כשמערך הצוללות בחיל הים מכפיל את עצמו והצורך בלוחמים גדל, מנצלים בצה"ל את חופשת הקיץ האחרונה של בוגרי כיתה י"א, ומזמינים אותם לגדנ"ע הצוללות הראשון בהיסטוריה של חיל הים.

צוללות גרעין אמריקאיות (צילום: U.S. Navy, GettyImages IL)
מירוץ התחמשות עולמי תת מימי. כלי שיט אמריקאים | צילום: U.S. Navy, GettyImages IL

תחום החימוש תת מימי הולך ותופס תאוצה ברחבי העולם – החל בסין ואוסטרליה במזרח, עבור בהודו, אירן, ישראל, צרפת, גרמניה וכלה בארצות הברית. הצוללות הופכות משוכללות יותר, מסוגלות לבצע משימות ארוכות יותר, למרחקים גדולים יותר ולשאת טילים מתוחכמים יותר, חלקם עם ראשי נפץ גרעיניים. כשרוב המדינות מצוידות במערכות הגנה אקטיביות מפני טילים בליסטיים, כנראה שבמלחמה הבאה יבחרו הצבאות לשגר את הטילים מתחת למים.

חוויה יוצאת דופן בלב ים

חיל הים הישראלי מיישר, כאמור, קו עם שאר העולם בהיבט הזה ומכפיל את מערך הצוללות שברשותו. בעקבות האסטרטגיה החדשה נוצר הצורך בהגברת המאמצים לאיתור לוחמים למערך החדש. השירות בצוללת מצריך כישורים טכניים וחברתיים ייחודיים, ולכן מציאת כוח אדם מתאים למשימות הלחימה בצוללת אינו עניין של מה בכך, בוודאי כשהדרישה להיקף המתגייסים מוכפלת. "מה שאנחנו רוצים בעצם להשיג זה להביא לידיעת הנוער בסוף כיתה י"א, טרם ההגעה ללשכת הגיוס, את השירות בצוללות ובחיל הים בכלל", כך מסביר לנו רס"ן י', מפקד בית הספר לצוללן בחיל הים. "המבצעים והפעילות של הצוללות פחות מוכרים ולכן קשה לנו לשווק את עצמנו כיחידה מסווגת, לכן החלטנו להביא את היחידה לידיעת המתגייסים באמצעות הגדנ"ע".

צוללת (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
במהלך הגדנ"ע: שיט בסירות גומי ומפגש עם צוללת בלב הים | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

הקיץ פותח חיל הים לראשונה מסגרת חדשה למתגייסים הצעירים, בה יוכלו להתנסות בחוויות מעניינות ומאתגרות כמו: שיט בלב ים, מפגש עם צוללות, הרכבת סירות בזמן קצר ואימוני כושר ייחודיים המיועדים ללוחמי הצוללות. "מספרים להם קצת על היעוד והמשימה של היחידה, מי משרת שם. כמו כן עם יערכו הפלגות עם סירות גומי בים, ובמהלכן מצפה להם הפתעה: מפגש עם צוללת", מרחיב רס"ן י' על הפעילות שתועבר למתגייסים במסגרת הגדנ"ע. "החניכים בקורס צוללן שקרובים אליהם יותר בגיל יספרו על החיים בקורס, בעוד שהלוחמים הוותיקים יפרטו על החיים בשייטת. הם בעצם אלו שיכולים להקטין את החשש של נער מתגייס לגבי כמה שבתות הוא יסגור ואיך יתייחסו אליו. מדובר בחוויה אדירה להיות בבית הספר לצוללן, ויש לזה אפקט ללא ספק".

צוללת דולפין (צילום: אתר חיל הים)
שייטת הצוללות. יחידה מובחרת ומיוחדת שהפעילות שלה מסווגת ברובה, קושי בשיווק | צילום: אתר חיל הים

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

"בוגרי הגדנ"ע יגיעו יותר מוכנים לגיבוש"

רס"ן י' מדגיש שהמקומות בגדנ"ע אינם מוגבלים ושההקצאות למספר החניכים מושפעים מהביקוש. עם זאת הוא מבקש להזכיר כי על המשתתפים לעבור מיונים בביתן חיל הים בלשכת הגיוס, שם הם מאותרים באופן ראשוני. לאחר מכן, המעבר לגיבוש מותנה במענה על תנאי הסף בצו הראשון, והם שיקבעו באופן סופי את הקבלה למערך הצוללות היוקרתי.

לגדנ"ע כבר רשומים בני נוער מכל קצוות הארץ, מה שמגדיל את המבחר ממנו יוכל חיל הים לאתר לוחמים פוטנציאליים. השלב הבא של מי שיותירו רושם חיובי במהלך הגדנ"ע הוא גיבוש הצוללות. לגיבוש ניתן להגיע גם מבלי לעבור את הגדנ"ע, אבל אלו שיעברו אותה יגיעו עם יתרון: "הם יכירו יותר את הסביבה, את סוג האנשים וברמה הטכנית, הם מבטיחים לעצמם מקום בגיבוש. מי שלא יגיע לגדנ"ע, אבל יש לו נתונים טובים שעומדים ברף, יוכל להגיע גם לגיבוש, אנחנו לא דוחים אף אחד, אבל יהיה לו יותר קשה. יש יתרון להיות קודם בגדנ"ע שהאווירה בה יותר נינוחה ויותר קל להתרגל לסביבה וללמוד אותה", מסכם רס"ן י'.

>> הצצה נדירה: כך נבחנים לוחמי שייטת הצוללות