חייל רץ בחוף הים (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
כושר קרבי: כך תעשו את זה נכון. אילוסטרציה | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

חודש יולי כאן והגיוסים הקרביים כבר בפתח, ואם עוד לא נכנסתם לכושר לקראת הטירונות – זה לגמרי הזמן לעשות את זה. אלוף משנה (במיל') ד"ר אבי מויאל שימש במשך שנים כראש מחלקת כושר קרבי בצה"ל ואימן בין היתר את הרמטכ"ל לשעבר, גבי אשכנזי ובכירים נוספים, כגון ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, ראש המוסד לשעבר מאיר דגן ושר החינוך לשעבר, שי פירון.

דר אבי מויאל (צילום: באדיבות אבי מויאל)
ד"ר אבי מויאל בתפקידו כראש מחלקת כושר קרבי בצה"ל | צילום: באדיבות אבי מויאל

לרגל מסיבת המתגייסים הגדולה של "יחד למען החייל" (לשעבר האגודה למען החייל וקרן לבי) ומועדון ההטבות "יותר" שתתקיים היום (ד') בפארק הירקון, ד"ר מויאל החליט לשתף אותנו ואתכם בכמה טיפים שיעזרו לכם להיכנס לכושר - ובכמה בתרגילים שכל אחד יכול לבצע בקלות.

1. מוטיבציה: "מוטיבציה היא אלמנט חשוב בהכנת הגוף לכושר צבאי, אך תחילה צריכים להכיר את הגוף ולדעת מה הן המגבלות שלו. מודעות עצמית זה יתרון גדול - מה אני יכול ומה אני לא יכול. לפני שאתם מתחילים להתאמן, רצוי ללמוד את הגוף שלכם גם פיזית, גופנית וגם כמובן מנטלית, שכלית ונפשית".

2. סרגל מאמצים: "עד יום הגיוס, כדאי וחשוב לבנות סרגל מאמצים שמכיל סדרת אימונים שתבנה אותך נכון לקראת הטירונות. אם יש לך טירונות בחודש אוגוסט ועכשיו חודש יולי, אז אתה מודע לכך שיש לך חודשיים להכין את עצמך ולכן עלייך לבנות את הסרגל בחוכמה. יש לעשות הסתגלות מבחינת האקלים: בקיץ רצוי לרוץ בשעות הבוקר ולא אחר הצהריים. כדאי לבצע ריצה במשך חצי שעה בקצב נוח לגוף (כזה שניתן לדבר במהלך הריצה). הסרגל צריך להכיל 2-3 אימוני ריצה ו2-3 אימוני כוח בשבוע, כשהמרכיב של הכוח הוא מאוד דומיננטי. שרירי הרגליים צריכים להתחזק בזכות האימונים. ניתן להאריך את משך האימונים בהדרגה".

3. תזונה: "להכנה התזונתית יש חשיבות גדולה מאוד בהכנה לגיוס קרבי. חשוב לדעת מה משקלך ובהתאם להתכונן תזונתית. אני באופן אישי לא מאמין בדיאטות אלא בשינוי של אורח החיים: שילוב של תזונה נכונה ובריאה, וכמובן פעילות גופנית מתאימה".

4. מים: "רצוי להתחיל בהעמסת מים בהקדם ולהרגיל את הגוף לשתייה מרובה. עם הקימה בבוקר, יש לשתות שתי כוסות ובכל שעה לשתות כוס מים. לפני ואחרי פעילות גופנית יש להגדיל את כמות השתייה".

5. הכר את הדופק שלך: "הדופק הוא המרכיב החשוב ביותר מבחינת ההכרה והבקרה של איכות האימון. את הדופק האמתי שלנו נמדוד כשאנחנו קמים. הדופק של מרבית האוכלוסייה הוא 60-80, ואם הדופק שלך 60 לדוגמה, עלייך להתאמן בין 60-80 אחוז מעל הדופק הבסיסי שלך כדי שיהיה לך אימון טוב ואפקטיבי".

6. שעות נוחות: "חשוב להתאמן בשעות נוחות מבחינת מזג האוויר - בוקר או ערב, כאשר נעים בחוץ. אם בוחרים להתאמן בשעות החמות, יש לנהוג בזהירות ולהיות חכמים בשמש".

7. להתפנק אחרי האימון: "מומלץ להתפנק אחרי אימון טוב בשייק פירות, רצוי כזה שיהיה על בסיס מים ולא על חלב. אחרי אימון כוח מומלץ לצרוך יותר חלבון - 1 גרם חלבון על כל קילוגרם במשקל הגוף. אם משקלך 70 קילו, אז הדרישה היומית הינה 70 גרם חלבון ליום. אם רוצים לפתח את השרירים כך שיהיו חזקים יותר, כדאי לצרוך יותר חלבון בתזונה עשירה בחלבון". 

8. הנאה: "את כל האימונים יש לבצע בהנאה ובאהבה ולא מתוך פקודה, כך גם לפני הגיוס ועוד יותר אחריו. אני מאחל לכולם להתגייס בהנאה מלאה וליהנות מהשירות הצבאי".

מסיבת המתגייסים הגדולה של "יחד למען החייל" ומועדון ההטבות "יותר" מתקיימת היום (6.7.16) בפארק גני יהושע בתל אביב עם הדג נחש, התקווה 6, אליעד, "קפה שחור חזק" ועוד