רמינגטון 700 (צילום: SurvivalSpot)
רמינגטון 700. הכי פופלארי | צילום: SurvivalSpot

רובה צלפים נחשב ובצדק לנשק שהכי חוששים ממנו בשדה הקרב. היכולת להתמקם קילומטר או שניים מהאויב ולצלוף בו במדויק היא קריטית ובמקרים רבים הצד שטוב יותר בצליפה הוא זה שייצא וידו על העליונה. לרובה הצלפים יש גם אפקט פסיכולוגי גדול על האויב - שיודע שמשהו תמיד מביט בו מרחוק ובתנועת הדק קלה יכול לשנות לו את התכניות.

אחרי שדיברנו עם הצלפים המנצחים מגדס"ר גבעתי והבנו איך הם עושים את זה, ניגשנו לבדוק את כלי ההרג של צלפים אחרים בצבאות העולם. אלו הם רובי הצלפים הטובים מכולם

רמינגטון 700 – השם הכי מוכר בתעשייה

רמינגטון הוא כנראה השם הכי מוכר בתעשיית רובי הצלפים בעולם מאז שנת 1962 בה הוא יוצר לראשונה. הרובה מגיע לבית הלקוח בהזמנה על פי דרישות מיוחדות עם קתות מתחלפות, מחסניות נתיקות, כוונות טלסקופיות משתנות, חצובות מסוגים שונים וכמה סוגי רצועות שהופכים את הנשק הזה להיות חברו הטוב ביותר של הצלף.

הדגמים השונים של רמינגטון צברו פופולריות רבה גם בקרב יורים אזרחיים וציידים, שאהבו את המראה האחיד והממשלתי של הרובה, ונהנו מביצועים טובים ודיוק של רובים אלה. רב הצבאות המודרניים כיום עושים שימוש בדגמים השונים של הרמינגטון 700 וניתן לזקוף לזכותו הצלחות רבות בעירק, אפגניסטן, יהודה ושומרון, וייטנאם ועוד. אם בשדה הקרב החזק שורד, הרמינגטון עושה את זה ובגדול.

דרגונוב – המתחרה הסובייטי של הרמינגטון

דרגונוב (צילום: SurvivalSpot)
הדרגונוב. פיתוח של חמש שנים | צילום: SurvivalSpot

הצבא האדום שנזקק גם הוא בשנות ה-60 לרובה צלפים אפקטיבי פנה למפתח הנשק יבגני פיודורוביץ' דרגונוב בבקשה שיפתח מתחרה הולם לרמינגטון. דרגונוב שקד חמש שנים על יצור מכונת ההרג הרוסית שנקראת איך לא - "דרגונוב" או אם תרצו SVD.

לא ברור מה לקח לדרגונוב חמש שנים כי ה-SVD הוא למעשה רובה הקלעים הוותיק והמוכר "קלצ'ניקוב", שעבר הסבה לרובה צלפים מהיר מדויק לטווחים ארוכים. מטרתו העיקרית הייתה לאפשר לכוחות הצבא האדום אש חיפוי ממרחק גדול של 600 מטרים.

ה-SVD  חונך על ברכיים רוסיות קשוחות, הותאם לתפקוד בתנאי שטח קשים והוכיח את עצמו בפלישה הסובייטית לאפגניסטן וצ'צ'ניה.

כיום רובה הצלפים הסובייטי משמש את רוסיה, סין, טורקיה, איראן ועירק, הוא קל משקל, נחשב כמדויק מאוד, חצי אוטומטי (יורה כדור אחר כדור ללא צורך בדריכה חוזרת) ומשתמש בכדורים סטנדרטיים שמזינה מחסנית רב פעמית. מלבד הכוונת הייעודית לנשק הזה, ניתן להרכיב עליה גם כוונת רגילה כגיבוי למקרה הצורך. ל-SVD  דגמים מסוימים ועיצובים מסוימים בהתאם למשימות שאותן הם צריכים למלא, כמו לדוגמא רובה עם קת מתקפלת לשימוש כוחות מוצנחים.

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

PSG1 - פותח בעקבות הטבח במינכן

PSG1 (צילום: SurvivalSpot)
PSG1. לא עושה בושות. | צילום: SurvivalSpot

PSG1 הוא ראשי תיבות של "רובה צלפים מדויק" בשפה הגרמנית. מדובר ברובה צלפים מתוצרת חברת "הקלר וקוך" הגרמנית שנחשב לאחד מהמדויקים בעולם ונחשב למבוקש מאוד בארה"ב ומדינות מערב אירופה.

רובה הצלפים הגרמני פותח למען כוחות המשטרה בגרמניה המערבית שלאחר שטענו בתחקירים על הטבח באולימפיאדת מינכן כי לא הצליחו לפגוע במחבלים שרצחו את הספורטאים הישראלים. את הנשק החדשני השיקה חברת "H&K" כמה חודשים לאחר האולימפיאדה והוא אכן מהיר יותר, מדויק יותר, מכיל מחסנית גדולה יותר והוא משמש כיום כוחות משטרה וצבא.

עד כה, הפיתוח לא עשה בושות, הוא עדיין מבוקש בשוק ונעשה בו שימוש במדינות העולם המודרני.

הצ'יי-טק – רובה הצלפים עם המוח

צייטק (צילום: SurvivalSpot)
הצ'יי-טק. יודע לעשות הכל | צילום: SurvivalSpot

הצ'יי טק הוא רובה צלפים עם טווח ירי בין הארוכים בעולם - 2,300 מטר. אותנו פחות הדליק האורך, אלא יותר הצעצועים שאיתם הוא מגיע: ראשית, הצ'יי טק לא מתרגש ממים, 6 שניות אחרי שתטבלו אותו במים הוא חוזר לתפקד כרובה צלפים במשרה מלאה, כך שאם הצלף החליט להסתוות במי נהר או אגם, לא תהיה לו בעיה להמשיך להשתמש בנשק, הוא מצויד במספר מערכות לראיה בלילה, ביום ובכל תנאי מזג אוויר, בנוסף, הוא מתפאר בחושים חדים – כל אחד מרובי הצ'יי-טק מצויד במערכת סנסורים  שיודעים לאבחן באופן מדויק את כיוון ומהירות הרוח, כמות הגשמים והמרחק מהמטרה ועל פי זה את אחוז הסטייה בפגיעה.

למרבה הפלא, הרובה נמצא כיום בשימוש של פולין, ירדן וטורקיה בלבד. אצלנו כנראה שמים יותר דגש על הצלף.

L115A3- הקרם דל'קרם

אין תמונה
L115A3. שם את כולם בכיס הקטן

רובה הצליפה L115A3 בפיתוחה של חברת AI הבריטית, החתום על שיא העולם של חיסול שתי מטרות אנושיות ממרחק של כמעט שני קילומטרים וחצי, הוא ללא ספק כלי נשק שיש לפחד ממנו.

רובה הצליפה הקטלני הזה עלה למשרד ההגנה הבריטי 23,000 ליש"ט. הוא שוקל 6.8 קילוגרם ויורה כדורי 8.59 מ"מ, הכבדים יותר מכדורי ה-7.62 מ"מ בהם השתמשו לתפעול דגם ה-AI הבריטי הקודם, L96. הבדלי המשקל המזעריים האלה מבטיחים שהפגיעה תהיה מדויקת יותר: הכדורים החדשים סבירים פחות לשנות את מסלולם, אפילו במילימטרים ספורים, שהופכים למשמעותיים במרחקים העצומים האלה. לרובה יש חמש מחסניות, מה שמאפשר לצלף להשתמש בהן אחת אחרי השנייה באופן רציף. זה, אגב, כמעט לעולם לא קורה.

ב-2009 פגע באמצעות הרובה קרייג האריסון, צלף בריטי, בשני מפעילי מכונות ירייה מהטליבאן באפגניסטן. הוא עשה את זה בשתי יריות רציפות, בטווח של 2,475 מטרים: בהיסח הדעת יצר החייל שיא צליפה עולמי חדש: הוא הרג את אחד ממפעילי מכונות הירייה בניסיון הראשון, ואת השני בניסיון הבא. אחרי כל זה, הוא ירה בנשקים עצמם על מנת לנטרל אותם, וסגר עניין.

 >> חדש מהמדף: צעצועי הקומנדו שישנו את שדה הקרב