החשש מנקמה איראנית נגד מטרות ישראליות: האם בארגנטינה מוחזק טייס של משמרות המהפכה שיצא ל"משימת מודיעין" בארגנטינה? הנושא הזה מעסיק בימים האחרונים את התקשורת והקהילה היהודית במדינה.

הטייס, רולהמרזה קאסמי, בן 64 מטהרן – כך לפחות על פי תצלום הדרכון שלו שפורסם בארגנטינה – מעוכב כבר למעלה משבוע יחד ארבעה אזרחי איראן נוספים ועוד 14 אזרחי ונצואלה, בנסיבות שאינן ברורות.

אותם אזרחי איראן וונצואלה הגיעו לארגנטינה במטוס שבשלב זה מוגדר ככזה ש"הוחרם" על ידי הרשויות בארגנטינה. המטוס היה שייך בעבר לחברת Mahan Air האיראנית, שנקשרה במשך השנים בהברחות הנשק לחיזבאללה דרך סוריה. לפני כשנה הועבר המטוס לחברת Emtrasur בוונצואלה.

צילום הדרכון של הטייס האיראני (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
צילום הדרכון של הטייס האיראני | צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

חבר האופוזיציה בארגנטינה, חררדו מילמן, טוען כי ברשותו מידע לפיו המטוס הגיע ל"משימת מודיעין" בארצו. הוא דרש לאסוף טביעות אצבע מהאיראנים שהיו על המטוס ולהעביר את כל המידע עליהם לגופי המודיעין של ארגנטינה.

"ישראל העבירה מידע מודיעיני"

בדיווח שהתפרסם בנושא באחד מאתרי האינטרנט בארגנטינה אף נטען כי בפרגוואי, שם נחת המטוס בחודש שעבר, קיבלו מידע מודיעיני מישראל שקישר את הטייס קאסמי להברחות הנשק וכוחות מאיראן לסוריה, במסגרת ההתבססות הצבאית האיראנית שם בשנים קודמות.

על פי אותו דיווח בארגנטינה, המטוס "האיראני" עורר לא רק את חשדה של ישראל, אלא גם של ארה"ב. לטענתם, סוכן FBI המוצב בבירת ארגנטינה בואנוס איירס, נשלח בדחיפות על ידי וושינגטון לפרגוואי, כדי לאסוף מודיעין על אותו מטוס חשוד שמטייל לו בשמי דרום אמריקה.

בפרגוואי אישרו שקיבלו אזהרה על הקשר של אותו מטוס ואנשיו לאיראן. "נאמר לנו שהמטוס הוא של חברה שהוטלו עליה סנקציות על ידי ארה"ב ושאנשי הצוות שלו הם אנשי כוח קודס של משמרות המהפכה, שנמצא מבחינת ארה"ב ברשימת ארגוני הטרור".

אז מי הוא אותו קפטן קאסמי, טייס המטוס? בדיווח נוסף בארגנטינה נטען כי הוא "גיבור מלחמת איראן-עיראק (בשנות ה-80) ששמו נקשר בהשתייכות למשמרות המהפכה". בדיווחים אף נטען כי בארגנטינה נלקחו ממנו טביעות אצבע, כדי להצליב עם מאגרי האינטרפול ולהבין אם אכן מדובר בו או באדם אחר עם שם זהה. בשלב זה טרם פורסם מה העלתה הבדיקה. "כרגע מנסים לברר מי אותו אדם מאחורי מה שעושה רושם כזהות כפולה, כי בגלל אדם עם זהות כפולה אתה לא עוצר טיסה", צוטט גורם ברשויות ארגנטינה, שהתייחס לנושא בדיווח מקומי.

קפטן קאסמי, הטייס האיראני החשוד (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
קפטן קאסמי, הטייס האיראני החשוד | צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

איראן: "הם בכלל מדריכים"

מה אומרים באיראן? בדיווח שפורסם באתר "איראן אינטרנשיונל" השבוע נכתב כי דובר משרד החוץ האיראני הבהיר שהמטוס לא שייך לחברת Mahan Airlines האיראנית, וטען כי אנשי הצוות שלו הם בכלל "מדריכים" שאינם רשומים עוד כעובדי החברה ועברו לעבוד עבור החברה מוונצואלה, במסגרת ההסכם בין הצדדים. שתי חברות התעופה מאיראן וונצואלה נמצאות תחת סנקציות של ארצות הברית, בין היתר בעקבות הקשרים המשותפים של שתי המדינות בפעילות טרור ופיתוח נשק.

בארגנטינה מדווחים עוד כי בית המשפט הוציא צו וכוחות המשטרה פשטו על המלון בו שהו 19 נוסעי המטוס, מאיראן וונצואלה, עצרו אותם לחקירה והחרימו את הטלפונים הניידים ומכשירים נוספים שברשותם. במדינה ישנו חשש רב וחשדנות רבה, מאחר ובשנות התשעים ביצעו מחבלים הקשורים לאיראן שני פיגועים נגד מטרות יהודיות בארגנטינה.

בשנת 1992 נרצחו 29 בני אדם ולמעלה מ-200 נפצעו בפיצוץ מכונית תופת בכניסה לבניין שגרירות ישראל בבואנוס איירס. ארגון חיזבאללה המופעל על ידי איראן טען כי מדובר בתגובה לחיסול מזכ"ל הארגון עבאס מוסאווי על ידי צה"ל. בשנת 1994 מחבל לבנוני פוצץ מכונית תופת נוספת בתגובה לפעולה של צה"ל נגד בכיר חיזבאללה. בפיגוע הזה מחוץ לבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס נרצחו 85 אנשים ולמעלה מ-300 נפצעו.

תומכי חיזבאללה בלבנון (צילום: crop media, ShutterStock)
פעילי חיזבאללה. ההיסטוריה שלהם בארגנטינה גורמת לחשדנות | צילום: crop media, ShutterStock