על רקע הפרסומים על חוליות איראניות שפועלות גם בטורקיה וגם בדרום אמריקה ושואפות לבצע פיגוע נגד ישראלים ומטרות שמזוהות כישראליות ויהודיות, עולה השאלה איך מסכלים בכלל פיגוע במדינה אחרת ועד כמה אפשר בכלל לפעול כדי למנוע אירוע כזה.

על רקע החשש מפיגוע איראני כנגד ישראלים, מערכת הביטחון הקימה צוות משימה מיוחד שמאגד יחד אנשי מוסד, שב"כ ומל"ל. הצוות הזה מתכלל למעשה את המרדף אחרי החוליות האיראניות, שעל פי החשד שואפות לפגוע בישראלים, על פי אזהרות המסע האחרונות בטורקיה, בדגש על איסטנבול. בימים האחרונים נחשף כי מטוס איראני חשוד עוכב בארגנטינה ונבדק חשד, לפיו היו עליו אנשי משמרות המהפכה שהגיעו לאסוף מודיעין בדרום אמריקה. יתכן כדי לבצע שם פיגוע כפי שקרה פעמיים בשנות התשעים.

כל אחד מהארגונים הביטחוניים שמרכיבים את צוות המשימה שמנהל את המצוד אחר האיראנים, מביא את היכולות שלו. המצוד הזה הוא בראש ובראשונה מודיעיני, כאשר למוסד מיוחסות יכולות מודיעיניות גבוהות בכל הקשור לאיראן. כזכור, החשש מפיגוע איראני במדינה שלישית, נובע משורת חיסולים מסתורית של בכירים בפרויקט הגרעין ומשמרות המהפכה, חיסולים שפרסומים זרים ייחסו לישראל.

כך מתנהל המצוד

מבחינה של ההודעות האחרונות שמסרה מערכת הביטחון והאזהרות לישראלים בחו"ל, ניתן להעריך כי במסגרת המצוד אחר חוליות איראניות, אנשי המוסד מביאים כל בדל מידע שהם יכולים לאסוף מכיוון איראן.

נראה שהם מחפשים שביל ראיות שיוביל לאנשים שבקצה, אם בטורקיה ואם בדרום אמריקה. חוליות טרור משאירות לא מעט שבילים כאלה. בסופו של דבר יש מי שנתן את הפקודה, מי שדאג להם לטיסה, נסיעות, אולי גם נשק ועוד. כל פעולה כזו מייצרת "חתימה מודיעינית" אותה מנסים לאתר. זה אולי נשמע פשוט אבל מדובר ב"עבודת נמלים" של סוכנים ו'דסקאים', שאמורים למצוא פיסת מידע בתוך תעבורה של מיליארדי נתונים.

החלק הזה משלב בין יכולת איסוף "יומינטית" כלומר אנושית ל"סיגנטית", טכנולוגית. מאיראן המצוד הזה ממשיך, אולי, למקומות דרכם אותם איראנים הגיעו למדינת היעד עצמה. פה אנשי המוסד ושב"כ פועלים גם במשותף עם שירות המודיעין של אותה מדינה, להם יש את "יתרון הביתיות", כאשר כל צד מביא את המידע שלו שאולי ישלים את הפאזל.

למוסד יש אגף שלם שכל מטרתו קשרים עם ארגוני מודיעין זרים, בפרסומים שונים בעבר נטען ששמו של האגף "תבל". מדובר בצבר של פעולות מודיעיניות ואג"מיות, אשר מתבצעות במדינות ותאי שטח גדולים. לאור חומרת המצב, נראה כי המוסד והשב"כ הסיטו לא מעט אנשים לטובת הדבר הזה. אולם למרות האיכות של המודיעין, החשש מפיגוע עדיין קיים.

במערכת הביטחון מתוסכלים מהעובדה שלמרות זאת, הרוב המכריע של הישראלים לא עוזב את טורקיה ואף ממשיך לטוס לשם. עצם הפרסומים והתבטאויות של גורמים במערכת הביטחון ובמשרד הביטחון בנושא, נועד להעביר לישראלים את המסר שמדובר באיומים רציניים.

אנשי ביטחון בטורקיה על רקע חשש מפיגוע נגד ישראלים (צילום: YASIN AKGUL/AFP/GettyImages)
אנשי ביטחון בטורקיה על רקע חשש מפיגוע איראני נגד ישראלים | צילום: YASIN AKGUL/AFP/GettyImages
קפטן קאסמי, הטייס האיראני החשוד (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
הטייס האיראני החשוד כאיש משמרות המהפכה ודרכונו | צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים