הבאה. אנחנו מקווים שבאביב הקרוב כבר יתחילו לצאת טיולים אבל אני מניח שזה יקרה עקב בצד אגודל, בצורה איטית ומבוקרת. אנחנו כבר רואים אור בוהק בקצה".

גם גיל סתיו סמנכ"ל השיווק והמכירות של ישראייר מבין את הצורך לפנות בתחילה לאוכלוסיית המטיילים המבוגרת: "אנו מאמינים שככל שיהיו יותר מחוסנים יותר ויותר אנשים יטוסו לחו"ל. בחודשים פברואר תחילת מרץ הגיל השלישי יהווה אחוז גדול מהטסים כי מדובר בתקופה בין חופשים ולרוב משפחות לא נוסעות בפברואר״.