חיילות צה"ל מגדוד האיסוף 869 המשרתות כתצפיתניות במחנה שומרה בקו לבנון, מעלות טענות קשות על תנאי השירות שלהן, שלטענתן גובים מהן מחיר אישי ונפשי כבד, הפוגע בתפקודן המקצועי. "לדעתנו יש פגיעה במבצעיות, זה ממש להפקיר את הגזרה", סיפרו החיילות לקרוביהן, ששוחחו על כך עם mako.

"הן במצב של מחסור חמור מאוד בתקנים", מספרת קרובה של אחת החיילות. "היציאות שלהן הביתה אמורות להיות כל סוף-שבוע שני, בפועל הן סוגרות 28 יום בבסיס וכשיוצאות הביתה זה לא בסוף השבוע. גם בבית, אף חופשה לא עוברת כמו שצריך ותמיד מקפיצים אותן חזרה לבסיס מוקדם מהמתוכנן".

"בגלל התנאים בנות עוזבות את התפקיד, ישנן אחרות שמוציאים אותן ממש בכוח לפיקוד, מה שמחמיר את המחסור בתקן", סיפרה אחת החיילות, שהבהירה שלא מדובר בבעיה נקודתית בגלל אילוצי קורונה, כפי שטענו גורמים בצה"ל.

"זה מצב שנמשך כבר למעלה מחצי שנה ואמור להימשך עוד", טענה אותה חיילת. "המג"ד אומר שהתנאים שלנו השתפרו ומביאים מילואים, בפועל הביאו מישהי אחת למילואים וזה הקל קצת אבל לא מנע מאיתנו לסגור 28 יום".

לטענת החיילות, אם יש כבר אילוצי קורונה, הרי שהם באים לידי ביטוי כך: "איימו עלינו ב-28 יום ריתוק אם ניבדק לקורונה על דעת עצמנו. נוצר מצב שבנות לא נבדקו בזמן וסבב שלם נדבק ואז הבעיה הוחמרה. בכל מקרה, החוסר בתקנים זו בעיה שהייתה גם לפני הגל האחרון".

בשנים האחרונות לתצפיתניות בגבול הצפון היה תפקיד מרכזי בסיכול ניסיונות חדירה, הברחות ועוד, אך במחנה שומרה הן מתארות מצב בעייתי. "בנות עייפות כל הזמן, חלק חוות התקף חרדה בעמדה, ואז יש איום בריתוק של 28 יום אם לשנייה תורידי עיניים מהמסך. גם ככה אין לנו ימים בבית ואנחנו מקבלות ימים ביציאה. התנאים בעמדות קשים, מסכים שמרצדים, כיסאות לא תקינים, בלגן".

"זה פשוט להפקיר את הגזרה שלנו", מחו החיילות באוזני קרוביהן, "חושבים שאנחנו רובוטיות. יוצאים מנקודת הנחה שאנחנו אף פעם לא חולות ותמיד בבסיס. אם מישהי אחת חולה צריך להביא אחרת מהבית".

החיילות טוענות: אלו התנאים בבסיס
החיילות טוענות: אלו התנאים בבסיס

"זו ממש סכנה בריאותית"

בנוסף שלחו החיילות למשפחות גם תמונות שלטענתן צולמו במטבחון בו הן אמורות לאכול, תמונות המדברות בעד עצמן. "בגלל שאנחנו במשמרות אין לנו אפשרות לאכול בחדר האוכל, אנחנו מתבססות על מטבחונים שלא כשירים בריאותית, אין כיריים, רק מיקרוגל וטוסטר אובן שחלודים בצורה שהיא סכנת בריאותית. המקלחות שלנו מלאות עובש, יש רטיבות בחדרים, תנאים בלתי נסבלים".

"אנחנו קורסות נפשית ובריאותית מכל הבלגן הזה ומרגישות שאף אחד לא מקשיב", סיכמו החיילות. "המג"ד שלנו אומר שהתפקיד שלנו הוא: "כולה ללחוץ על כמה כפתורים" ושללוחמים יש תנאים קשים בהרבה, אבל צריך לזכור שאנחנו לא לוחמות, לא בהכשרה וגם לא בשכר".

בצבא יש מי שאומר שלא כל הטענות של החיילות מדויקות ומוצדקות, כי הן קיבלו חופשה במהלך הימים הרצופים בהם נאלצו לסגור בבסיס וכי להן, כמו לכל חיילי הגדוד, ישנה דלת פתוחה למפקדי הפלוגות ולמפקד הגדוד, שזמניהם מפורסמים עבורן.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: 

"בשל פער בכוח אדם עקב מספר מאומתים לנגיף קורונה באחת מהפלוגות בגדוד 869, השתנו יציאות החיילות הביתה, על מנת לשמור על הכשירות המבצעית. לאחר שיחת חתך שנערכה עם המג"ד, השתפרו תנאיהם של החיילות, כשבמקביל – הנחה המג"ד למפקדות להשתתף גם כן בסבב המשמרות. הטענות על יחס בלתי הולם ומזלזל של המג"ד כלפי התצפיתניות ותפקידן אינן מוכרות. צה"ל רואה בתפקיד התצפיתניות כחלק חשוב ומרכזי בתפיסת ההגנה על גבולות המדינה".

החיילות טוענות: אלו התנאים בבסיס
החיילות טוענות: אלו התנאים בבסיס