בארגנטינה ממשיכים לעסוק בפרשת מעצרם של אזרחים איראנים בחשד שהם אנשי כוח קודס של משמרות המהפכה, שהגיעו כדי לאסוף מודיעין. יתכן בניסיון לבצע פיגוע כנגד מטרות יהודיות וישראליות במדינה הדרום-אמריקאית.

המשטרה בארגנטינה פשטה מוקדם יותר השבוע על מלון בו שהתה קבוצת האיראנים, עצרה אותם לחקירה והחרימה טלפונים ניידים ומכשירים נוספים שהיו ברשותם.

שר הביטחון של ארגנטינה, אניבל פרננדז, התייחס אמש (רביעי) לחקירה. הוא אישר שהבדיקה המשטרתית מתמקדת בטייס איראני ששמו רולהמרזה קאסמי ואמר: "לאחד מאנשי צוות המטוס יש שם זהה לאיש כוח קודס של משמרות המהפכה, לא מעבר לכך בשלב זה".

"זה המידע שמפקדי המשטרה מסרו לי והוא העדכני ביותר שיש לנו כרגע והחקירה תימשך", סיכם שר הביטחון של ארגנטינה. יום קודם לכן סיפר אותו שר בראיון כי "מידע שקיבלנו בערוצים שונים מארגונים זרים הזהיר שחלק מהצוות שייך לחברה הקשורה בכוח קודס של משמרות המהפכה".

בהמשך לאותה אזהרה שקיבלו מארגון במדינה אחרת, באחד הפרסומים הקודמים בארגנטינה נטען שאת המידע העבירה ישראל לפרגוואי, משם הגיע המטוס לארגנטינה. אותה חברה הקשורה לכוח קודס היא חברת התעופה "מאהן", שהיא חלק מציר הברחות הנשק האוויריות מטהרן לדמשק.

פרשת האיראנים בארגנטינה (צילום: Sebastian BORSERO/AFP/GettyImages)
המטוס החשוד בקורדובה, ארגנטינה, מוקדם יותר החודש | צילום: Sebastian BORSERO/AFP/GettyImages

"גורם בשירות הביון הארגנטינאי סייע"

בקהילה היהודית בארגנטינה עוקבים בדאגה אחר ההתפתחויות וחוששים מהיחס הסלחני משהו בו נוהג לטענתם הממשל הנוכחי בארגנטינה במשטר האיראני.

במאמר שפורסם באחד מהאתרים היהודים הגדולים באמריקה הלטינית – enlacejudio - מאת נטליו שטיינר, נמתחה ביקורת חריפה על התגובות של נציגי ממשלת ארגנטינה לפרשה: "התגובה מצד הממשלה, שמתיימרת לדאוג לזכויות אדם, לסקנדל בינלאומי וקנוניה עם ארגוני טרור ודיקטטורות, היא תגובה משונה ואפילו קומית", נכתב באתר היהודי.

"הנשיא אלברטו פרננדז מתרחק מעיסוק בפרשה ולא אמר מילה בנושא", הוסיפו והאשימו באתר היהודי, "אולי מתוך אינטרס להגן על ונצואלה". יש לציין כי לוונצואלה קשר ישיר לפרשה. נשיא ונצואלה נפגש ממש לאחרונה עם מקביליו האיראנים, והמטוס האיראני שנתפס נמכר בשנה שעברה לוונצואלה, ש-14 אזרחים שלה היו עליו גם כן ונעצרו לחקירה בארגנטינה יחד עם 5 האזרחים האיראנים.

פרשת האיראנים בארגנטינה (צילום: LUIS ROBAYO/AFP/GettyImages)
צוותי תקשורת מחוץ למלון בו נעצרו האיראנים | צילום: LUIS ROBAYO/AFP/GettyImages

באיראן טענו שהאזרחים שלהם הם "מדריכים" של הצוות מוונצואלה. בתגובה לטענה הזו תהו במאמר שפורסם באתר היהודי: "אימוני טיסה מתקיימים כיום בסימולטורים, איזו מדינה מאפשרת לאימונים כאלו להתקיים בשמיים שלה?".

"הרושם הוא שהסקנדל הזה התאפשר בסיוע פנימי של גורם בשרותי הביון של ארגנטינה", טענו והאשימו באתר היהודי. "הבקרה האווירית והמשטרה לא ידעו מי על המטוס ואיך אושרה הנחיתה שלו, אחרי שבאורוגוואי לא אפשרו לו לנחות. האירוע הזה הוא רק קצה הקרחון, יש פה חדירה איראנית לדרום אמריקה, ארגנטינה היא השער וונצואלה תומכת".

החשש הגדול בקרב הקהילה היהודית בדרום אמריקה ובארגנטינה בפרט הוא מההיסטוריה של שני פיגועים מחוץ לשגרירות ישראל ובניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס בשנות התשעים בהם נהרגו עשרות בני אדם ומאות נפצעו. היהודים בדרום אמריקה חשדנים מאוד כלפיי כל קשר לאיראן וכעת חוששים שהממשל הנוכחי בארגנטינה עוצם עיניים ומאפשר להם להגביר את נוכחותם בשטחה.