חזאי לוחם בפעולה (צילום: צבא ארצות הברית)
פועלים מעבר לקווי האויב כדי ללמוד את השטח. חזאי לוחם בפעולה | צילום: צבא ארצות הברית

כולנו מעריכים את עבודתם החשובה של החזאים בבואנו לתכנן את הלו"ז שלנו קדימה, אבל בצבא ארצות הברית הוקמה יחידת חזאים שלוקחת את קונספט החיזוי המטארולוגי הרבה יותר רחוק ממה שחשבנו שאפשרי.

המומחים של יחידת מזג האוויר למבצעים מיוחדים של צבא ארה"ב הם משקיפים וחזאים טקטיים, המוכשרים ללוחמת קרקע. מטרת היחידה, שפועלת תחת קבוצת הכוחות הטקטיים המיוחדים של פיקוד הכוחות המיוחדים בחיל האוויר האמריקני, היא לפעול בתנאים הקשים ביותר, בשטח האויב – על מנת לאסוף ולעבד מידע מטאורולוגי-מודיעיני, ולספקו לכוחות האוויר והיבשה בזמן.

לוחמה בטרור לצד איסוף נתוני מזג אוויר

איך הם עושים את זה? הם אוספים נתונים, מסייעים בתכנון משימות, ומייצרים מודיעין מדויק, תפור במיוחד לצורך המשימות. הם מסיירים בשטח האויב על מנת לייצר תחזיות מדויקות ככל האפשר, ומאמנים כוחות זרים. המודיעין שהם מספקים הוא קריטי, ונוגע, בין השאר, ללוחמה בטרור, ביטחון חוץ, סיוע הומניטרי, איסוף מודיעין קרבי, מבצעים של כוחות מיוחדים, ומבצעי חיפוש, חילוץ והצלה.

המטאורולוגים של חיל האוויר שעברו את ההכשרה המיוחדת נפרסים בשלל גזרות הלחימה של ארה"ב, הגלויות והנסתרות, ופועלים בשטח האויב. הם אוספים, מעריכים ומעבדים מודיעין סביבתי, הכולל נתוני מזג אוויר, ים, נהרות, שלג ושאר תנאי שטח. בכל תכנון מבצע של הכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב, נעשה שימוש במודיעין ונערך שיתוף פעולה עם חזאי מזג האוויר של הכוחות המיוחדים, המחויבים להתפרס בשטח האויב דרך האוויר, הים או היבשה, על מנת לקיים מבצעים מיוחדים. פתאום חזאות נשמעת כמו ג'וב די מסעיר, לא?

פועלים מאז מלחמת העולם השנייה

חזאי לוחם בפעולה (צילום: צבא ארצות הברית)
אימון של יחידת מזג האוויר המיוחדת: לוחם מבצע קריאת מהירות רוח, אחר מחפה | צילום: צבא ארצות הברית

חזאי מזג אוויר פעלו במתארי קרב בחיל האוויר האמריקני כבר במלחמת העולם השנייה. ב-1966, פעלה יחידת מזג האוויר בתאילנד וביצעה מבצעים בדרום-מזרח אסיה. היא מילאה תפקיד חשוב במבצע חוף השנהב ב-1970. המשימה תוכננה באמצעות נתוני מזג אוויר שהושגו בסיורים בשטח האויב. לפי דיווחים שונים, היחידה פעלה גם כנגד הצבא הצפון ויטנאמי.

אנשי מזג אוויר של הכוחות המיוחדים השתתפו באופן אישי במרב המבצעים המיוחדים המודרניים, ופעלו בין השאר בפנמה, בסומליה, בהאיטי, בבוסניה, בדרום אמריקה, בעירק ובאפגניסטן. מבצע אחד שהם דווקא לא השתתפו בו הוא המבצע הכושל לחילוץ בני הערובה בשגרירות האמריקנית באירן ב-1980. לפי פרסומי הועדה שהתכנסה לחקירת כשלי המשימה, היעדר נוכחותם של אנשי מזג האוויר של הכוחות המיוחדים היה אחד מהגורמים העיקריים לכישלון.

הכשרה ארוכה במיוחד, שכוללת אימון ליציאה מכלי טיס השוקע במים

יחידת מזג האוויר למבצעים מיוחדים (צילום: צבא ארצות הברית)
חייל ביחידת מזג האוויר המיוחדת, נושא את סמל היחידה ואת הכומתה הכסופה | צילום: צבא ארצות הברית

אנשי מזג האוויר של הכוחות המיוחדים הם מהמאומנים ביותר בסגל צבא ארה"ב. בנוסף לכישורי חזאות לצרכי מלחמה, בהם מחזיקים כל חזאי חיל האוויר האמריקאי, הם עוברים גם הכשרה טקטית לכוחות מיוחדים.

בעבר גויסו אנשי היחידה מתוך סגל חיל האוויר האמריקאי. כיום ניתן להתגייס ישירות ליחידה המיוחדת. כיוון שהמתגייסים עוברים הכשרות רבות לקראת שירותם, המתפרסות בין השאר בארצות שונות, הייתה בעבר מתכונת האימונים לא סדורה. בשל המרווח בין הקורסים השונים, עברו לעתים לא פחות מארבע שנים עד שהוסמכו החיילים כאנשי מזג האוויר של הכוחות המיוחדים. כיום, מאז שהושקה תוכנית האימונים המוסדרת החדשה בתחילת 2009, מסתיימים האימונים וההכשרות תוך שנתיים וחצי.

אז אילו קורסים צריך לעבור כדי לתפקד כחזאי לוחם? ראשית עוברים החניכים את קורס המיון של חזאי מזג האוויר של הכוחות המיוחדים, שאורכו שבועיים. התכנים כוללים פיזיולוגיית ספורט, תזונה, אימונים בסיסיים, ולימודי ההיסטוריה של חזאי מזג האוויר בכוחות המיוחדים.

חזאי לוחם מטיס כטב"ם באפגניסטן (צילום: צבא ארצות הברית)
חזאי-לוחם מטיס כטב"ם באפגניסטן. מבצעים פעולות מיוחדות | צילום: צבא ארצות הברית

בקורס הכשירויות הבסיסיות, האורך 30 שבועות, נערכים אימונים שונים ולימודי מטאורולוגיה וחזאות. לאחר מכן ממשיכים החניכים לבית הספר של חיל האוויר האמריקאי, ועוברים שם הכשרה בת שלושה שבועות, הכוללת תכני צניחה והצנחה. בבית הספר להישרדות של חיל האוויר נערך קורס בן שבועיים וחצי, במהלכו נלמדות טכניקות בסיסיות להישרדות באזורים מרוחקים, תוך התמודדות עם תנאים אקלימיים וגורמים עוינים.

לאחר מכן ממשיכים לאימון של יומיים בהישרדות בסביבה מימית, ולאימון בן יום המכשיר לפעילות תת-מימית וליציאה מכלי טיס השוקע במים. לבסוף עוברים החניכים קורס בן 13 שבועות, במהלכו רוכשים יכולות שונות לצרכי מבצעי מזג אוויר מיוחדים. בין השאר, מועברים תכני פעילות בצוותים קטנים, ניווט, צניחה, תצפיות טקטיות ועוד. בסופם של האימונים, האורכים יותר מ-60 שבועות, מרוויחים החניכים את הזכות לחבוש את הכומתות הכסופות.

אבל זה לא הסוף: לאחר כל האימונים האלה, עוברים החניכים הכשרה בת 12-15 חודשים לכשירויות מיוחדות, שמסמיכה אותם סופית לקראת פעילות כחזאים-לוחמים. רק אז הם יכולים לצאת לשטח, ולהביא את הנתונים שבלעדיהם כל מבצע עלול להיכשל.

>> הכוחות המיוחדים האפגניים: מירוץ נגד הזמן