קריאה במגילה (צילום: Carsten Koall, GettyImages IL)
קריאה במגילה. קצת אקשן בבית הכנסת | צילום: Carsten Koall, GettyImages IL

למרות שאוכלים בו אזני המן, פורים הוא חג קל לעיכול. חג בלי מחויבויות ועם המון פאן, כזה שמזכיר את החגים האלה שגורמים לנו קצת לקנא כשאנחנו פוזלים אל לוח השנה של בני דודינו הנוצרים. לא צריך להיכנס להיסטריית ניקיון חודשיים מראש, לא להקים מבנים ארעיים בחצר, אף אחד לא מבקש מאיתנו לצום ויש אפילו מצווה להשתכר. מה אפשר לבקש יותר?

לא פלא שעם ישראל אימץ בהמוניו את הרוח הפורימית – תחפושות וטונות של אלכוהול. מגילת אסתר לעומת זאת, זו שחוללה את כל המהומה הזו, נדחקת לעיתים קרובות לפינה. כי כשיוצאים למסיבת התחפושות באחת לפנות בוקר ומתכוונים להשתכר עד הזריחה, רבע מעם ישראל ישן שינה עמוקה כשמגיעה שעת הקריאה שלה.

מדובר בפספוס של ממש. קריאת מגילת אסתר היא הזדמנות מיוחדת להיחשף לטקסט יהודי מזן קצת אחר. מדובר בטקסט יוצא דופן באוסף כתבי הקודש הפרטי של עם ישראל, טלנובלה פסיכודלית באישור הרבנות הראשית - מלך מטורף שהורג את אשתו כי לא הסכימה לבא לעשות סיבוב לחבר'ה; עוזר רשע ותאב שליטה שמתכנן להשתלט על העולם ויוצא מדעתו בגלל איש יהודי אחד עקשן; צעירה יפהפיה שנקלעת לארמון המלך במקרה ומצליחה בעזרת החיינדלעך הנשי שלה להציל את עם שלם; עצים, תליות, נשים, והרבה יותר מדי יין. אקשן שקירות בית הכנסת זוכים לשמוע רק פעם בשנה, בקיצור.

אבל מעל לכל זה, מדובר במגילה מעוררת מחשבה. לכל אורכה של המגילה לא מוזכר אפילו פעם אחת שמו של האל - קטע קצת מוזר בהתחשב בזה שמדובר בטקסט מרכזי שנקרא בחג יהודי. לא לחינם נקראת מגילת אסתר גם מגילת "הסתר". בכלל, אם מקשיבים טוב טוב, אפשר לשים לב שמתחת לכל ההילולה הצבעונית הזו מסתתרים כל מיני מסרים עדינים. אולי המרכזי שבהם הוא שכדי להבין שמישהו מכוון את העניינים מלמעלה, אין צורך לצעוק כל רגע את שמו של אלוהים - אפשר לגלות אותו בין השורות ולפעמים אפילו בין המשתים.

קריאת המגילה מתקיימת בערב בסביבות השעה 18:15 בבתי הכנסת ברחבי הארץ. אם פספסתם את הקריאה, יש לכם שידור חוזר גם למחרת בשעות הבוקר.

והנה רשימה קצרה של מקומות שמציעים קריאות מאורגנות:

אם אתם מעוניינים בקריאה באווירה קצת אחרת, אתם מוזמנים לקריאה בלב תל אביב, באמצע הרחוב. הקריאה, שמאורגנת על יד מרכז 'תאיר', תתקיים בשדרות רוטשילד 116, בין רחוב שיינקין לבר-אילן. ברבע לשבע תוכלו ליהנות מפרה-פרטי בדמות שירה וריקודים וב-19:30 בדיוק תתחיל הקריאה החוויתית בשדרה. גם הרב לאו יהיה שם.

מרכז 'ראש יהודי' מזמין אתכם גם הוא לקריאת מגילה בשעה 18:30 בבר כוכבא 54. לאחר מכן תתקיים במקום מסיבת פורים בשעה 22:00. הכניסה חופשית, אבל צריך להביא שתייה.

קהילת 'יקר' התל-אביבית מקיימת קריאה שפתוחה לציבור הרחב בבניין הקהילה במתחם בזל ברחוב יריחו 6. ב-19:15 קריאת מגילה, ולאחר קידוש וקצת ממתקים - אפטר פרטי: לימוד "עד דלא ידע" עם ראש הקהילה, הרב יהושוע אנגלמן. בשעה 9:00 בבוקר שלמחרת תתקיים ב'יקר' קריאת מגילה נשית – קריאה על ידי נשים הפתוחה לנשים בלבד.

בירושלים, אם ידעתם ואם לא, חוגגים את פורים יום אחרי כל הארץ. נשים המעוניינות לקחת חלק בקריאת מגילה נשית בעיר הקודש מוזמנות להצטרף לקוראות בבית המדרש לנשים 'מתן' ביום שלישי בשעה 20:15, רח' רשב"ג 30 ירושלים.

חג פורים - ממש לא רק לילדים: האם אתם יודעים מה המשמעות האמיתית של החג?

ומסתבר שיש חובת נוכחות בתורה, אחרת פרשנים מתחילים לשאול שאלות