"מלחמה קיומית". כך מגדירה ממשלת אתיופיה את מלחמתה נגד הכוחות להגנת תיגראי (TDF) שלפני כחודש החלו להתקדם אל עבר אדיס אבבה הבירה, אחרי שכבר כבשו כפרים רבים וערים חשובות במדינה.

ראש ממשלת אתיופיה, אבי אחמד, מי שזכה ב-2019 בפרס נובל לשלום, אף הצהיר על כוונתו לעמוד באופן אישי "בחזית ההתנגדות" לכוחות הבדלנים, כאשר על פי הדיווחים משם הוא מעורב באופן אישי בניהול הלחימה.

עשרות אלפי בני אדם נהרגו במלחמה שבין צבא אתיופיה לבין המורדים ממחוז תיגראי. האחרונים שלטו במשך תקופה ארוכה בממשלה הפדרלית, וזה השתנה כאשר אחמד נכנס לתפקידו ב-2018.

ראש הממשלה וצבאו (צילום: EDUARDO SOTERAS/AFP, GettyImages)
הצהיר על שלום אבל מנהל מלחמה. אחמד וצבאו | צילום: EDUARDO SOTERAS/AFP, GettyImages

ארה"ב וצרפת מזהירות שהמדינה הנחשבת לאחת מהגדולות והחשובות באפריקה עומדת לקרוס, ומטוסי תובלה שלהן כבר הגיעו לאזור כדי לפנות דיפלומטים ואזרחים. גם בישראל מתקיימים דיונים בנושא יהדות אתיופיה שנשארה מאחור.

אולם נראה שלישראל יש תפקיד נוסף בסכסוך הזה ביבשת אפריקה. למרות שבאופן רשמי לא היה ייצוא של אמל"ח ישראלי לשם מלבד רובי עוזי, מידע גלוי ברשת מלמד שישראל היא אחד ממקורות האספקה החשובים של הצבא האתיופי.

על פי אותם פרסומים רובי סער, רכבים משוריינים וגם מטוסים ללא טייס מתוצרת ישראל מצאו את דרכם לאתיופיה. גורמים איתם שוחחנו טוענים שבאתיופיה היו גם ישראלים שסייעו באימון הצבא המקומי.

היקף ייצוא הנשק הישראלי ליבשת אפריקה נמוך ביחס לאזורים אחרים, אולם הנתון מוערך בכ-300 מיליון דולר לכל שנה, כאשר אתיופיה היא אחד מהיעדים החשובים. נתון זה לא עומד לבדו, ישנם לא מעט יצואנים ישראלים שמוכרים אמצעי לחימה ממדינות אחרות, במיוחד רוסיה ומזרח אירופה למדינות אפריקה, כך שגם טנקים רוסים, חלק מהמסוקים, תותחים ועוד הגיעו לשם בסיוע ישראלים.

אחד מכלי הנשק הבולטים שהגיעו לאתיופיה בשנים האחרונות הוא רובה ה"תבור". הנשק הישראלי בולט במיוחד ביחס לנשק הרוסי והסיני משנות ה-50 וה-60 שמציף את המדינה. התבור נרכש עבור האתיופים עבור היחידות המיוחדות שלהם, המשמר הנשיאותי ויחידות נבחרות נוספות. תמונות של לוחמים עם רובי הסער הישראלים מלמדים כי מדובר בגרסאות של התבור, בהן דגם הקומנדו CTAR-21 וה-X-95.

הקשרים הביטחוניים בין ישראל ואתיופיה החלו לפני שנים רבות, עוד בימי הקיסר היילה סילאסי אולם הם היו "על אש קטנה" בין השאר בשל התמיכה הישראלית במשטר האפרטהייד של דרום אפריקה. בהמשך אתיופיה שמרה על קשרים הדוקים גם עם ישראל וגם עם מדינות ערב ובעשור האחרון, הקשרים הביטחוניים בין המדינות התהדקו באופן משמעותי.

הערכה היא שבשנים אלה הוגבר היצוא הביטחוני מישראל לאתיופיה, כשזה כולל גם מערכות ריגול, אמצעים אופטיים ואף מטוסים ללא טייס. עד היום לא קיים שום פרסום רשמי בנושא, אולם בשנת 2020 צצו להן תמונות של מערכות אירוסטאר (Aerostar), מל"ט טקטי לסיור ואיסוף מודיעין, מתוצרת חברת אירונאוטיקס.

לא ברור כמה כלי טיס לא מאוישים כאלה נרכשו על ידי אתיופיה ואיזה משימות הם מבצעים. לפחות שני כלים תועדו בבסיס האוויר בישופטו. מקום מושבו של גדוד המל"טים ה-1 של חיל האוויר האתיופי.

תיעוד נוסף מאתיופיה מעלה כי הם רכשו גם מזל"ט מסוג "WanderB" של חברת "בלו-בירד מערכות אוויריות" שנרכשה על ידי התעשייה האווירית. מדובר במיני כטב"מ לאיסוף מודיעין בדרג הטקטי, מסייע לכוחות לאתר את האויב ולסגור מעגלי אש, בין השאר באמצעות ארטילריה או בהכוונה של מטוסי ומסוקי קרב.

כלי טיס לא מאוישים מול אויב שכמעט ואין לו מערכי הגנה אווירית מתקדמים, מאפשרים לצבא אתיופיה להשיג מודיעין טקטי איכותי. הכלים האלה מאפשרים להם לאתר מהאוויר את העמדות של קבוצות המורדים על כל המשתמע מכך. לא ברור כמה מערכות נרכשו והגיעו לאתיופיה. לאור ניסיון העבר סביר מאוד להניח שמדריכים ישראלים סייעו לצבא המקומי בהדרכה ובאימון של הצוותים.

המל''ט (צילום: Farsnews.ir)
המל"ט האיראני שסופק על פי העדויות לאתיופיה | צילום: Farsnews.ir

לא ברור מתי בדיוק נחתמו העסקאות ומתי הייתה האספקה של הכלים אבל מה שמעניין בתחום הזה, הוא שהאתיופים רכשו מטוסים ללא טייס גם מאיראן, כמו ה-"Mohajer" המשמש באופן נרחב את משמרות המהפכה של איראן. מדובר במטוס אותו האיראנים החלו לייצר בשנת 2017 ונושא אמצעי מעקב כמו גם בעל יכולות חימוש. נראה שבמלחמה בין האתיופים לתיגרים אמל"ח ישראלי ואיראני נמצאים באופן נדיר באותו הצד.

אמצעים נוספים מתוצרת ישראל שפורסם כי נרכשו על ידי אתיופיה הם משוריינים כמו ה"THUNDER", כלי רכב רב תכליתי משוריין, הכולל גם מערכות ראיית לילה, עמדת מקלע נשלטת ועוד.

ישראל כפי שניתן להתרשם הפכה לספק נשק חשוב של הצבא האתיופי, כאשר הערכה היא שלצד כל מה שהוזכר כאן, יש להוסיף גם מערכות מודיעין והשבחה של טנקים, תותחים וכלי טיס, שישראל היא בין המובילות בתחום הזה.

כמו כן, משיחות שלנו עם גורמים בתחום עולה כי בשנים האחרונות ישראלים סייעו לצבא האתיופי בעסקאות נשק שונות. סוחרי הנשק הישראלים סייעו לצבא האתיופי באספקה של מיליוני קליעים לרובי קלצ'ניקוב, למקלעים ורובי צלפים מתוצרת רוסית. בנוסף ישראלים תיווכו גם בעסקאות שהביאו לצבא האתיופי טילי נ"ט ואלפי פגזים לתותחים וטנקים, כמו גם פצצות מרגמה.

גורם המעורה בתחום אמר לנו כי ישנה קבוצה "לא קטנה" של ישראלים אותה מכנים ביבשת השחורה כ"אמני מלחמה". לדבריו אותם ישראלים הפועלים באפריקה, כולל באתיופיה, נחשבים לכאלה שיודעים להשיג כל כלי נשק, ובמחיר אותו יכולות לשלם גם מדינות עולם שלישי.

נקודה מעניינת לציון, היא שהבעיה היא שהסיפור הזה גולש מעבר לאתיופיה ומלחמת האזרחים המדממת שלה. במצרים, הנמצאת בסכסוך עם אתיופיה על רקע בניית סכר ה"רנסנס" על הנילוס הכחול, הביעו דאגה מהנשק הישראלי. במיוחד אחרי שאתיופיה הודיעה על רצונה לרכוש מערכת הגנה אווירית ישראלית מסוג "ספיידר" כדי להגן על הסכר מפני חיל האוויר המצרי.

ישראל, יש לציין, לא סיפקה מערכת כזו לאתיופיה, שמצדה לא ניסתה לקדם את העסקה. בכל מקרה, ספק שעסקה כזו תצא לפועל מכיוון שישראל לא תסכן את הקשרים שלה עם המצרים.

נקודה נוספת היא שחלק מכלי הנשק שזורמים לאתיופיה, רובי הסער למשל, פצצות המרגמה, טילי נ"ט ועוד מגיעים גם מאיראן, שנמצאת תחת משטר הסנקציות. כלומר מגיע לאתיופיה דרך השוק השחור ומתחת לרדאר של מדינות המערב, כולל במעורבות של ישראלים, לכאורה.

הישראלים הם לא הספק הכי גדול, אולם נחשבים למאוד משמעותיים ואמינים. כל עוד המלחמה שם תמשיך להתנהל, יהיה מי שידאג לגזור קופון שמן ומתגמל.

כוחות הצבא באפריקה (צילום: AMANUEL SILESHI/AFP, GettyImages)
אמל"ח ישראלי בגדודי הצבא? הלחימה באתיופיה | צילום: AMANUEL SILESHI/AFP, GettyImages