גם השבוע קיבלנו את שאלותיכם בעשרות וענינו לכל אחת ואחת. השבוע גם אירחנו את רס"ן יעל פישר, ראש מדור גיוסים בזרוע היבשה, שענתה על השאלות שלכם בעמוד הפייסבוק של פז"ם (השרשור נמצא כאן, למי שפספס). להלן המיטב מהשאלות שלכם השבוע - והתשובות שלנו.

יש לכם עוד שאלות? כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il, וחכו לראות את התשובה באחד מהמדורים הבאים.

המפקדת שלנו בקורס ממש מתעללת בנו, ואני די בטוחה שהיא עושה דברים שאסור לה ועוברת על נהלים וחוקים של הצבא. היא ביקשה פעם אחת מאחת החניכות לנקות לה את הנעל, ועוד כל מיני דברים נוראיים. מה אפשר לעשות? אף אחת לא מעיזה להתלונן עליה. איך נדע שהיא באמת עוברת על החוקים?

על פניו, נשמע שבאמת מדובר בהתנהלות שעוברת על חוקי הצבא. באפשרותכן לקבול את המפקדת, כלומר להגיש תלונה כנגדה לנציב קבילות החיילים. בין הסיבות האפשריות להגשת קבילה: סדרי מתן שירות רפואי לחיילים, נושאים הקשורים להליכי טרום גיוס, תנאי שירות ועוד, כמו גם התנהגות והתבטאות לא הולמת מצד מפקדים לפקודיהם – סיבה הרלוונטית במקרה שלכן. לנציבות קבילות החיילים תוכלו לפנות במספר הטלפון 03-6977433. תוכלו גם לעיין באתר הנקח"ל.

מדריכות חיר  (צילום: אביר סולטן, מערכת את"צ)
מצב 2 זה דווקא חוקי. אבל יש פקודות שעוברות את הגבול | צילום: אביר סולטן, מערכת את"צ

אני מאוד סקרן לגבי החוקים על יתומים. מהן הזכויות וההטבות שמקבל יתום מהורה אחד? איך מקבלים אותן?

באשר ליתומי צה"ל, אלה פטורים משירות קרבי. ההורה הנותר או האפוטרופוס יכול לחתום ולאפשר להם לשרת בקרבי בכל זאת.

באשר ליתומים שאינם יתומי צה"ל, לא קיימת פקודה ספציפית – כל מקרה נבחן לגופו על ידי גורמי הת"ש, ולעתים ניתנות הקלות ת"ש או סיוע כלכלי. הדבר תלוי בגורמים כלכליים (למשל, חייל שעקב יתמותו קיימת מצוקה כלכלית במשפחתו ועליו לפרנס את אחיו – יקבל כנראה הקלות ת"ש הקובעות כמה ימים יישן בביתו, ואישור עבודה), גורמים סוציאליים ועוד. הדבר אמור גם לגבי יתומי צה"ל, במידה ואלה זקוקים בהקלות נוספות מעבר לפטור משירות קרבי. תוכל לקרוא עוד על קביעת תנאי שירות במדריך שלנו.

את יתומי צה"ל ילווה מערך הנפגעים בצה"ל. מעבר לכך ילוו יתומים במקרה הצורך על ידי מערך הת"ש.

איזו חטיבה הכי קרבית בצה"ל? זאת שפותחת כל לחימה?

אין דבר כזה "החטיבה הכי קרבית בצה"ל", ואת הלחימה פותחת כל פעם חטיבה אחרת. בתחום החי"ר ישנן חטיבות גולני, נח"ל, צנחנים, גבעתי וכפיר, וכן היחידות המיוחדות; לעתים פורצים את הדרך כוחות הנדסה; במקרים מסוימים מתחיל את הלחימה חיל האוויר, או חילות השריון והתותחנים, וכן הלאה.

בקיצור, הכל תלוי במתאר העימות, הקרב או המלחמה.

האם עיוורון צבעים מוריד בפרופיל? או שאי אפשר להתקבל רק לסיירת?

באופן כללי אין הצבא חושף את הקריטריונים לקביעת פרופיל. יחד עם זאת, ניתן לציין שמתחשבים בעיוורון צבעים בשקלול הפרופיל. לעתים מדובר בסעיף שאינו מוריד פרופיל, ולעתים בסעיף שמוריד. עם קביעת הפרופיל שלך בצו הראשון, תוכל לוודא מהם הסעיפים בגינם הורד.

לגבי סיירות, לכל יחידה מובחרת יש תנאי קבלה משלה, שרלוונטיים לפעילותה הייחודית. לעתים נחשב עיוורון הצבעים כסעיף פוסל, ולעתים לא. ניתן לציין למשל שעל פי הידוע לנו, עיוורון צבעים הוא סעיף פוסל לקבלה לשייטת 13. יחד עם זאת, כאמור, יחידות רבות אינן מחשיבות אותו ככזה. בהצלחה!

לגבי צו ראשון: יש לי יום הולדת 17 בסוף אוקטובר. מתי אני אמור לקבל צו ראשון? כי בזמן הזה לפני שנה בערך חברים שלי שגדולים ממני קיבלו כבר צו ראשון.

אכן אמורים לקבל צו ראשון בגיל 16-17 אבל אין תאריך או טווח גילאים מוגדר לחלוטין, והדבר משתנה מאדם לאדם. יחד עם זאת, אם אתה מרגיש ש"שכחו אותך", אין בעיה להתקשר למרכז המידע למתגייסים בטלפון 03-7379999 או למרכז השירות של יחידת מיטב, בטלפון 03-7388888 או ב*גיוס (*3529). דרכי פנייה נוספות תמצא בספר הטלפונים הצה"לי שלנו.

אני לוחמת בקרקל. הבנתי שיש 15 ימי חופש לג'ובניקים בשנה, ולקרביים יש 21 או משהו כזה. האם יש חוק שמחייב לתת לנו את הימים האלה בלי לפרט סיבה מיוחדת או שהיחידה יכולה לקחת לך את הימים האלה? אני מתכוונת שאני לא רוצה שישימו לי את הימים האלה בחפש"ש אני רוצה להשתמש בהם מתי שארצה. חוץ מזה, שכשאלתי ביחידה לגבי ימי חופש, צחקו לי בפרצוף. אני חושבת שדווקא בתור קרביים מגיע לנו ימי חופש ולא נראה כל כך שמאפשרים לנו לקבל אותם. 

עד השנה קיבלו קרביים 20 ימי חופש בשנה, בעוד שאר החיילים קיבלו 15. החל מהשנה הבאה יקבלו כולם 15.

את מרבית ימי החופש שלך את אמורה לקבל במסגרת היחידה, כלומר באופן מרוכז על פי החלטת המפקדים. במידה ונותרת יתרה, אמורים מפקדייך להתיר לך להשתמש בימי החופש שלך באופן פרטני. אם את רואה שלא ניצלת את כל 15 ימי החופש – התלונני על כך בפני מפקדייך. אם גם זה לא עוזר, ביכולתך לקבול על כך לנציב קבילות החיילים.

יש לי שאלה בקשר לסיירת שלדג ולחובשים בצבא. אני שואף ורוצה להיות בצבא חובש בסיירת שלדג. מה המינימום פרופיל, קב"א, דפ"ר שאני צריך? יש עדיפות למע"רים, מתנדבי מד"א? מהם הסיכויים להתקבל לתפקיד זה? מהו התהליך שצריך לעבור על מנת לקבל תפקיד זה? האם יש אפשרות כזאת, להיות שנה בישיבה הסדר (ולהתחיל כאילו את המסלול של ההסדר עם שנה ו4 צבא), אבל אחרי הגיוס (נגיד אני מקבל חובש בשלדג) לחתום וויתור ולהמשיך בצבא. מצב כזה אפשרי?

מתן, כאמור בתעודת הזהות של יחידת שלדג, אלה הם תנאי הקבלה: פרופיל 82-97 ללא סעיפים פוסלים, כשלרוב המתקבלים פרופיל 97. לא ניתן להתקבל ליחידה עם אסטמה (למעט אסטמת ילדות), ניתן להתקבל עם מספר משקפיים קטן מאוד. עיוורון צבעים הוא סעיף פוסל. נדרש קב"א גבוה. על מנת להגיע לשלדג יש לעבור יום סיירות; לאחר מבדקים פסיכולוגיים ומיון רפואי הכולל בדיקת אק"ג, מתבצע גיבוש מאוחד לסיירת מטכ"ל ולשלדג (כיום כבר אי אפשר להגיע לשלדג דרך גיבושי חובלים ושייטת כבעבר). לאחר הגיבוש, האורך שישה ימים, יזומנו העוברים לראיון אישי, בדיקות רפואיות מעמיקות ותחקיר ביטחוני. הליך המיון הוא פרטני ועל כן אין משך זמן קבוע לביצועו. מועמדים יכולים לבקש להגיש מועמדות לגיוס לקורס החובשים של שלדג, שמתחיל באוגוסט ומצטרף לשאר היחידה לאחר גיוסם מספר חודשים מאוחר יותר. המתקבלים נדרשים להתחייב לשירות קבע בן 18 חודשים.

לשאלתך, קשה לצפות האם ההתנדבות במד"א תעזור בשלב המיון (לאחר המיון ליחידה, על מנת להתקבל לתפקיד של חובש בשלדג, זה ודאי יעזור). כיאה ליחידה מובחרת, הסיכויים להתקבל אינם גבוהים במיוחד. לגבי ההסדר, ייתכן מצב בו תוכל לחתום על שירות חובה נוסף – מה שאנחנו מניחים שיהיה תנאי קבלה ליחידה כמו שלדג (כלומר לא בהמשך אלא כבר בהתחלה).

>> לספר או לא לספר בלשכת הגיוס שאני לסבית?
>> לכל השאלות במדור

יש לכם שאלה? כתבו אלינו ל-pzm@mako.co.il