צה"ל עדכן היום (שני) על כך שמנגנון התחקור המטכ"לי יתחקר את התקיפה ברפיח, בהנחיית הפרקליטה הצבאית הראשית, האלופה יפעת תומר ירושלמי. זאת, על רקע הדיווחים על עשרות בלתי מעורבים שנפגעו והכותרות הראשיות ברחבי העולם אשר עסקו בכך.

לפי ממצאים ראשוניים, "טרם התקיפה ננקטו צעדים רבים על מנת לצמצם את הסיכוי לפגיעה בבלתי מעורבים, הכוללים בדיקת חוזי מהאוויר, שימוש בחימוש מדויק ומידע מודיעיני נוסף, שעל בסיסם הוערך כי לא צפוי היה להיגרם נזק לאזרחים בלתי מעורבים".

התקיפה ברפיח (צילום: רויטרס)
מקום התקיפה, הבוקר | צילום: רויטרס

"התקיפה לא בוצעה במרחב ההומניטרי, אליו צה"ל קרא לאוכלוסייה להתפנות", הדגישו בצבא. "האירוע מתוחקר בידי גוף עצמאי שאחראי על בחינת אירועים חריגים בלחימה. המנגנון מתחקר את הנסיבות למותם של אזרחים במרחב התקיפה. צה"ל מצר על כל פגיעה בבלתי מעורבים במסגרת הלחימה".

"כלי טיס תקף יעדי טרור משמעותיים ברפיח, בהם בכירים במטה הגדה של ארגון הטרור חמאס, שהכווינו פיגועים של פעילי חמאס ביהודה ושומרון וביצעו פיגועים רצחניים כנגד אזרחי מדינת ישראל. התקיפה התבצעה על בסיס מידע מודיעיני מקדים על הימצאותם של המחבלים במקום".

מיקום התקיפה ביחס למרחב ההומניטרי (צילום: דובר צה"ל)
מיקום התקיפה ביחס למרחב ההומניטרי | צילום: דובר צה"ל

סיקור נרחב בעולם על התקיפה ברפיח

העיתונים הגדולים בעולם סיקרו בהרחבה את אירוע התקיפה. בכותרות הראשיות באתרים גדולים רבים הופיעה הכותרת "תקיפה ישראלית הרגה 35 בני אדם ברפיח". כך למשל בסוכנות הידיעות רויטרס נכתב: "תקיפות אוויריות של ישראל הרגו לפחות 35 פלסטינים ופצעו עוד עשרות באזור בדרום רצועת עזה שהוגדר כמיועד לעקורים".

ג'וזפ בורל, שר החוץ של האיחוד האירופי, מתח הבוקר ביקורת קשה על ישראל: "פסיקת בית הדין בהאג בשבוע שעבר חייבת להיות מיושמת, ישראל ממשיכה במבצע הצבאי שהיא התבקשה לעצור. מדינות האיחוד האירופי ידונו כיצד להתמודד עם הפסיקה. נקדם את שליחת כוח המשימה של האיחוד האירופי לגבול רפיח".