טייסת שלמה של מטוסי אנטונוב An-2 עתיקים תועדה בימים האחרונים בטיסה מהצד הרוסי של הגבול עם אוקראינה. ההערכות הן כי בכוונת הרוסים להשתמש בכלי הטיס האלה בכדי לחשוף סוללות טילים נגד מטוסים (נ"מ) של אוקראינה, שיטה בה עשתה שימוש אזרבייג'ן במהלך מלחמת נגורנו-קרבאך עם ארמניה.

באחד הסרטונים שעלו לרשתות הזרות נראו לפחות עשרה מטוסי An-2, כשהם בטיסת מבנה קרובה לאורך הגבול עם אוקראינה. המטוס הדו-כנפי הזה המריא לראשונה ב-1947 והעובדה כי הוא נמצא בשימוש חיל האוויר הרוסי פחות מוכרת. נראה כי המטוסים, מהם יש לרוסיה עשרות רבות, טסו לאורך הגבול האוקראיני להיכרות איתו ולהכנה לפעולה במידת הצורך.

כדי לחשוף סוללות נ"מ ניידות ומוסוות של האוקראינים, בכוונת הרוסים לשגר את המטוסים האלו לשטח החשוד כמאוים. ברגע שישגרו טילים נגד המטוסים העתיקים, זה יחשוף את סוללות הנ"מ, אז ישגרו נגדם חימושים מהאוויר והיבשה. פתרון זול מאוד ופשוט למשימות דיכוי הגנה אווירית.

אימת מערכות ה-300-S

שיטת הפעולה הזו יושמה לראשונה על ידי אזרבייג'ן. מטוסי אנטונוב An-2 נשלחו לשטח של ארמניה. על חלק מהם התקינו ציוד שהפך אותם למטוסים ללא טייס. הרוב המריאו עם טייס בקוקפיט. כשאחרי שכיוון את המטוס ליעד שלו, הטייס צנח והמטוס המשיך לבד, עד שהארמנים שיגרו לעברו טילי נ"מ.

השיגור הזה חשף את המקום המדויק שלהם. בשלב הבא הגיעו הכטב"מים המתקדמים והחימוש המשוטט של הצבא האזארי, מערך שעל פי פרסומים זרים חלקו הגדול מתוצרת ישראל, והשמידו את סוללות הנ"מ.

האזרים טענו כי הצליחו להשמיד 33 מערכות הגנה אווירית של הארמנים גם בדרך הזו, בהם גם סוללת S-300. נראה שהרוסים ראו את ההצלחה הגדולה של האזארים והחליטו לאמץ את השיטה, אותה ייתכן כי יפעילו בפלישה העתידית שלהם לאוקראינה, אם תתבצע.

מערכת ההגנה (צילום: GENYA SAVILOV/AFP/GettyImages)
מערכת הגנה אווירית BUK בקייב, ארכיון | צילום: GENYA SAVILOV/AFP/GettyImages