צבא מצרים והמשטרה איבדו בסיני 3,277 חיילים ושוטרים מאז החלה המלחמה נגד דאעש בסיני בשנת 2013. עוד 12,280 חיילים ושוטרים נפצעו בקרבות. את הנתונים חשף נשיא מצרים, עבד אל פתאח א-סיסי במהלך נאום מצולם שנשא במהלך סעודת רמדאן, בה אירח בכירים מצרים.

המלחמה שמנהלת מצרים נגד המיליציות החמושות בסיני - רובן מזוהות עם ארגון המדינה האיסלאמית דאעש – היא לחימה סמויה מן העין משהו. לרוב לא מתועדת. מספר הנפגעים במלחמה הזו לא פורסם רשמית עד כה. עיקר הקרבות מתנהלים בצפון סיני, לא רחוק מהגבול עם ישראל ועזה. למעשה, תושבי העוטף שומעים כמעט בכל לילה את הדי הקרבות בסיני.

בנאומו טען נשיא מצרים, כי מספר התקיפות של החמושים בסיני ירד משמעותית בארבע השנים האחרונות. "הצלחנו לסדר את הנושא שם", אמר א-סיסי, "אבל העלות הייתה גבוהה מאוד. אנחנו נכריז על סיום המבצע נגד הטרור בסיני רק אחרי שנסיים לנקות את כל מטעני הצד שם".

במצרים פורסם כי המלחמה שם החלה בשנת 2013, אולם למעשה הצבא המצרי החל לנהל מבצעים כבר משנת 2011. לסיני נכנסו אלפי חיילים מצרים, טנקים, תותחים, נגמ"שים ואף מטוסי ומסוקי קרב. זה נעשה בהסכמה של ישראל, משום שחלק מהכוחות נמצאים שם בניגוד לסעיפים של הסכמי השלום.

על פי פרסומים זרים, ישראל מסייעת לצבא המצרי בלחימה שלו נגד החמושים בסיני, בשל אינטרס משותף שהתגבר אחרי שיצאו מסיני פיגועים קשים, שהביאו למותם ופציעתם של ישראלים, כמו גם שיגור רקטות מסיני לישראל. מאז 2016 אף היו מספר דיווחים זרים על תקיפות של חיל האוויר הישראלי בסיני. בנוסף, נטען בפרסומים הזרים כי ישראל אישרה לחיל האוויר המצרי לבצע תקיפות ברצועת עזה, שם סייעו לפעילי הטרור שבסיני.

הלוחמים שהפכו לטרף קל

כוח מצרי מיוחד (צילום: KHALED DESOUKI/AFP, GettyImages)
כוחות מיוחדים של מצרים. נשלחו לסיני, אבל לא רק הם | צילום: KHALED DESOUKI/AFP, GettyImages

אחד מהאירועים הדרמטיים באותה לחימה התרחש ב-7 ביולי 2017 אז יצאו 150 מאנשי דאע"ש לתקוף מוצב אותו אייש גדוד הקומנדו 103 - עליו פיקד קולונל אחמד סאבר מוחמד אל-מנסי, עם עוד 23 קצינים ולוחמים. לאורך כל הקרב, המג"ד אל-מנסי ביקש ברשת הקשר סיוע ארטילרי ואוויר, אך זה לא הגיע. זמן קצר אחרי אותה קריאה בקשר, צלף פגע באל מנסי והרג אותו כשעלה על גג המוצב. הסיוע האווירי והקרקעי הגיע אחרי ש-20 מהלוחמים והקצינים שהיו במוצב כבר נהרגו. רק שלושה פצועים שרדו.

חלק גדול מההרוגים הם אנשי הצבא המצרי, ששלח לסיני גם את יחידות העילית שלו. אולם הערכה היא שרוב ההרוגים המצרים הם מאנשי הבטמ"ז (הביטחון המרכזי-מג"ב של מצרים) שספגו פיגועים ומארבים קשים. מדובר בלוחמים מהמעמד הנמוך ביותר, לרוב חסרי השכלה תיכונית ועם הכשרה דלה, מה שהופך אותם למטרה קלה עבור ארגוני הטרור שם.

יש לציין כי בישראל רואים בארגוני הטרור בסיני כאיום משמעותי. שב"כ הקים חטיבה מרחבית לסיני וצה"ל שינה את ההיערכות שלו לאורך הגבול, כולל הקמת החטיבות המעורבות, ששולטות בגזרה וקוצרות שבחים מאנשי המודיעין ובכירי הצבא.