עשרות מטוסי קרב וכלי טיס של צה"ל השתתפו בתקיפות על ה"מטרו", המנהרות התת קרקעיות של ארגון חמאס ברצועת עזה. בתקיפה הרב שלבית נפגעו על פי הצבא למעלה ממאה ק"מ של מנהרות בעזה.

במשך תקופה ארוכה התכוננו בחיל האוויר לתקיפת מנהרות הלחימה של חמאס ואף בצעו מודלים שבחנו את טכניקות התקיפה והחימושים, במטרה להעניק לטייסים את המיומנות הנדרשת לביצוע הפעולה.

היכולת של חיל האוויר לתקוף את מה שמכונה בצה"ל ה"מטרו" היא קודם כל הישג מודיעיני מרשים, ברובו של שב"כ. מישהו הצליח להשיג מאות נקודות ציון של מערכת שנמצאת מתחת לאדמה, אלה נכנסו לבנק המטרות שצה"ל בנה בעזה, במטה חיל האוויר יושב צוות שקיבל לידיו את הנתונים.

הצוות הזה מפיק תוכנית מטרה שמחברת בין נקודת הציון לחימוש הרלוונטי, כפי שמסביר רס"ן ג', שהשתתף בתקיפת המטרו של חמאס. "מדובר בפצצות חכמות שיודעות לפגוע בדיוק גבוה ולהתפוצץ בחלל אחרי שחדרו את האדמה והבטון. מטר ימינה או מטר שמאלה והמטרה לא תושמד", הסביר.

לחיל האוויר יש מספר פצצות חכמות שמתאימות למשימה. מדובר בדגמים של משפחת ה"ברד", JDAM, ופצצות ממשפחת הזרעית. אלו נחשבות לפצצות מאוד מדויקות שיודעות לחדור את האדמה והבטון שמדפן את המנהרות ולהתפוצץ כאשר הן מגיעות, מה שמעצים את אפקט ההשמדה של המנהרה.

"פצצה שלא תפגע בדיוק בנ"צ לא תפגע במנהרה וכמובן שגם יכולה ליפול על בית או כל מטרה אזרחית אחרת", מסביר סרן א' שהשתתף בתקיפות, שמדובר בגיחה שעיקר האתגר בה הוא פגיעה בנקודת הציון המדויקת עם מטוס עמוס בפצצות.

"בעזה אין איום על הטייסים"

חיל האוויר רחוק מאוד מהפעלת עוצמתו המירבית ויש לא מעט טייסות ש"עומדות בתור" לתקיפה. הטייסות נבחרות על פי תחום ההתמחות שלהן ומלאי החימוש. לאחר מכן מגיע הפ"מ, פקודת המבצע והתקיפה שנשלטת מהבור של חיל האוויר.

"לא מדובר בתקיפה מסוכנת. אין בעזה משהו שיכול לאיים עלינו וכל הלחץ הוא מקצועי", התייחס רס"ן ג' לכך שהאתגר הוא לפגוע במדויק ולא לחמוק מנ"מ. "יש הרבה מאוד מטוסים בתא שטח קטן מאוד והטיסה שלך צריכה להיות מאוד מדויקת. רגע השיא זה לשים את הפצצה בנ"צ ולעשות הכל בדיוק לפי הספר עם אפס מקום לטעויות".

מטוס צה"ל (צילום: דובר צה''ל)
מטוס חיל האוויר חמוש בפצצת ברד | צילום: דובר צה''ל

על מה זה דורש בתא הטייס הרחיב: "אני חייב לבוא בזווית שנקבעה, לשגר בדיוק בשנייה שנקבעה לי. כל נתון שאני מפספס יש לו משמעות על כל המבצע. לא שמת את החימוש בדיוק בנקודה, המשמעות של זה היא שמישהו צריך להמריא שוב כדי לתקן את הנזק שגרמת לו. אם לא פגעת במטרה וזה עוד נפל על בלתי מעורבים, המשמעויות ברורות".

מה הם רואים מתא הטייס, מהגובה בו הם טסים? סרן א' השיב על כך. "אתה רואה שהפגיעה שלך הייתה טובה, שהפצצה התפוצצה. אתה לא רואה את המנהרה קורסת. זה לא כמו תקיפה של משגר או מפקדה, ששם אתה רואה את הפגיעה. מה שמעניין אותך בסופו של דבר שפגעת בדיוק. בסוף השקיעו בנו לא מעט שנים לרגעים האלה. בשלב הזה הלחץ יורד ואתה יודע שהיית שותף להישג חשוב לפגיעה ביכולות חמאס".

"באימונים יותר קשה"

הקרדיט הגדול לטייסי חיל האוויר ראוי שיתחלק עם שורה של אנשי צוות על הקרקע. "אני נקודת קצה של מאות אנשים שתכננו את המטרה", מסביר סרן א', "בבקרה, בתאי השליטה, טכנאים, חימוש. זה משהו שלא רואים כשמפיצים את הסרטונים של התקיפה".

דבר נוסף שחשוב לו לציין, הוא את ההשקעה האדירה כדי שלא נפגע בבלתי מעורבים. "אני יכול לומר שאם חימוש שאני הטלתי היה פוגע כמה מטרים לפה או לשם, זה היה נופל על בית של אזרחים ואולי מוחק משפחה. בסוף הלחץ הזה, המקצועי שלי כצוות אוויר, מגיע מהכיוון הזה".

בהמשך לדברים האלה רס"ן ג' מוסיף ש"נכון שיש לחץ מקצועי והלב דופק חזק בעיקר בשניות השיא. אבל כן צריך להגיד שחיל האוויר נותן לנו את כל הכלים לעשות את זה באופן יעיל ופשוט. האימונים יותר קשים או מורכבים מהגיחה המבצעית, מערכות החימוש חכמות ומדויקות".

לסיכום, הוא מבהיר שהייחוד של הזירה בעזה ללא מערכות נ"מ מאפשר להם להתמקד נטו בפגיעה במטרה. "כאמור, עזה בניגוד לזירות אחרות לא מהווה לנו איום ככה שמבחינה מקצועית כולך מרוכז במשימה, בלי הנטל של איום הנ"מ".