גם לכם נמאס מהמושג "התאווררות"? זה לגמרי מובן. כולם, וגם אנחנו, כותבים עליו כל הזמן, אבל המציאות מוכיחה שבימים האלה, בהם המתח והמועקה כבר את עברו את 115 הימים, מותר ואף רצוי לצאת להתאוורר (וזו הפעם האחרונה שנשתמש במילה הזו).
ולא מדובר על איזו אמירה רוחנית, אלא על צורך קיומי של ממש. קצת להתנתק, להסיח את הדעת, להיזכר שיש לנו מדינה ממש (אבל ממש) מדהימה, ובעיקר את היכולת להעריך את מה שיפה ומרהיב סביבנו גם בימים האלה. ואם מילים אלו הצליחו לשכנע אתכם לצאת ולטייל, ואולי אפילו להגיע לחופש הכולל לינה מחוץ לבית, אז אחת ההמלצות החמות כרגע, היא לבקר בימים קרים אלה בעמק המעיינות.
> גם בקיץ: יומיים מומלצים בעמק המעיינות
המועצה המקומית שממוקמת בסמוך לבית שאן נמצאת כעת בשיא תפארתה. המרבדים בצבע ירוק בהיר שעוטפים כל פינה נראים כאילו יצאו מפוטושופ, הנחלים הזורמים נראים כאילו עושים את מסלולם בהרי שוויץ, מזג האוויר מרגיש כאילו הגיע מאירופה והפרות שבאחו כבר ממש הופכות הכול לקלישאה מוגזמת. ועוד לא דיברנו על מקום הלינה המומלץ בו התארחנו והאוכל הטעים שיש באזור. כך נראות 24 שעות מפתיעות והכרחיות:
הטבע של עמק המעיינות
לפני שמדברים על מקומות לינה, אוכל או אטרקציות בעמק המעיינות, הדבר הראשון והכי חשוב שצריך להתעכב עליו הוא הטבע והנופים שבו. אין ספק שהמקום עם השם הכי מחייב בארץ (והמהלך המיתוגי הכי מוצלח שהיה כאן אי פעם) עומד בו בהצטיינות יתרה.
זה לא יהיה מדריך ארוך על הטיולים והמסלולים של העמק, אלא טעימה ממה שחווינו כאן במהלך 24 שעות. הרי בסופו של דבר התמונות הן אלה שידברו בפני עצמן ויהיו שוות כל אחת הרבה יותר מ-1,000 מילים.
> תשכחו מכל מה שחשבתם: ככה נראה הסחנה בחורף
> לעוד מעיינות מומלצים בעמק המעיינות
את הביקור שלנו פתחנו בהליכה נינוחה וגשומה במעט, במסלול חינמי בין הגשרים בקניון הבזלת בו זורם נחל חרוד, מגשר הקנטרה ועד גשר הבזלת. ההליכה מתאימה לעגלות ולמי שאוהבת לפסוע לאיטו. בתקופה זו, אם לא כתבתי זאת מספיק פעמים, הכל כל כך ירוק ושלו, שלא צריך הרבה יותר מהליכה נינוחה, כשמצד אחד מלווה אותך נחל שוצף ומפלים, ומהצד השני גבעות ירוקות ופריחות.
גן לאומי בית שאן שנמצא בסמוך הוא כנראה ההפתעה הכי גדולה של האזור. העיר הרומית העתיקה, שבה גרו כ-40 אלף תושבים (יותר מבית שאן של היום), היא אמנם לא ירוקה ומוריקה, אך היא מרהיבה ומרשימה ולא זוכה לכבוד הראוי לו זוכה למשל אמפי קיסריה, למרות שהוא יותר גדול ופחות משוחזר (90 אחוז מקורי). מומלץ לשוטט בין העתיקות שבמקום כשעה, לעצור בתחתית האמפי, או לטפס לתל שנמצא בסמוך אליו ומשקיף על הנופים באזור.
מחיר כניסה: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד, חינם למנויי מטמון. לעוד פרטים והזמנת מקום היכנסו לאתר רשות הטבע והגנים.
אמרנו שלא נכתוב ספר, אך חייבים לציין גם את המקומות המוכרים ו"העמוסים" יותר. מטרת המרכאות היא להדגיש את העובדה שבחורף הכל פחות צפוף ורועש, אפילו מקומות כמו הסחנה. גן השלושה, שמרתיע לא מעט אנשים בקיץ, עומד בתקופה זו ריק רוב הזמן, יפהפה ועם מים נעימים של 28 מעלות שמאפשרים כניסה גם בימים גשומים (מניסיון).
גם פארק המעיינות ובו עין שוקק, עין מודע ונחל הקיבוצים, עמוס הרבה פחות ויפה הרבה יותר. אמנם למעיינות הללו לא אפשרי להיכנס בעונה (אלא אם כן אתם חובבי מים קרים), אך ניתן בהחלט לעשות טיול בקלאב קארים שבמקום (25% הנחה למי שישן בגלמפינג "לילה"), לעשות פיקניק, או לטייל בין הנקודות השונות שבמקום.
איפה ישנים בעמק המעיינות?
את הלילה שלנו בעמק העברנו, כיאה למי שהגיעו ליהנות מהטבע, בגלפינג "לילה" של תאגיד התיירות ניר דוד, שנפתח לפני שנתיים במהלך הקורונה. כעת, כמו כולם, המקום מתמודד עם האתגר החדש של המלחמה, אך הוא לגמרי פתוח ומזמין את כל מי שרוצה להגיע.
> התארחנו בגלמפינג של עמק המעיינות וזה מה שחשבנו עליו
גלמפינג, למי שבמקרה לא מכיר את הטרנד שצמח כאן בשנים האחרונות, הוא אופציית לינה המשלבת בין שינה באוהלים שמאפשרים הרגשה של חיבור לטבע, ביחד עם היוקרה והפסיליטיז של מלון, שמאפשרים גם למי ש"מפחדים" לישון בחדר בלי דלת, לעשות זאת. על כן שמו - גלמפינג (Glamorous camping - קמפינג מפואר).
הגלמפינג של עמק המעיינות, הכולל 20 אוהלים בסך הכל, נמצא בסמוך לקיבוץ ניר דוד, גן גורו, הסחנה, פארק המעיינות ולכל האזור המהמם של עמק המעיינות, ומצליח בדיוק לעמוד בהגדרה. מצד אחד, הוא מאפשר הרגשה של חיבור לטבע, בזכות הלינה באוהל, העובדה ששומעים את הרוח והגשם על היריעות, הבישול במטבח המשותף, אזור המדורות, אזור המקלחות והמרחבים של המתחם שכוללים לא מעט עצי פרי.
מצד שני, המקום מאפשר את הנוחות למי שלא ממש מחפשים לישון באוהל באמצע השטח. אם זה בעזרת המיטות הנוחות (מיטה זוגית ועד 3 מיטות יחיד), התאורה באוהלים, שקעי החשמל, המזגן בכל אוהל, מקלחת ושירותים אישיים (מחוץ לאוהל), מכונת הקפה במטבח והרגשה שחשבו כאן על כל הפרטים הקטנים כדי שחוויית הלינה תהיה נעימה מאוד, גם למי שלא רגיל לישון באוהלים.
מחירים בעונה זו החל מ-600 ש"ח לאוהל - עד 5 נפשות.
בימים אלו - מבצע למשפחות מילואים: הזמנת לילה בגלמפינג וכניסה מתנה לגן גורו (עד סוף פברואר).
מה אוכלים בעמק המעיינות?
מי שישן בגלמפינג באופן כללי יאכל את מה שהוא יבשל (לא מטפורית). אבל מי שמחפש קצת יותר נוחות, באווירת הגלמפינג, גם בגזרה הזו מצאו כאן דרך לעשות את החוויה למבקרים יותר נגישה ומיוחדת:
מי שירצה יוכל לקבל מארז ארוחת בוקר לאוהל במחיר של 80 שקלים למבוגר ו-60 שקלים לילד.
בנוסף, ישנה אפשרות "לפתוח שולחן" (מינימום 10 אנשים), עם "עינבל וטעמים" מהקיבוץ השכן, במחיר של 70 שקלים לאדם.
אופצייה נוספת היא להגיע לריטריט הקולינרי של "לילה". הריטריט שפועל בתאריכים ספציפיים (הריטריטים הבאים ייתקיימו ב-22.2, 14-15.3), מציע חוויה קולינרית ברחבי העמק לבני 18 ומעלה, במהלכה אוכלים, שומעים את הסיפורים מאחורי המאכלים והאנשים שמכינים אותם, נוסעים ברחבי העמק וגם ישנים בגלמפינג.
במהלך הריטריט עוברים בנקודות שונות: טעימת ברוסקטות מתוצרת העמק בהנחייתו של השף המקומי והיועץ הקולינרי זיו פרוכטמן; סדנת טעימות שמן זית בבית הבד "Assi", הנמצא במועצה; ביקור במזקקת ZOARA במושב רוויה בה הופכים תמרים לאלכוהול (אל תפספסו גם את הבירה בטעם אשכולית); מפגש עם איש האוכל, רומן גילר, לארוחת יין ופויקה, מדורה עם טעמים מן הצומח ועוד.
אחת הנקודות הכי מיוחדות במהלך הסיור היא בביתה של לילי טוויזר מבית שאן. לילי ("בישולילים", 054-203-0341), מבשלת ופותחת שולחן בסגנון פרסי, מרוקאי וטוניסאי, כולל מאכלים כמו "גונדי", "חורשט סבזי" וקינוח בשם "חםחם" - סוג של ספינג' בית שאני. במקביל לאכול הטעים, לילי מלווה את האורחים עם סיפורים מתקופת המעברה (הגיעה לעיר בשנת 1967) ועד ימינו, כאשר אחת מבנותיה מלווה אותה במהלך האירוח.
עלות הריטריט: 1,900 שקלים לזוג – המחיר כולל לינה, הסעה, הדרכה ואוכל.
מתי: בהזמנה מראש בתאריכים 22.2, 14-15.
ואם כבר הגעתם לכאן
גן גורו
הפארק האוסטרלי המפורסם, בו תמצאו קנגרו ועוד שלל בעלי חיים, שוכן בצמוד לגלמפינג. כמה צמוד? 2 דקות הליכה איטית מאוד. מי שישן בגלמפינג יכול להיכנס לפארק בעלות של 35 שקלים ולהיכנס אליו כמה פעמים שירצה במהלך השהות במקום.
בימים אלה מתקיים בפארק פרויקט גינת הפרפרים. הגינה נשתלה ביום שישי 5.1.24 על ידי ילדי קהילות מפונים מהצפון והדרום ובה מאות שתילים, גאופיטים ועצים. הגינה נמצאת באזור מיוחד בגן במטרה שבאביב הקרוב, עם פריחת ולבלוב הטבע, יגיעו אליה גם פרפרים (השיחים מושכים אליהם את הפרפרים).
סדנת רוקחות
ענבל וולמן, מקיבוץ נווה אור, רקדנית במקור ומטפלת ברפואה סינית, מעבירה סדנאות רוקחות שמתאימות לכולם (כן, גם לגברים). ענבל יכולה להגיע עם הסדנה שלה גם לגלמפינג, ובמהלכה רוקחים משחות שונות לטיפול בפנים ובעור בכלל. הסדנה היא עד 20 אנשים, עד שעתיים ועולה 250-300 שקלים. לעוד פרטים והזמנות, או בטלפון: 050-838-1244.
* הכתב היה אורח של תיירות ניר דוד בעמק המעיינות