אין תמונה
הלוחמים מקבלים כוחות מיוחדים באמצעות ה-Xaver - הם רואים דרך קירות את המטרות המחכות להם

לוחמי השייטת יורדים בשקט מופתי מהסטי"ל. אחד אחד הם נעלמים בין גלי הים האפלים של שעת לילה מאוחרת. כל אחד מהם מסתייע בכלי ממונע אותו הוא אוחז בידיים – כלי המשיט אותם במעמקים בלי כל מאמץ מצד הלוחם, כאשר מערכת קשר תת ימית מאפשרת להם לתקשר גם מתחת למים. כאשר הם עולים לחוף הם מפעילים אמצעים מיוחדים שינטרלו מטענים של האויב במידה והם שם. הלוחמים מתקדמים אל היעד ונעצרים רגע לפני קשר עין. הם משגרים כלי טיס זעיר שמעביר להם תמונה של המטרה למחשבי כף יד. לוחם נוסף מתגנב אל היעד ובעזרת מכ"ם חודר קירות מסמן את מיקום המחבלים במבנה. הכוח מתארגן ובסימן של המפקד הם פורצים פנימה בעזרת אמצעים הידראוליים וחומרי נפץ. הקרב נמשך פחות מדקה. חלק מהמחבלים מחוסלים באמצעות הקורנרשוט – רובה מתקפל שיורה מעבר לפינות – מבלי שהם רואים את השייטים. 2 דקות אחר כך ניתנת פקודת נסיגה, ומאחור נשארים המחבלים המתים שיספרו את הסיפור.

התרחיש הדמיוני הזה משלב בתוכו מספר רב של אמצעים אמיתיים בהחלט שנועדו לסייע ללוחם בתפקידו. חלק מהאמצעים מפותחים בתעשיות הביטחוניות, בעוד שאחרים מפותחים על ידי "צוותים שקטים" שפועלים ביחידות כמו הימ"מ, מטכ"ל, שייטת 13 ויחידות נוספות ודומות בעולם. על רובם לא שמענו בכלל וספק אם נשמע בשנים הקרובות. בינתיים קבלו הצצה על מה שמותר להראות.

אמצעי מודיעין שטסים ורואים דרך קירות

סקיילארק
החיילים בשטח יכולים להפעיל אותו, הוא בתמורה מספק מודיעין לטווח 60 ק"מ. הסקיילארק

מודיעין הוא תנאי בסיס להצלחת כל פעולה צבאית. לצורך זה המציאו מיטב המתכננים אמצעים זעירים שטסים או כאלה שרואים דרך קירות. סקיילארק II הוא מיני מל"ט תוצרת אלביט שמסייע בתצפית ואיסוף מודיעין. המיני מל"ט הזה מסוגל לפעול בכל שעות היממה ומזג אוויר במשך שעות ארוכות. למל"ט טווח של למעלה מ-60 ק"מ, והוא מופעל על ידי שני חיילים בצורה פשוטה וידידותית למשתמש.

התעתוע (צילום: התעשייה האווירית לישראל)
ארבעה קילו של מטוס ריגול. התעתוע | צילום: התעשייה האווירית לישראל

בנוסף יכולים הלוחמים בשטח להשתמש ב"תעתוע" – מסוק זעיר ללא טייס במשקל ארבעה קילו בלבד, שיכול לשהות באוויר כחצי שעה ולהעביר מודיעין בזמן אמת ביום ובלילה לחיילי הכוח שנמצאים במקום בטוח. אם הלוחמים רוצים משהו ממש קטן הם ישתמשו בפרפר הרובוטי תוצרת תעשייה אווירית. מדובר בכלי טיס, אם ניתן לקרוא לו כך, במשקל 12 גרם בלבד. לא ברור מתי זה יהיה מבצעי אולם הוא אמור לטוס בתוך מבנה ולתת לכוח תמונת מצב מבפנים. אולי גם לרדוף אחרי מחבלים בכדי לסמן לכוח את המטרה.

תחום המודיעין כולל גם מערכות מכ"ם שמאפשרות ללוחמים לראות דרך קירות. Xaver 100 היא מערכת קטנה בגודל של אגרוף, שמסוגלת להראות ללוחם מטרות דרך הקיר. בנוסף יש את ה-Xaver 400 הגדולה יותר, שמופעלת על ידי זוג לוחמים ונותנת תמונה דרך קירות ברזולוציה גבוה הרבה יותר. לשני אלה אפשר להוסיף גם את האייבול והתולעת, אותם ניתן לזרוק דרך חלון בכדי לראות מה קורה בפנים. את שניהם יכול הלוחם להזיז באמצעות שלט קטן.

כדי לקבל תמונה מכלי הטיס הזעירים, המכ"ם ומהמצלמות שנזרקו דרך החלון, יש ללוחמים צגי מגע דוגמת ה-MRS-2000 של אלביט מערכות. מדובר במערכת שיודעת לקבל ולהציג ללוחם את המידע בזמן אמת, ולא פחות חשוב בצורה מאובטחת.

eyeball (צילום: אתר צה"ל)
"איי בול". זורקים אותו דרך החלון ומקבלים תמונת מצב מלאה | צילום: אתר צה"ל

אמצעים נגד מטענים

ב-1997 יצא כוח של שייטת 13 למבצע "שירת הצפצפה". הכוח ניקלע לזירת מטענים וכל הלוחמים מלבד אחד נהרגו או נפצעו. כיום נעזרות יחידות צבאיות באמצעים אלקטרונים שנועדו לנטרל את הקשר בין המטען למפעיל או לשבש את הפעלתו.

ישנן שלוש דרכי פעולה לשיבוש מטענים. בעוד שטכנולוגיה רחבת סרט משבשת את כלל התקשורת באזור ועלולה לפגוע גם בתקשורת של הכוח הידידותי, ישנה טכנולוגיה ממוקדת יותר שמוכוונת לתדר מסוים, וטכנולוגיית הדור השלישי שסורקת את כל התדרים, מזהה ומחליטה מהו שידור עוין ומשבש אותו. ישראל וארה"ב הן היחידות שהצליחו לפתח מערכות כאלה מדור שלישי.

אין תמונה
הרימון של נטליין. לא מתפוצץ - אלא מפוצץ מטענים

דוגמה למערכת מתקדמת זה ה- ManPack RJ של חברת נטליין (Netline). המערכת מהדור השלישי יודעת לנטרל תדר עוין שנועד להפעיל את המטען ולנטרל רק אותו. חברת נטליין פיתחה אמצעי שיבוש נוסף בגודל של רימון מוגדל: ה-PJP - Pack Jammer Portable. המכשיר הזה נועד בעיקר לאזורים בנויים. משליכים אותו דרך חלון של בית, או למשל מנהרה חשודה לפי שנכנסים, שם הוא מתחיל לפעול ולנטרל מטענים שמחכים לחיילים בתוך המבנים.

אמצעי פריצה

אחרי שהכוח קיבל תמונת מצב משלל אמצעים משוכללים וניטרל מטענים, הוא צריך את האמצעים שיעזרו לו לפרוץ ליעד. פה נכנס לעבודה ה"סימון" (Simon), אמצעי שפורץ דלתות מרחוק. את הסימון מלבישים על הנשק האישי ויורים אותו על הדלת –הוא לא דופק בדלת, הוא פשוט מעיף אותה. בתחום ההידראולי ישנם אמצעים נוספים שיכולים לפרוץ דלתות פלדה כבדות בתוך שניות. ה-"MB-3/A", של חברת "הידרו-נוע", הוא פורץ דלתות יחיד מסוגו שפותח דלתות פלדה שנפתחות כלפי חוץ (דלת כזו עיקבה את כוח הפריצה שאמור היה לחלץ את נחשון וקסמן). בנוסף ישנה יחידת פריצה חשמלית, ה"4190 HEN"; שלוש שניות זה כל הזמן שהלוחם צריך כדי לפרוץ דלת עם הדבר הזה.

משחקי מלחמה

RONI (צילום: CAA Tactical)
ה-RONI. הסבת אקדח לנשק ארוך | צילום: CAA Tactical

אחרי שהלוחמים הגיעו בשקט, אספו מודיעין, נטרלו ופרצו דלתות הם צריכים גם להילחם. גם פה ישנם מספר פיתוחים שנועדו להקל על חייהם, או לפחות להציל אותם. המוכר ביותר זה הקורנרשוט, רובה מתקפל או יותר נכון אקדח בחליפה. על המערכת מלבישים אקדח 9 מ"מ שנמצא על חלק אותו ניתן לכוון לצדדים. בעזרת מצלמה שיש על המערכת הלוחם יכול להגיע לפינה של קיר או בית ולהפנות את הקנה לעבר המטרה כשהוא בטוח מאחורי מחסה ומכוון באמצעות מצלמה ומסך.

"רוני", של חברת CAA TACTICAL, מאפשר הסבה של אקדח לנשק ארוך בהרכבה פשוטה כך ניתן לירות באקדח על כל יתרונותיו בלחימה צפופה, ולשלב את היתרון של נשק ארוך – דיוק לטווחים של עד 100 מטר. במקביל, פיתחה החברה “מחסנית סופרת”, שסופרת ללוחם את כמות הכדורים המדויקת שיש לו במחסנית בכל שלב הלחימה.

התעשייה הצבאית פיתחה עבור יחידות מיוחדות את ה-"פארא" מיקרו עוזי, גרסה מיוחדת ליחידות ללוחמה בטרור כגון הימ"מ או סיירת מטכ"ל. למיקרו עוזי יש מנגנון מכנס סגור ומסילות לתיאום אמצעים מיוחדים כמו צייני לייזר, ואת הנשק הזה ניתן להזין גם במחסניות של אקדחי גלוק.

>> משגר הרימונים שלא משאיר שום סיכוי