על רקע המתיחות הגוברת בין סין לטייוואן, בחינה של הצבאות מלמדת באופן טבעי על הבדל משמעותי בין צבא מעצמת הענק סין לצבא האי הקטן טייוואן. אמנם הכמות לבדה לא יכולה להכריע מלחמה, כפי שניתן לראות בחזית אוקראינה, אולם הפערים בין הצבאות אדירים וקשה מאוד להתעלם מהם.

מצד אחד, נמצא הצבא הסיני עם למעלה מ-2 מיליון חיילים פעילים ועוד חצי מיליון במילואים. מול המספרים הגדולים עומד צבא טייוואן במספרים קטנים ומתכונת שמזכירה את צה"ל. לטייוואן יש מנגד "רק" 170,000 חיילים בשרות פעיל ועוד כ-1.6 מיליון במילואים.

בטאיפיי הבירה של טייוואן "שמים את הקלפים שלהם" בעיקר על חיל האוויר והצי, מתוך הבנה שהם צריכים לפגוע כמה שיותר בכוח הפלישה הרחק מחופי האי, בניסיון לכל הפחות לתת לצבא היבשה המקומי את הזמן לגייס מילואים ולהתמודד עם הכוח הפולש, על מנת להדוף אותו.

מטוסים: סין – 3,000 | טייוואן: 600

על פי מכוני מחקר שעוקבים אחרי סד"כ (סדר כוח) צבאות העולם, לחיל האוויר הסיני יש כ-3,000 כלי טיס מהם כ-2,000 מטוסי קרב ומפציצים. בעשור האחרון חיל האוויר הסיני, כמו כל הצבא, עבר שדרוג משמעותי באיכות כלי הטיס שלו, בין השאר כניסה של חמקנים לשירות לצד מטוסי קרב מתוצרת עצמית כמו J-16 וסוחוי 30 שנרכשו מרוסיה.

לטייוואן חיל אוויר הנחשב מתקדם עם כ-600 כלי טיס מהם 300 מטוסי קרב מסוג F-16, מיראז' 2000 ו- F-CK-1 מייצור מקומי. לאלה יש להוסיף גם 90 מסוקי קרב מסוג אפאצ'י וסופר קוברה כאשר ישנה הזמנה לעוד 30 אפאצ'ים.

לצד אימון נרחב בקרבות אוויר, חיל האוויר הטייוואני משקיע משאבים רבים באימון הצוותים בהטבעת ספינות בטווחים ארוכים. לצורך כך נרכשו מאות טילי אוויר-ים, בהם "הרפון" שנרכשו מארה"ב ו"האוסינג" מייצור מקומי.

מטוס החיל
מטוסי חיל האוויר של טייוואן
איום אווירי (צילום: mnd.gov.tw, wikipedia)
מטוס קרב Shenyang J-16 של צבא סין | צילום: mnd.gov.tw, wikipedia

טנקים: סין – 2,800 | טייוואן - 600

צבא היבשה הסיני מונה כמעט מיליון חיילים. על פי המכון האסטרטגי למחקרים בינלאומיים, לצבא הסיני 2,400 טנקי מערכה כבדים ועוד כ-400 טנקים קלים. לזה יש להוסיף כ-8,500 כלי רכב משוריינים מסוגים שונים. עוד על פי המכון, למעלה מ-60 אחוז מהם נחשבים לאיכותיים.

לסינים כ-8,000 תותחים ועוד כ-2,000 משגרי רקטות. אלה מוגנים על ידי מאות משגרי טילי נ"מ ניידים ואלפי תותחי נ"מ שילוו את הכוחות בכל מערכה צבאית.

צבא היבשה של טייוואן מבוסס בעיקר על כוח המילואים שלו הכולל 1.6 מיליון חיילים לצד 170,000 הסדירים. הם קו ההגנה האחרון ותפקידם למנוע מהסינים להקים ראשי גשרים על החופים ולהשמיד אותם אם הצליחו. לצבא היבשה שם יש כ-600 טנקים רובם מיושנים ולאחרונה בוצעה הזמנה של טנקים מתקדמים יותר מסוג אברמס M-1A2 אמריקאים.

לאלה יש להוסיף כאלף כלי רכב משוריינים, נגמ"שים, כ-1,500 קני תותח ועוד כ-150 משגרי רקטות. בחודשים האחרונים נעשה רכש מסיבי של טילי נ"ט, טילי כתף ורובי צלפים, זאת ככל הנראה בשל הלקחים שמפיקים שם מהמלחמה באוקראינה.

צבא הענק בפעולה (צילום: STR/AFP/GettyImages)
צבא סין בתרגיל, ינואר 2021 | צילום: STR/AFP/GettyImages

ספינות וצוללות: סין -140 | טייוואן - 128

אם סין תחליט לפלוש לטייוואן, היא תוביל את הצבא של על בסיס צי ימי אדיר ממדים, מהגדולים בעולם. לסינים יש 140 ספינות מלחמה וצוללות. נתון זה לא כולל כמות גדולה מאוד של כלי שיט קטנים שאינם רלוונטים לפלישה.

בין כלי השיט שכן רלוונטים למלחמה אפשרית בטייוואן יש נושאות מטוסים שעוד מהן יכנסו לשירות בשנים הקרובות, ספינות טילים ולאלו יש להוסיף צי ענק המונה 73 ספינות אמפיביות להנחתת כוחות, כאשר גם הנתון הזה כולל רק את הגדולות.

לצי הטייוואני יש 128 כלי שיט, אולם בהם רק 4 צוללות (אל מול כ-60 של סין) ו-28 ספינות טילים. בקו ההגנה הקרוב יותר יש להם עוד 43 ספינות סיור מהירות, להן הוסיפו יכולת שיגור טילים. כמו חיל האוויר, תפקידו של הצי לפגוע בכוח הפלישה הסיני כמה שיותר רחוק מהחוף. בעיקר בספינות האמפיביות שמובילות את החיילים, ולעשות זאת בעיקר באמצעות ירי טילים לטווחים ארוכים.

תפיסת פיקוד שונה

צבא סין, יש לציין, מתאמן הרבה מאוד ומפעיל אחוז גבוה של מערכות טכנולוגיות מתקדמות. אולם יש לציין כי המפקדים בשטח מוגבלים מאוד והפיקוד שם ריכוזי. בניגוד לצבאות המערב, בצבא הסיני יש פיקוח הדוק על המפקדים והחיילים ואין הרבה מקום לחשיבה עצמאית ויצירתית. מה שמשפיע מאוד על יכולות הצבא.

יש לציין כי בניגוד לסין צבא טייוואן מערבי ומעודד את המפקדים שלו לחופש פעולה וחשיבה יצירתית. היתרון הכי גדול שלהם, הוא המרחק הגדול שהפולשים הסינים יאלצו לעבור בים עד לאי. סיטואציה בה הם יהיו פגיעים מאוד לירי טייוואני.

איום הפלישה הסינית (צילום: Mandy Cheng/AFP/Getty Images)
אימוני צבא טייוואן על רקע איומי סין לפלוש למדינה ולכבוש אותה, ארכיון | צילום: Mandy Cheng/AFP/Getty Images
צבא הענק בפעולה (צילום: STR/AFP/GettyImages)
צבא סין בתרגיל, ינואר 2021 | צילום: STR/AFP/GettyImages