גורמים בצי הרוסי מדווחים כי בשנת 2022 זרוע הצוללות תתחדש בשתי צוללות גרעיניות חדשות. ההדלפה מגיעה כשבוע אחרי שארה"ב פרסמה כי צוללת גרעינית שלה סיימה את הסיור המאה שלה, מסר על יכולות האיסוף ויכולות התקיפה הגרעינית שלה מול הרוסים.

"התכנית העדכנית לשנת 2022 היא להעביר (לידי הצי) צוללת אסטרטגית 'גנרליסימוס סובורוב' גרעינית וצוללת תקיפה גרעינית נושאת טילי שיוט מדגם 'קרסנויארסק'", אמר המקור בצי הרוסי.

הראשונה היא צוללות ענק מהמתקדמות בצי הרוסי, קשה לגילוי ובעלת יכולות תמרון גבוהות. כל צוללת כזו נושאת כ-20 טילים בליסטיים בין-יבשתיים מסוג "RSM-56" כאשר לכל אחד מהטילים האלה עד 10 ראשי נפץ גרעיניים בעוצמה של 150 קילוטון. לטענת הרוסים לטיל יש יכולות מסווגות, המקשות על מערכות הגנה ליירט את ראשי הנפץ הגרעיניים.

הצוללת השנייה מבין השתיים היא מסדרת "יאסן-M" חדשה של צוללות תקיפה גרעיניות עבור הצי הרוסי. לכל צוללת כזו יש שמונה משגרים אנכיים מהם ניתן לשגר טילי "קאליבר" לטווחים של 1,500-2,000 ק"מ נגד ספינות, צוללות ומטרות קרקעיות כאשר לכל צוללת כ-40 טילים מהסוג הזה.

בנוסף היא מצוידת ב-10 משגרי טורפדו 533 מ"מ. המשימה של הצוללות הזו לתקוף בחשאי מטרות מטווחים ארוכים ולבצע משימות איתור והשמדה של צוללות אויב, כמו גם משימות לאיסוף מודיעין ותמיכה בכוחות מיוחדים.

לרוסים יש למעלה מ-60 צוללות גרעיניות בהן גם מסדרת ה"אקולה", מהגדולות ביותר שנבנו אי פעם. חלק מהן מכונות "רוצחות הערים" בשל יכולת ההשמדה שלהן כולל חימוש גרעיני ליצירת גלי צונאמי.

בשנים האחרונות הצי הרוסי פעול לשדרג ולחדש את צי הצוללות שלו. כולל בייצור של צוללות חדשות וחימוש משודרג הכולל גם טילים היפרסונים (על קוליים).

צוללות רוסיות הפגינו בשנים האחרונות את היכולות שלהן כשפגעו במדויק במטרות בסוריה, אחרי ששיגרו טילים ממרחק של אלפי קילומטרים. בנוסף נטען שהן תועדו מבצעות פעילות מודיעינית בסמוך לחופי ישראל.

צוללת גרעינית רוסית, ארכיון (צילום: SARAH CHRISTINE NOERGAARD/AFP, GettyImages)
צוללת גרעינית של רוסיה. מרחיבים את הצי | צילום: SARAH CHRISTINE NOERGAARD/AFP, GettyImages