זה ללא ספק האתגר הגדול ביותר שצה"ל ניצב מולו בימים אלה: כשהמשק באי ודאות, כשבדרום ובצפון יש שקט יחסי, כשהאיום הגדול על ישראל הוא בלתי נראה, בצבא מצאו את המשימה הדחופה ביותר - מיגור תופעת הרקדנים הצבאיים שמאיימת על שלמותו.

בסוף השבוע פרסם כתב גלי צה"ל צחי דבוש קטע שבו נראה חלק מהופעה של החיילת נועה קירל לרגל יום העצמאות, כשמאחוריה צמד רקדנים. במוצ"ש הופיע הנאמבר במסגרת כתבה בחדשות סוף השבוע.

התגובות הלועגות ברשת לא איחרו להגיע, חלקן משעשעות, חלקן סרות טעם, רובן לא ענייניות, אבל כנראה שלראש אכ"א, אלוף מוטי אלמוז, זה הספיק, ובהחלטה מהרגע להרגע הוא החליט לבטל לאלתר את מקצוע הרקדן הצבאי.

רקע קצר: מעמד הרקדן המצטיין, בדומה לספורטאי מצטיין, מוזיקאי מצטיין, או אמן פעיל, מאפשר לחיילים להמשיך לעסוק בתחומם גם במהלך השירות הצבאי תוך קבלת הקלות בשירות. במקרה של הרקדנים מדובר בין היתר בשירות של שש שעות ביום לכל היותר, מיעוט בתורנויות ותשעים ימי חופשה מיוחדת בשנה בארץ ובחו"ל לטובת אימונים או ייצוג המדינה בתחרויות.

המקצוע הזה חדש יחסית בצה"ל וקיים רק מספר חודשים, כלומר הפציע עמוק-עמוק לתוך כהונתו של מוטי אלמוז בתפקיד. האם ייתכן שראש אכ"א לא ידע על קיומו של המקצוע הזה? כי אם לא - זה חמור מאוד, בכל זאת, אם הוחלט להכניס את תפקיד הרקדן הצבאי לצבא כנראה הייתה לכך סיבה. אני משוכנע שנעשו לפני כן בדיקות, הוקמו ועדות, נבחנו נהלים. בכל זאת צבא רציני. אין מצב שהכל נעשה מאחורי גבו של ראש אכ"א. ולכן סביר להניח שאלמוז היה מודע לנושא.

אם כך - למה לבטל את התפקיד כעבור חודשים בודדים בלבד? האם ניתנה למסלול הזה הזדמנות הוגנת? האם זהו פרק זמן הולם להסקת מסקנות? משום מה התחושה היא שהפעם לא כל כך נעשו בדיקות, הוקמו ועדות ונבחנו נהלים. בכל זאת צבא חלטוריסטי, חלטוריסטי כזה שראש אכ"א שלו מוטי אלמוז ננזף רק לא מזמן ע"י הרמטכ"ל בעקבות פרשת זיוף נתוני גיוס החרדים לצה"ל.

גרוע מכך - אי אפשר להימלט מהמסקנה שהביטול המאוד חפוז נעשה אך ורק בעקבות התגובות העוקצניות על הקטע ששודר. הרי על מה הייתה הביקורת? לא מקצועית חלילה, לא על כישוריהם של החיילים, אלא כי המחזה היה מעט נלעג: נועה קילה קיפ איט רילה מופיעה לצד רקדנים בניסיון לא מוצלח לשחזר משהו מהזוהר שלה על הבמה באזרחי.

כלומר אלמוז - שמישהו ודאי הפנה את תשומת ליבו למיני-סערת רשת שהתעוררה - ראה בכך סוג של פגיעה תדמיתית, ייתכן שחשש מפגיעה בחוסנו של צה"ל ואולי אף בכוח ההרתעה שלו, ומיהר לפעול מיד, בנחישות, באומץ לב ובלי פשרות (וסביר שבלי מחשבה יתרה). אני רק רוצה לקוות שלעובדה שמדובר ברקדנים בנים ולא ברקדניות בנות לא היה חלק בהחלטה השרירותית.

האם צה"ל סובל מכזה חוסר ביטחון עצמי שכמה פוסטים מערערים אותו עד כדי כך? אויבינו ודאי מברכים על ההפוגה הקומית בימי קורונה טרופים אלה. איזו פארסה של כל המעורבים. איזו (עוד) התנהלות אומללה של האלוף מוטי אלמוז.

אלוף מוטי אלמוז, ראש אכ"א (צילום: החדשות)
הוא לא ידע? אלוף מוטי אלמוז | צילום: החדשות

כעת השיבוץ של הרקדנים המצטיינים ישונה, ויחד עם זאת המעמד שלהם יישמר והתפקיד ייקבע לאור כישוריהם. מי יודע - אולי בעבודות הרס"ר שיעשו בבסיס הם יגלו קריירה חלופית ולא יביישו יותר את ראש אכ"א. טיפול המרה גרסת צה"ל.

שאלתי את דובר צה"ל לגבי סיבת ביטול המקצוע ולגבי המודעות של ראש אכ"א לתפקיד, אולם שם הסתפקו בתגובה לפיה "בהנחיית ראש אכ"א הוחלט לבטל את מקצוע הרקדנים הצבאיים". מכיוון ששאלותיי לא באמת נענו, אני אצא מנקודת הנחה שצה"ל כולו מובך מהסיטואציה, ולא בגלל שני חבר'ה צעירים שרוקדים מאחורי נועה קירל. איך אומרים: תודה על העניין ולכל מי ששואל, זה רק אני, אלמוז והפאדיחה של צבא הגנה לישראל.