לפחות 30 טייסי חיל האוויר הבריטי שפרשו משירות, יצאו לסין בכדי לאמן את חיל האוויר שם, בתמורה לשכר גבוה. כך חשף משרד ההגנה הבריטי, שרואה בסינים ציר מרכזי בשרשרת האויבים של הממלכה, ומאוד לא שבע רצון מכך שאנשי צבא לשעבר יצאו לשם, כדי לאמן אותם על בסיס ניסיונם המצטבר בשירות.

הפרסום של משרד ההגנה המלכותי בבריטניה, יוצא אחרי שהם הוציאו התרעה מודיעינית, במטרה למנוע מאנשי צבא נוספים לצאת לסין ולאמן שם את הצבא המקומי. הבריטים אף חשפו שבתקופה האחרונה, הסינים הגבירו את המאמץ שלהם לשכירת השירות של פורשי צבא במדינות מערביות.

גורם מערבי אשר צוטט ב-BBC אמר כי "כסף הינו המניע החזק מאחורי הפרשה הזו". לדבריו: "מדובר בחבילה כספית מאוד משתלמת אותה הסינים מציעים ויכולה להגיע עד ל-270,000 דולר".

אותם טייסים לשעבר, מאמנים את הטייסים הסינים ומסייעים להם בפיתוח של טקטיקות ושיטות אימון חדשות, על בסיס השיטות המערביות וגם על פי אופן הפעלת חילות האוויר במערב. כך על פי גורמים בממלכה.

כפי שמציינים בבריטניה, מדובר בידע שיסייע לסינים במקרה של מלחמה בטייוואן או מול ארה"ב. "זאת קבוצה מאוד אטרקטיבית של אנשים שיסייעו להעביר את הידע שצברו הלאה", צוטט מי שהוגדר כגורם מערבי.

צבא הענק בפעולה (צילום: STR/AFP/GettyImages)
צבא סין בתרגיל, ינואר 2021 | צילום: STR/AFP/GettyImages

"לעצור את תוכנית הגיוס של סין"

משרד ההגנה הבריטי נחשף לראשונה למהלך הסיני הזה עוד לפני 2019. לדבריהם הייתה האטה בתנועת טייסים בריטים לסין במהלך משבר הקורונה. אולם מאז שהמגפה דעכה, הסינים הגבירו את המאמצים שלהם בשכירת השירות של אנשי צבא לשעבר.

מדובר בטייסים להם ניסיון ארוך שנים על מטוסי "טייפון", "טורנדו" וכלי טיס נוספים משאר זרועות הצבא, בהם מסוקים. רובם בשנות 50 לחייהם, כפי שציינו בבריטניה. שם גם הדגישו, כי איש מהם לא היה טייס F-35, מטוסים שהגיעו אחרי שאותם טייסים פרשו, וכאלו שהמידע אודותיהם נחשב שמור במיוחד.

במשרד ההגנה הבריטי טוענים שלא קיימת כל הוכחה שהטייסים שיצאו לעבוד בסין, מסרו סודות או הפרו חוקים הקשורים למסירת מידע מסווג, אך נחושים למנוע כל תרחיש כזה. "אנו פועלים באופן נחרץ במטרה לעצור את תוכניות הגיוס הסיניות, שמנסות לצוד אנשי צבא וטייסים לשעבר, במטרה להכשיר את צבא השחרור העממי של סין", נמסר ממשרד ההגנה הבריטי.

"כלל המשרתים והעובדים כפופים לחוק הסודות הרשמיים, ואנו בוחנים את השימוש בחוזי והסכמי סודיות", הוסיפו ואף ציינו, כי לאור המצב הם פועלים לשינוי החוק, כדי לייצר כלים נוספים שימנעו מאנשי צבא לשעבר לעבוד במדינות כמו סין.

נושאת המטוסים בפעולה (צילום: RoyalNavy, Twitter)
"כלל המשרתים כפופים לחוק הסודות הרשמיים". צבא בריטניה | צילום: RoyalNavy, Twitter