משרד ההגנה היפני אישר את תקציב הביטחון בסכום שיא מבחינתם של 51.5 מיליארד, עליה של יותר משלושה אחוזים ביחס לתקציב הקודם שלהם ושנה שביעית ברציפות שבה מגדילה המדינה את תקציב הביטחון שלה.

הרקע הוא האיום על ביטחונה של יפן מכיוון סין. התקציב הוגדל, בין השאר, לטובת שדרוג 98 מטוסי 15-F בהיקף של 4.5 מיליארד דולר במשותף עם חברת בואינג.

בנוסף רוכשת יפן 6 מטוסי 35-F חמקן כחלק מהחלטה שקיבלה להגיע לצי של לא פחות מ-150 מטוסים כאלו, מה שהופך אותה למפעילה הזרה הגדולה ביותר של המטוס. באיחוד האמירויות לשם השוואה רכשו 50 מטוסים בעסקה האחרונה.

מסמכי התקציב מלמדים גם על רכש של כלים משוריינים חדשים, ספינות מלחמה ומערכות טילים וסייבר. משרד ההגנה היפני קיבל בפועל תקציב נמוך ב-3 מיליארד דולר ממה שביקש, אבל עדיין תקציב הביטחון היפני לשנה הכלכלית הבאה יקבע שיא נוסף, כזה שנשבר שוב ושוב בשבע השנים האחרונות.

יפן לא לבד בסיפור הזה. למרות המשבר העולמי מדינות רבות מנפחות את תקציב הביטחון שלהם במיליארדים ושוברים שיאים חדשים.

מטוסי קרב זרים (צילום: KAZUHIRO NOGI/AFP, GettyImages)
משתדרגים ומקווים להרתיע את סין. צבא יפן | צילום: KAZUHIRO NOGI/AFP, GettyImages

תקציב הביטחון האמריקאי לשנה הבאה גדל בכמעט חצי אחוז ל-740.5 מיליארד דולר, כשבין היתר ישקיעו האמריקאים 4.6 מיליארד דולר בשדרוג טנק האברמס שלהם לגרסה מתקדמת. גם בגרמניה הגדילו לאחרונה את תקציב הביטחון שלהם, לצד תוספת של מיליארד יורו לשירות ביון החוץ הגרמני, המקבילה למוסד.

הצרפתים הודיעו ממש השבוע על ההחלטה להגדיל את תקציב הביטחון ב-4.5 אחוז ביחס לשנה קודמת, מה שיעמיד אותו על סכום של 39 מיליארד אירו. נשיא צרפת אף הכריז בעצמו על פרויקט חדש בהיקף של מיליארדים לבניית נושאות מטוסים חדשות.

גם ביוון, שמצבה הכלכלי אינו מזהיר, הכריזו שלמרות המשבר יוציאו לפועל תכנית רכש צבאי בהיקף של 14.5 מיליארד דולר, על רקע המתיחות מול טורקיה. הרכש היווני כולל בין היתר מטוסי קרב מצרפת, שדרוג מטוסי 16-F קיימים ובקשה רשמית לרכש חמקנים, ספינות טילים, צוללות ורכבים משוריינים.

גם ישראל הקטנה ששקועה במשבר כלכלי עמוק הכריזה ביולי האחרון על הגדלת תקציב הביטחון ב-3.3 מיליארד שקלים. סכום שעל פי הדיווח ראש הממשלה התעקש עליו למרות המצב והתנגדות האוצר. עיקר התוספת נועד למימון הפעילות השוטפת של הצבא כמו גם פרויקטים שונים.

כל זה לא כולל סגירת עסקאות רכש, במיוחד לחיל האוויר, שאותן מתכננים לסגור עוד לפני סוף השנה. כמו שזה נראה, למרות המשבר הכלכלי שמייצר הווירוס שנכנס בסערה לחיינו, דבר לא עוצר את האיומים הביטחוניים בעולם, שלמעשה רק מתגברים.

האדיר (צילום: דובר צה"ל)
מטוסי חיל האוויר. כולם רוצים עוד רכש | צילום: דובר צה"ל