רבי קורא בספר תורה וכותב (צילום: Mario Tama, GettyImages IL)
לא כל רב הוא מקובל | צילום: Mario Tama, GettyImages IL

בשלב מסוים של החיים, כולנו ניקלע למצוקה כלשהי. בעיות פרנסה, זוגיות, פוריות, בלבולי נפש, או סתם תחושה שהכל תקוע. יש לא מעט אנשים טובים שישמחו מאוד לעזור, אבל יש גם כמה אנשים אפלים שיושבים, מחככים ידיים ומחכים לכם בסבלנות בפינה.

אותם אנשים ימכרו לכם הוקוס-פוקוס באריזה יהודית. הם יודעים בדיוק איך לפרוט על נימי הרגש. לחלק מהם יש באמת כוחות, אבל שליליים. הם כאן כדי לעשות עליכם קופה ולהתפרסם על חשבונכם. בעלי המצוקות הם הטרף הקל שלהם.

מאכזב אותי כל פעם מחדש לראות אנשים משכילים, אינטליגנטים, חכמים, שנכנסים לעולם המיסטיקה ומפרנסים אותו היטב. רק אתמול שוחחתי על זה עם חבר טוב, שלא מצליח למצוא זיווג הולם בגיל 28. מה הוא עושה כדי לפתור את הבעיה? לא יורד בסטנדרטים, לא יוצא למיליון דייטים, אז מה הוא עושה? הולך למקובלים. הם המציאות החלופית שלו, הם נותנים לו את התקווה. הבעיה היא שזה הדבר היחיד שהם נותנים לו, גם אחרי ארבע שנים שבהן הוא שלשל לכיסם אלפי שקלים. והוא עדיין לא קולט שמדובר בבלוף.

לדעתי, די מסוכן להתחיל לכלול את כל המקובלים, הרבנים ונותני העצות במקשה אחת. בכל זאת, יש גם צדיקים אמיתיים שמעניקים ברכות וגם עצות רב לפי "דעת תורה" (רבי דוד אבוחצירא, למשל), ואני ממש לא מדבר עליהם. אני מדבר על זן אחר של "רבנים", ולפעמים גם סתם אנשים "רוחניים", שלבושים בלבן וחובשים כיפה לבנה גדולה.

אם הם חוזים את העתיד שלכם בביטחון עצמי - תיזהרו מהם. אם אתם רואים שצומחת סביבם חצר שעושה יותר יחסי ציבור מאשר מעשי חסד - תתפסו מרחק. אם אותו מקובל (או אנשיו) דורשים מכם כסף עבור ה"טיפול" - תנו את הכסף לצדקה, מבטיח לכם שזה יהיה יעיל יותר. בכל מקרה, אל תתרגשו מסיפורים של אחרים, מתמונות של אותו "צדיק" עם גדולי הדור (גם לי יש תמונה עם הרב עובדיה יוסף) ומסתם באזז. ברור שתמיד טוב לקבל ברכה מרב גדול. אבל כמתערבב בזה כסף, הבטחות וטקסים ביזאריים - כדאי שתתפסו מרחק.

פסיכולוגיה זה לא קסם

לעתים נדמה שלאותו מקובל יש באמת כוחות. הוא ידע עליכם דברים מדהימים שאף אחד לא יכול לדעת, והוא אמר שאפשר לפתור את הבעיה באמצעות כמה מאות שקלים. אז מה הביג דיל? זו טענה יפה, וננסה לפרק אותה לכמה גורמים.

קודם כל, גם אם אותו מקובל בע"מ אמר עליכם כמה דברים נכונים, זה לא ממש מרשים אותי. קודם כל, מאוד יכול להיות שהוא פשוט מבין בפסיכולוגיה, ויודע לקרוא אנשים ולהמשיך לעשות זאת תוך כדי תנועה על פי הבעות פניהם ושפת גופם.

שנית, לאדם שנמצא במצוקה ורוצה להיאחז בתקווה יש נטייה לסלק מהזיכרון את העובדות הבעייתיות (כמו הדברים השגויים שאמר אותו מקובל), כך שאנחנו צריכים להיות מאוד כנים עם עצמנו, ולבחון את הדברים בעיניים פקוחות ופיקחות.

שלישית, וכאן אולי תופתעו: יכול להיות שיש כמה מקובלים עם כוחות אמיתיים. ידוע שיש אנשים שניחנו בכוחות מסוימים, ושביכולתם, למשל, להדליק מנורות על ידי נגיעה בלבד או להזיז חפצים בכוח המחשבה. אם נגלוש לתחום היהדות, יש גם מקובלים שברשותם נוסחות לקמעות, שבהם מושבעים מלאכים שונים על מנת שיבצעו את מבוקשים. לכאורה זה נהדר, אבל בפועל, לא פעם אותם כוחות אנרגטיים שמאולצים לפעול כפי שהורה אותו מקובל, עלולים לפגוע בהמשך במקבל הקמע.

מתפללים בכותל (צילום: עודד קרני)
במקום לקנות קמע - עדיף לדבר עם אלוהים | צילום: עודד קרני
לחיות בסרט

אדם מאמין אמור להבין שאין קיצורי דרך. אם לבנאדם יש בעיה בחיי הנישואין - שלא ילך למקובל. פשוט שילמד איך לכבד ולאהוב את אשתו לעומק באמצעות היגיון בריא, סדנאות, סמינרים ושלל ספרים בנושא. אם מישהו מרגיש ריקנות - במקום ללכת למקובל, שיתנדב בארגונים חברתיים. אם מישהו אחר נתקל בבעיה בריאותית - שימקד את המאמצים שלו ברפואה ובתפילות במקום לשים את כל הביצים בסל של המיסטיקה.

איך כתוב במקורות היהודיים? "תשובה ותפילה וצדקה מעבירין את רוע הגזירה". ואיך שרים ארקדי דוכין ושולי רנד, בהסתמך על דברי חז"ל? "כל השערים ננעלו, חוץ משער הדמעות". כלומר, צריכים לפנות ישירות לקב"ה שייתן לנו את מבוקשנו ושיעזור לנו להיחלץ מאותה בעיה. כמובן שברכה מאדם פשוט או מרב גדול יכולה תמיד להועיל, אבל לא כשמעורבים כאן שיקולים כלכליים, שיווקיים ולא ממש יהודיים. אולי נוח ונחמד להאמין בזה, אבל זה פשוט בזבוז כסף וזמן. יותר גרוע - זה פשוט לחיות בסרט.