בחטיבה הטכנולוגית של זרוע היבשה מסכמים שנה ומביטים קדימה: ארסנל כלי הנשק של לוחמי החי"ר ידע מספר שיפורים בשנים הקרובות, חלקם יגיעו לצה"ל כבר ב-2012. "מדובר בכלי נשק שיהוו קפיצת מדרגה ביכולות הצבאיות של כוחות החי"ר השונים", אמר רמ"ד נשק קל בחטיבה הטכנולוגית בזרוע היבשה, רס"ן גיל אילוז.

אם-קיי-47: מערכת אש קלה

mk-47 (צילום: במחנה)
ה-mk-47. להפעלה תידרש חוליה של שלושה חיילים במקום ארבעה | צילום: במחנה

מקלע רימונים 40 מ"מ ("רעם") מבית היוצר של חברת "ג'י־די" האמריקאית. מדובר במערכת אש בעלת משקל קל יחסית למערכות בעלות ייעוד דומה – 18 קילו נטו למקלע עצמו, לעומת 38 קילו למערכת אם־קיי־19 שנמצאת כיום בשימוש צה"ל. בזכות המשקל הנמוך, לתפעול המערכת תידרש חוליה של שלושה חיילים, לעומת הצורך הקיים כיום של ארבעה חיילים למקלע רימונים. המערכת יורה רימונים לטווח של עד שני קילומטרים ומיועדת למחלקות הפנת"ר של כוחות החי"ר. לדברי רס"ן אילוז, המערכות ייכנסו לשימוש ביחידות החי"ר במהלך שנת 2012.

אם-24 משודרג: הצלפים מתחדשים

צלפים (צילום: אתר צה"ל)
צלפים בצה"ל. יופחתו הבזקי ירי שעלולים לחשוף את הלוחם | צילום: אתר צה"ל

נשק צלפים אמריקאי, הגרסה המשופרת של אם־24 שנמצא בשימוש בצה"ל כיום. מדובר בשדרוג לכלי הנשק הקיימים, ובצה"ל מקווים לשדרג את כל המערך בסדיר ובמילואים בחמש השנים הקרובות, בעלות של כ-5,000 דולר ליחידה.  "מעבר למראה המשודרג שנוצר בזכות האלומיניום בגוף הנשק והשיפור בעיצוב, לגרסה המשופרת יש קת מתקפלת ומתכווננת שמשפרת את נוחות השימוש בנשק עבור הלוחם", הסביר רס"ן אילוז.

הקת היא לא השיפור היחיד: בנשק החדש יש אפשרות להזנה ממחסנית, בדומה לאם-16, במקום ההשחלה הקיימת בגרסה הנוכחית, המאפשרת הכנסה ידנית של חמישה כדורים בלבד אל גוף הרובה. המחסנית תכיל עשרה כדורים בקוטר 7.62, בדומה לקליעים בהם משתמשים כיום ברובה הצלפים. בנוסף, האם-24 המשודרג יגיע עם עמעם מובנה, באמצעותו יוכל הצלף להסתוות מבלי לחשוש לרעש שנוצר מהירי. העמעם יפחית גם הבזקי ירי, שעלולים לחשוף את הלוחם. כרגע, בוחנים בזרוע היבשה מספר אפשרויות לשדרוג הרובה.

QCB: הערכה שתמנע פיצוץ מקלעים

QCB (צילום: במחנה)
ה-QCB. יוכלו לירות מאות ואלפי כדורים ללא חשש | צילום: במחנה

ערכת קיו-סי-בי (Quick Change Barrel) מבית היוצר של "אורדננס יו-אס" היא שדרוג למק"כ (מקלע אם-2) הוותיק. הקנה החדש מאפשר הרכבה פשוטה ללא צורך בביצוע תיאומים על ידי הלוחמים. במקלעים הקיימים היום בצה"ל, בכל הרכבה של הקנה יש צורך להבריג אותו ולבצע תיאום מחדש. "פעמים רבות החיילים לא מדייקים בהרכבה המסורבלת של קנה המקלע", הסביר רס"ן אילוז. "כתוצאה מכך מתפוצצים כ-20 מקלעים כבדים מדי שנה".

הערכה מאפשרת הרכבה פשוטה של קנה המקלע בצורה אחידה ללא צורך בתיאומים מיוחדים. בתקדים נוסף, נחסך הצורך לבצע תיאום של הקנה בכל 100 יריות וכך הלוחם יכול לירות מאות ואלפי כדורים ללא חשש. "המקלע עם הקנה המשודרג יאפשר שימוש אפקטיבי יותר עבור הלוחמים בשטח, ויסייע לנצל את הפוטנציאל של המק"כ ככלי רתק יעיל לכוחות", הוסיף הרמ"ד.

עשר מערכות שכוללות קנה, תומך קנה ופיסות נעילה ייכנסו לשימוש כבר בימים הקרובים בחיל הים. בחודשים יוני־יולי עתידות להיכנס עוד 200 מערכות שחלקן יוטמעו במק"כים שעל גבי כלי השיט בחיל הים, וחלקן יוטמעו בקטלניות שעל גבי הנמ"רים בגדודי חטיבת גולני.

מערכת הרפאים: תאפשר ללוחמים לבצע ירי מדויק וקטלני יותר

MPRS (צילום: במחנה)
ה-MPRS. השילוב בין מד טווח לייזר לתחמושת החדשה יביא לתוצאה אפקטיבית יותר | צילום: במחנה

מערכת הרפאים (MPRS) מבית תע"ש תשדרג את המטול של לוחמי החי"ר ותאפשר להם לבצע ירי מדויק וקטלני יותר של תחמושת 40 מ"מ בשטח פתוח ובשטח בנוי. המטול הרגיל של לוחם החי"ר ישודרג באמצעות כוונת ומערכת בקרת אש, כמו גם רימון מתקדם שיאפשר לבחור בלחיצת כפתור את האפקט שייווצר עם הפיצוץ. המערכת נמצאת כרגע בשלבי בחינה בזרוע היבשה, ובחודשים הקרובים ייבחר גדוד חי"ר ראשון לצורך ניסוי מבצעי.

הכוונת, שתשלב מד טווח לייזר (מט"ל), תפצה על אי הדיוקים שקיימים בעת ירי במטול, שמתבטאים לרוב בנטייה של הרימון ימינה לאחר הירי. השילוב בין מד טווח לייזר לתחמושת החדשה יביא לתוצאה אפקטיבית יותר: המנגנון בתוך הרימון יהיה מתואם עם הנתונים שיתקבלו מהמט"ל, וכך יוכל לתזמן את הפיצוץ בצורה אוטומטית. חייל שירצה לירות רימון ולפוצץ אותו רק מעבר לחומה או לגדר, יוכל לעשות זאת בקלות.

"לקחנו את מערכת בקרת האש שקיימת בטנקים ומזערנו אותה למימדים שיתאימו למטול של חיילי החי"ר", הסבירו בתע"ש. "זו מערכת דואלית – החייל יכול להשתמש בה ככוונת השלכה לירי של כדורים רגילים, וברגע שהוא מקבל הוראה של ירי ל-40 מ"מ, הוא מעביר את המערכת בלחיצת כפתור ושאר העבודה מתבצעת באופן אוטומטי. הייחוד הוא שהחייל יכול לבחור את האפקט הנחוץ, כמו ירי דרך חלון או פיצוץ מעל מטרה מסוימת. אם עכשיו יש צורך במספר רב של רימונים שכל אחד מהם מבצע פעולה מסוימת, בעתיד המערכת היא זו שתיתן את האפקט".

לעמוד הפייסבוק של "במחנה"

>> צה"ל מודל 2012: כל החידושים, כל הפיתוחים