מדעי הרוח הם למעשה גג עשיר, שמאגד תחתיו מגוון רחב במיוחד של תחומים העוסקים בשאלות הנוגעות לאדם ולתרבות. בניגוד למדעים המדוייקים, מדעי הרוח עוסקים בסוגיות שאינן ניתנות בהכרח להוכחה אמפירית, בדברים שאינם מצויים בעולם הפיזי ואינם כפופים לחוקיות מסוימת. לימודי הרוח הינם פחות מעשיים ויותר תאורטיים ועוסקים בסוגיות אנושיות שונות. הם נתפסים כלימודים מעשירים ומסקרנים המאפשרים להעמיק במגוון שאלות, להן אין בהכרח תשובה מוחלטת. בין התחומים הבולטים תחת מדעי הרוח נמצאים לימודי הפילוסופיה, הספרות, ההיסטוריה וכן לימודי שפות.

מה לומדים?

לימודי הרוח הם לרוב לימודים עיוניים שיאפשרו לסטודנטים לפתח יכולות מתקדמות של הבנת הנקרא, ניתוח והסקת מסקנות וחשיבה ביקורתית. לרוב מדובר בלימודים רב תחומיים בהם נרכש ידע במגוון רחב של נושאים, כמו היסטוריה, ספרות, פוליטיקה, תרבות וחברה.

מסלולי לימוד עיקריים:

היסטוריה, לימודי אפריקה, פילוסופיה, ספרות, בלשנות, מוסיקולוגיה, צרפתית, תרבות עברית ויהודית, לימודי צרפת, שפה וספרות גרמנית, לימודים אמרקיניים, לימודי מזרח תיכון, לימודי מזרח אסיה, לימודי נשים ומגדר, תולדות האמנות, לימודי דתות ועוד. אם אתם עדיין לא בטוחים מה בדיוק מתאים לכם, תוכל להיעזר בכלי האבחון החינמי ולגלות מה המסלול הנכון עבורכם.

תנאי קבלה:

תנאי הקבלה לתואר ראשון במדעי הרוח משתנים בין מוסד אקדמי אחד למשנהו, וכן בין מסלולי הלימוד שונים. עם זאת, לרוב מדובר בתנאים פחות נוקשים מאלו של המקצועות המדוייקים. ברוב המוסדות תנאי הסף יהיו בגרות מלאה וציון פיסכומטרי העולה על 450, אך ישנם גם מוסדות שמאפשרים קבלה ללא ציון פסיכומטרי כלל, בכפוף לתנאים מסויימים - כמו למשל ממוצע בגרויות גבוה.

איפה עובדים?

בוגרי לימודי הרוח אינם מוסללים בהכרח למקצוע מסויים, אך הכישורים הרבים שהם רוכשים במהלך התואר מאפשרים להם להשתלב במגוון רחב במיוחד של תחומים, כך יכולים למצוא עצמם בוגרים בעבודות בתפקידי משאבי אנוש בארגונים שונים, במשרות תקשורת שיווק ומדיה, ואף במכוני מחקר ובמשרדים ציבוריים וממשלתיים.

אפיק נוסף שבו משתלבים בוגרי לימודי רוח רבים הוא חינוך והוראה (לאחר השלמת תעודת הוראה כמובן), בתחומים כמו ספרות והיסטוריה. תחומים מסויימים של מדעי הרוח, בשילוב עם לימודי ניהול למשל, יכולים לפתוח נתיב גם להשתלבות בעולם העסקים. לראיה, בוגרי שפות ולימודי מזרח אסיה רבים מוצאים את עצמם עובדים בחברות בינלאומיות בזכות הבנת השפה והתרבות.

בנוסף, בשנים האחרונות ניתן לראות מגמה של ארגוני הייטק המחפשים בוגרי מדעי הרוח לתפקידים שונים, מתוך הבנה כי לחשיבה הביקורתית והיצירתית הנלמדת בתחומים אלה יש יתרון משמעותי גם בתחום העסקי.

 שכר צפוי:

השכר של בוגרי מדעי הרוח תלוי במידה רבה בתחום הלימודים הספציפי וכמובן בבחירה התעסוקתית של הבוגר. לדוגמה: מי שיבחרו לשלב תעודת הוראה ולעבוד כמורים, יאלצו להסתפק בשכר התחלתי ממוצע הנושק למינימום (כ-6,000 שקלים בחודש) ועם השנים והוותק יגיעו לשכר ממוצע של כ-10,000 שקלים. לעומת זאת מי שיפנו לתחומי התקשורת והשיווק יוכלו להרוויח משכורות כפולות כמעט - תלוי בתחום ההתמחות הספציפי. במקצועות משאבי האנוש נעות המשכורות בין 7,000 ש"ח כשכר התחלתי לבין 20,000 שקלים בדרגות הבכירות בממוצע, גם כאן השכר משתנה מאוד בהתאם לתפקיד הספציפי.

*נתוני השכר המוצגים מבוססים על מחקרים שונים, אולם ישנם משתנים נוספים רבים שמשפיעים על שכר העובד. הנתונים המוצגים מאפשרים הערכה גסה בלבד לנתוני השכר בכל תחום. הנתונים והמידע נבדקו ונתקבלו מחברת TACK אסטרטגיות צמיחה.