עד לפני כחמש שנים י' היה במקום אחר בחיים. הכי רחוק מצה"ל, הכי הרחוק מלחלום בכלל להיות לוחם ביחידה מהמובחרות והמסווגות בצבא. הוא עבד כסנדלר בפריז ועיצב נעליים למעצבי על ברחבי צרפת.

"החלום שלי היה להיות לוחם בשייטת", נזכר י', "קראתי הרבה על השייטת וכשהתחלתי לעבור את הגיבושים זה היה הדבר הראשון שרציתי. אבל כשזה לא הסתדר והציעו לי את מגלן שמחתי מאוד. מבחינתי הכי חשוב היה להיות קרבי כדי לתרום לביטחון ישראל".

י' בן 23, כיום תושב אשדוד. עד לפני שלוש שנים לא ידע מילה אחת בעברית. "דיברנו רק צרפתית, אנחנו יהודים אבל לא דתיים", סיפר על הבית בו גדל. "ההורים שלחו אותי ללמוד בבית ספר רגיל, היו כמה מקרים של אנטישמיות שם אבל ידעתי להתמודד איתם".

לוחם היחידה ו-י' כסנדלר (צילום: פרטי)
לא מפחד להתלכלך. י' באימונים | צילום: פרטי

בגיל 15 החליט י' שהחלום של הוריו שיעבוד בסביבה יוקרתית ונקייה בחברת הייטק או כאדריכל ומהנדס לא יתממש והוא מעדיף מקצוע יצירתי, אמנם קצת מלוכלך, אבל כזה שיחוש סיפוק מהעשייה בו.

"החלטתי שאני רוצה להיות סנדלר. רציתי עבודת כפיים מעניינת, מרתקת ויצירתית ולא עבודה במשרד לבוש בחליפה. סנדלר התאים לי מאוד. אני יודע שיש אנשים שירימו גבה אבל סנדלרות הוא מקצוע לכל החיים ואפשר להתפרנס ממנו יפה מאוד".

הסנדלר הולך עם וסט

במשך כשלוש שנים י' עבד כסנדלר ברחבי צרפת כשהוא עבד עם מעצבי על צרפתיים וייצר עבורם נעלים באיכות גבוהה. "עבדתי עם כל מיני מעצבים צרפתים וזו הייתה עבודה ששדרגה אותי מאוד מבחינת היכולות שלי בתחום", ציין י', "התאהבתי במקצוע אבל מצד שני רציתי להגיע לישראל ולהכיר מקרוב את המדינה והאנשים".

לפני כשלוש שנים י' הגיע לישראל במסגרת פרויקט 'תגלית', חזר לצרפת, הודיע להורים שלו שהוא מתכוון לעשות עלייה ולהתגייס לצבא. "היה ברור לי שאני עולה לישראל ומתגייס לצבא", אמר י', "ההורים תמכו בי למרות שהיו להם חששות מסוימים".

לוחם היחידה ו-י' כסנדלר (צילום: פרטי)
"עבודה ששדרגה אותי". בתקופתו כסנדלר | צילום: פרטי

י', החל ללמוד במכינת הקדם צבאית 'גור אריה' המיועדת לעולים צעירים מצרפת. "הרי לא ידעתי מילה בעברית, הייתי צריך ללמוד את השפה מהבסיס. במקביל עברתי כל מיני אימונים כהכנה לצבא. זה לא היה קל אבל הבנתי שבסופו של דבר הכול תלוי בי ואסור לי לעשות שום הנחות לעצמי. ידעתי שיש לי מטרה להתגייס ליחידה קרבית ואני צריך לעבוד קשה".

בתום הלימודים במכינה הקדם צבאית עבד במשך כמה חודשים כמאבטח במועדונים כדי לחסוך כסף. "הייתי חייב להתפרנס ולהרוויח כדי לשלם חשבונות. זו הייתה תקופה מעניינת שגם עזרה לי לשפר את רמת העברית שלי", ציין.

לאחר מכן י' הלך ללמוד במכינה הקדם צבאית 'בית יתיר' במשך שישה חודשים כדי גם לשפר את העברית וגם להגיע מוכן לגיבוש יחידות קרביות. י' עבר גיבוש של שיטת 13 אבל בסיומו הוצע לו לעבור ליחידת 'מגלן'.

"קראתי המון על המבצעים של השייטת ועל מה שהם עושים אבל לא הצטערתי שזה לא הסתדר כי גם מגלן היא יחידה טובה מאוד ועושה המון מבצעים סודיים", הסביר י'. מגלן היא יחידת קומנדו המתמחה בהפעלת אמצעים מתקדמים ומסווגים מעבר לקווי האויב.

לוחם היחידה ו-י' כסנדלר (צילום: פרטי)
עמד באתגר. במהלך הטירונות בצה"ל | צילום: פרטי

י' עבר את הטירונות בהצלחה והתחיל את שלב המסלול. "זו הייתה טירונות קשה מאוד אבל הגעתי אליה מוכן פיזית ונפשית. לפעמים הייתי חושב על המעבר החד הזה מלהיות סנדלר בפריז ללוחם במגלן. יש קווים מקבילים באופי העיסוק בשניהם".

הוא מסביר את הדמיון שהוא מוצא בין שני העולמות כך: "כשהייתי סנדלר היה חשוב לי לדעת על כל חלק הכי קטן בעבודה שלי וגם כלוחם. אני קפדן מאוד יסודי ופרפקציוניסט. בעל משמעת עצמית גבוהה מאוד ואין אצלי קיצורי דרך. הכול חייב להיות לפי הספר, כי טעות אחת קטנה יכולה לגרום חלילה למותם של החברים שלי ליחידה, למותי או לפציעות. אי אפשר לעגל פינות".

"גם בצרפת יש עוד גל של קורונה"

הוא מוגדר כחייל בודד וגר עם חייל נוסף בדירה שכורה באשדוד. לא פעם הוא נתקף געגועים למשפחתו שנותרה בצרפת, אך אומר כי הריחוק מהמשפחה בצרפת שאינה יכול לבקר אותו בארץ בגלל הקורונה לא משפיע עליו כלוחם.

"נכון שזה לא קל, אבל אני מוצא זמן בסופי שבוע לדבר עם ההורים והאחיות ואנחנו מחזיקים אחד השני. גם בצרפת יש עכשיו גל שני של קורונה", סיפר י'. "ההורים גאים מאוד על זה שאני לוחם בצה"ל. הם סומכים עליי שאשמור על עצמי אבל גם מודאגים, שזה נורמלי".

למשפחתו מספר שעדיין לא החליט האם להמשיך בקריירה צבאית או לחזור לעבוד כסנדלר. "הכול פתוח מבחינתי. אחרי השירות הצבאי אני רוצה לטייל בעולם, אבל סנדלר בא בחשבון לגמרי כקריירה. מה רע בלהיות סנדלר? אבל יש לי עוד המון זמן להחליט. בינתיים אני פה לשמור על ביטחון אזרחי מדינת ישראל", מסכם י' בהתרגשות.

לוחם היחידה ו-י' כסנדלר (צילום: פרטי)
י' עם יהודה סאלאמא, מקים ומנהל מכינות גור אריה ולביאה | צילום: פרטי

חברת 'החוויה הישראלית' מביאה לארץ אלפי צעירים יהודים מהעולם לתוכניות קצרות וארוכות במגוון תחומים ובצמתים המרכזיים בחברה הישראלית. רבים מהם גם עולים לאחר מכן לארץ.

מכינות גור אריה בה למד י', ו-לביאה לבנות שהקים ומנהל יהודה סאלאמא, הוקמו בסיוע החוויה הישראלית מתוך שאיפה לשלב עולים מצרפת בצורה מיטבית ביחידות מובילות בצה"ל ולאפשר להם השתלבות קלה בחברה.

עמוס חרמון, מנכ"ל 'החוויה הישראלית' סיכם: "מכינות גור אריה ולביאה באשדוד הן ההוכחה לקשר האמיץ בין החברה הישראלית ליהודי צרפת. דווקא בתקופה מורכבת זו אנו ממשיכים להוביל את הקשר הזה עם מנהיגות העתיד של העם היהודי בתפוצות''.