מה האסוציאציה שעולה לכם כאשר אומרים "באר שבע". צחיח? נידח? ומה האסוציאציה שעולה לכם כאשר אומרים "סובב באר שבע"? עוד יותר צחיח? עוד יותר נידח? אז זהו, שדווקא באזור זה, בו לא תיאלצו להיתקל בהמוני בית ישראל מטיילים וגודשים כל פינה, תמצאו אטרקציות מפתיעות, מקוריות וכיפיות.

טיולים בדרום: מוזיאון הרפואה בבאר שבע (צילום: איל שפירא)
מוזיאון הרפואה. תצוגת חוקנים עליזה | צילום: איל שפירא
09:00 – חוקן על הבוקר

לפעמים, פנינה אחת קטנה, מפתיעה, מקורית ולא מוכרת, עושה את הטיול כולו. ולכן, את הבוקר המדברי-למחצה הזה מומלץ לפתוח עם מוזיאון שרוב האנשים לא מכירים: המוזיאון לתולדות הרפואה באוניברסיטת בן גוריון. אין לו אתר, אין לו יחצ"ן ואפילו לא קופה רושמת לגביית כספים. פשוט מתקשרים כדי לוודא שפתוח, ומגיעים. היפוכונדרים ירטטו כאן מחדווה וחובבי היסטוריה טכנולוגית יפערו פה במשך רוב זמן הביקור. אתם היפוכונדרים חובבי היסטוריה? בטלו את שאר התוכניות להיום. תמצאו כאן עושר מפתיע של מסמכים, כרזות, סיפורים היסטוריים יצירות אמנות שנעשו בהשראת הרפואה, וכמובן – שלל כלים ומתקנים רפואיים מתקופות שונות. כן, מסתבר שגם בימי קדם נהגו לעשות חוקן, שהיו מסורים אכזריים לכריתת רגליים, ושהמיקרוסקופים של תחילת המאה שעברה נראו כדבר הכי לואו-טק שפגשתם.
המוזיאון נמצא בבניין הפקולטה למדעי הבריאות של אוניברסיטת בן-גוריון, בשדרות בן-גוריון. פרטים בטלפון 08-6477408.

10:30 – ספיטפייר או אמנות?

כן, זה ספיטפייר, וגם אף 16, ולביא, ואפאצ'י, ובואינג, ומה לא. מוזיאון חיל האוויר בחצרים, מטר וחצי ממרכז באר שבע, מביא עמו הורים שמסבירים בידענות לילדיהם המשתאים על ביצועי המטוס ההוא שם בפינה, ומה זה מאך ואיך אכלנו את המצרים בששת הימים. בתכל'ס, הם שירתו באפסנאות, אבל הרי כולנו היינו חיילים, לא? אם תתעלמו מהם, תזכו לחוויה תעופתית מרשימה, בדמות המוני מטוסים הנחים על רחבת הבטון, כולם שירתו בחיל האוויר ולכולם תעודת זהות מפורטת (המיועד לחובבי מידע טכני בלבד). יש גם מטוסי ענק שאפשר להיכנס אליהם, לראות בתוכם סרט קצר ופטריוטי (מדי) ולשמוע הסברים מפי מדריכות-חיילות נלהבות. פרטים באתר.

טיולים בדרום: מוזיאון חיל האוויר ליד באר שבע (צילום: איל שפירא)
מוזיאון חיל האוויר. סרט פטריוטי מדי | צילום: איל שפירא
החיסרון היחיד של המוזיאון: הוא סגור בשבת. אז אם הגעתם בסופשבוע, לכו על תוכנית ב': גן התעשייה בעומר. כאן, כמו בגני תעשייה אחרים של סטף ורטהיימר, מתממש השילוב בין תעשייה, אמנות ותרבות. יש פה גלריה לאמנות ישראלית עם תערוכות ציור וצילום מתחלפות, וגם גן פסלים תחת כיפת השמיים. מתבאסים שלא פגשתם מטוסים? נסו את אוסף המכוניות העתיקות שיש כאן. אגב, בפסח ייערכו במקום אירועי מוזיקה קלאסית ומוזיקת עולם, כמו גם סדנה משפחתית לבניית כלי נגינה ממוחזרים. פרטים באתר.

12:30 - אוכלים

מסעדה באר שבעית חביבה למדי היא "הודו הקטנה" שמציעה, כפי שמרמז שמה, מנות הודיות למהדרין. המחירים נוחים, האווירה כיפית, והאוכל טעים (רחוב רינגלבלום 15, טלפון 08-6489801). אופציה אחרת, לחובבי הדגים, היא "הדגייה של זווילי" בעיר העתיקה (רחוב הפלמ"ח 7, טלפון 08-6275557).

טיולים בדרום: אריגת הנגב ליד באר שבע (צילום: איל שפירא)
אריגת הנגב. פמיניזם בדואי | צילום: איל שפירא
14:30 – סטייל בדואי

רוצים לשלב שופינג עם חוויה אותנטית? נסו את "אריגת הנגב" בעיירה הבדואית לקייה. זהו מרכז מבקרים שבו ניתן לרכוש שטיחי צמר בעבודת יד, וגם ללמוד דבר או שניים על פמיניזם בחברה הבדואית. מדובר בעסק שהוקם על נשים ופועל על ידי נשים. השטיחים יפים, צבעוניים וגם נראים עמידים לשנים רבות. בתיאום מראש (ובתשלום) תוכלו להצטרף לסיור מודרך המתאר את תהליך הייצור הידני, כולל הצביעה המיוחדת. היישוב לקייה נמצא על כביש 31, קילומטרים ספורים צפונית לבאר שבע. פרטים באתר.

16:00 – אי ירוק

אתם חולפים על פניו בכל פעם שאתם יורדים לבאר שבע, אבל מעולם (או לפחות – מזמן) לא עצרתם לחקור את צפונותיו של יער להב הענקי. מעבר לעצים – כפי שיש בכל יער – תמצאו כאן נקודות צפית מדהימות, מסלולי הליכה, נסיעה ורכיבה, פריחת אביב וחורבות עתיקות מימי המקרא. והכל משולט היטב, כך שלא תלכו לאיבוד גם אם תנסו. אחרי הטיול, פיקניק עם נשנושים שהבאתם מראש זאת חובה של ממש.
אם הגעתם מוקדם יחסית, כדאי לבקר במרכז ג'ו אלון השוכן בלב היער. בין השאר, הוא נועד לשמר את התרבות הבדואית, על רובדיה השונים. כאן מסבירים שכתוצאה מתהליכי העיור והמודרניזציה העוברים על הבדואים, יש צורך דחוף לאסוף ולתעד אלמנטים מאותה תרבות ששורשיה נעוצים בימי קדם. פרטים באתר.
הגעה: נוסעים על כביש 40 ובצומת להב פונים מזרחה לכביש 31 המוביל לערד. לאחר מספר דקות יפנה אתכם שלט שמאלה.

טיולים בדרום: גן הפסלים ליד באר שבע (צילום: איל שפירא)
גן הפסלים. נמלים מברזל, חתול מאבן | צילום: איל שפירא
19:00 – ערב סוריאליסטי

דרך הפסלים בצמוד לקיבוץ חצרים מאכלסת אוסף חביב של פסלים סביבתיים בלב המדבר, עם חניון פיקניק מרכזי ושבילים מאובקים. אבל החל משעות הערב, ובמיוחד אם תפלו על ליל ירח מלא, הכל הופך להיות סוריאליסטי למדי. ניסיתם פעם להשתרע מתחת לנמלי ברזל בעוד השמים משחירים?
על אף שנראו כאילו ניצבו כאן מאז ומעולם, משתזפות בדממה באור הלבנה, עלתה לפתע התחושה כאילו בכל רגע תיפח בהן רוח חיים והן יתחילו להתרוצץ על הגבעות הבהירות כאחוזות תזזית. תפסו לכם פינה ליד פסל שצד את ליבכם – אם זה חתול האבן הגדול השרוע על ערסל ואם זה פסנתר כנף ממתכת על ראש גבעה – הורידו הילוך מכל תלאות היום הזה והתמסרו אל השקט, וגם זה אל זו. מכאן הכל תלוי בכם.
הגעה: נוסעים על כביש מס' 2357 היוצא מבאר שבע לכיוון מזרח, ולפני הכניסה לקיבוץ חצרים, חפשו משמאל את הכניסה לדרך הפסלים.

21:00 – לילה טוב

באר שבע אינה בדיוק מעצמת לינה. לכן, נסו את הצימר "גן הכרמים" בקיבוץ כרמים, ובו בקתות עץ מפנקות לצד פינות מנגל ופיקניק, וגם נוף נחמד. המקום מיועד הן לזוגות והן למשפחות.

09:00 – בום למוח

איך מסיימים חופשה כך שתזכרו אותה הכי טוב? בבום למוח. והבום הזה יכול להגיע באחת משתי צורות – הכל לפי העדפותיכם האישיות (או על דרך השלילה – לפי פחדיכם האישיים). הראשונה היא צניחה חופשית ב"סקי כיף" שבשדה תימן, והשנייה היא מלחמת פיינטבול בקיבוץ כרמים.
כמובן, אם יש לכם אומץ וארנק פתוח – הצניחה החופשית מנצחת בגדול. אחרי הדרכה קצרה על הקרקע וטיסה מקרטעת לאמצע השמיים, תירתמו למדריך חסון ותאכלו רוח פרצים לתוך הפה כמו שבחיים שלכם לא חשבתם שאפשר. ככה זה כשנופלים כמו אבן צווחנית במהירות של 200 קמ"ש. פרטים באתר.
האופציה השנייה מיועדת בעיקר למי שהיה ג'ובניק. הנה, עכשיו מגיע הזמן שלכם – זוהי נקמת האפסנאים! במשך יותר משעה תילחמו באנשים כמוכם בעזרת רובים שפולטים כדורי צבע. מומלץ לתכנן מראש אסטרטגיית מלחמה מנצחת. שימו לב: יש צורך להגיע בקבוצה של עשרה משתתפים לפחות. אין לכם חברים? יש אפשרות לצרף אתכם לקבוצה אחרת. בכל מקרה, צריך לתאם מראש. פרטים באתר.