גדוד חרב 40 שנה (צילום: דובר צה"ל)
החגיגות עוברות בכל הכפרים. חיילי גדוד חרב חוגגים 40 שנה | צילום: דובר צה"ל

גדוד ”חרב“, המורכב רובו ככולו מבני העדה הדרוזית, ציין בסוף השבוע שעבר 40 שנה להקמתו - ולמהפך ששינה את מעמדם של בני העדה הדרוזית בצה“ל. ביום חמישי ציינו החיילים את ”יום החייל הדרוזי“ בפגישות ואירועים שהתקיימו בכפרים ועם בני המשפחות על מנת לחזק את המוטיבציה והמודעות לשירות צבאי בגדוד.

”הגדוד חוגג 40 שנה להקמתו, התקופה הזו מהווה ציון דרך של העדה בשירות המדינה. במרוצת השנים הוסבנו לפיקוד הצפון ופיתחנו מומחיות לגזרה ולכן כיום אנו מהווים מוקד ידע גזרתי בגבול לבנון", מסביר מפקד גדוד חרב, סא"ל שאדי אבו פארס. סרן מוניר חמוד, מפקד הפלוגה המבצעית בגדוד, הדגיש את הגאווה ביום המרגש עבור החיילים ועבור משפחותיהם: "אנו עושים את המסע בין הכפרים כדי להעלות את הגאווה ולשתף את האזרחים ולהגיד תודה. מיד אחרי נמשיך באימונים ונכין את עצמנו לאתגרים העתידיים. נזכור את העבר כדי להמשיך קדימה".

במאי 1974, קיבל בנימין בן אליעזר את הפיקוד על יחידת המיעוטים 300 שהייתה קיימת באותה התקופה והורכבה מצ'רקסים ודרוזים. הפיכת יחידת המיעוטים לגדוד דרוזי הוא תהליך ארוך שנמשך כמעט 30 שנים. "הגדוד הוא התגלגלות יחידת המיעוטים שהוקמה עם קום המדינה, אשר עבר גלגולים רבים עד שהוכרזנו כגדוד", מסביר אבו פארס. את הגדוד, בעל האוריינטציה הצפונית לבנונית ביקש פואד לשנות, ולהקים  מפקדה גזרתית שתשלוט על כל המרחב היבשתי והימי בגבול  לבנון.

בעקבות השינויים באותה העת, הוחלט על הפיכתה של יחידת הדרוזים לגדוד חי"ר סדיר, שישולב במערך ההגנה בצפון הארץ. הגדוד עסק במארבים מעבר לגבול, שמירה ואחזקת קו הגבול ובפעילות מודיעינית. הגדוד שכל המשרתים בו שולטים בשפה הערבית ברמה של שפת אם, לקח חלק משמעותי בתקשורת עם תושבי דרום לבנון שהיו אוהדי ישראל. שמו הנוכחי של הגדוד, "חרב", נקבע על ידי אל"מ נביה מרעי ז"ל – מפקד היחידה דאז אשר נהרג מאש מחבלים ברצועת עזה בשנת 1996.

בתחילת העשור הקודם, הוחלט כי הגדוד יפעל רק בגזרה הצפונית בכדי שאלו יפעלו קרוב לכפרים ובכדי להעלות את המוטיבציה לגיוס לשירות בגדוד בקרב בני העדה. ואכן, במלחמת לבנון השנייה היו חיילי הגדוד הדרוזי הראשונים להיכנס ללבנון והאחרונים לצאת.

מיד עם סיום חגיגות ה-40, יחזרו חיילי הגדוד ומפקדיו למשימתם העיקרית וימשיכו את אימוניהם הגזרתיים. "הגדוד סיכם תעסוקה מבצעית ארוכה ומאתגרת וכעת הוא באימון הקיץ. תכליתו באופן ברור היא שיפור המוכנות של הגדוד לכל איום מצפון", מציין מפקד הגדוד.

אתר צה"ל

>> נחטף בוונצואלה, הפך ללוחם בצה"ל