למעלה משנה אחרי שתקפו את מתקני הנפט הסעודים, האיראנים עשו זאת שוב השבוע. במתקפה המשולבת שלהם הופעלו 14 מל"טים (מטוסים ללא טייס) 'מתאבדים' ושמונה טילים. בניגוד לתקיפה על סעודיה ב-2019, אז נגרם נזק כבד, נראה שהפעם הסעודים הצליחו ליירט את כל או לפחות רוב האיומים. ועדיין, האיראנים ממשיכים להציג יכולות גבוהות בתחום הטילים והחימוש ה"משוטט", שבהחלט זוכה למעקב צמוד מצד המודיעין הישראלי.

במתקפה האחרונה, בזו הקודמת משנת 2019 וגם במקרים קודמים, איראן הוכיחה יכולת הפעלה משולבות של מערכות תקיפה לא מאוישות וטילים. כך הם מאתגרים את מערכות ההגנה האווירית, מסוגלים לפגוע במגוון מטרות ובטווחים משתנים.

הארסנל האיראני

בתקיפה האיראנית השתתפו, על פי המידע מסעודיה, מל"טים מתאבדים (חימוש\טיל משוטט בשם המקצועי) מסוג "סאמאד-3" שלטענת האיראנים יש להם יכולת פגיעה מדויקת וטווח שמגיע עד 1,700 ק"מ. שברים של אחד מאלה אף נראו בתמונות שהופצו אחרי שיורט.

בנוסף שוגר גם "קאסף-1". זהו חימוש משוטט שטס בגובה נמוך מאוד ו"מתמרן כמו מטוס" ע"פ האיראנים. כאשר הוא מגיע למטרה, כלי הטיס הזה מתרומם ואז צולל כשהוא מתפוצץ בגובה של 15-20 מטרים ומפזר רסס רב על המטרה.

בתקיפה האיראנים שילבו כאמור גם טילים. המשמעות של השילוב הזה היא שמערך ההגנה האווירית צריך לדעת להתמודד ולפעול באופן שונה מול כל אחד מהאמצעים האלה. אומנם הסעודים הצליחו ליירט את רוב מה ששוגר נגדם. הם גם פרסמו תיעוד של היירוטים.

אבל מסרטונים שאזרחים סעודים העלו לרשתות החברתיות ניתן לראות שלפחות אחד או שניים הצליחו להתפוצץ על הקרקע. לא ברור אם התפוצצו על המטרה שלהם, בשטח בנוי או פתוח.

יתכן מאוד שהאיראנים הפעילו גם "מל"טים מתאבדים" מסוגים שונים ונוספים. בחמש השנים האחרונות הם חשפו ארבעה מל"טים מתאבדים מבלי לציין את שמם.

באוקטובר 2016 סוכנות הידיעות האיראנית "טסנים" פרסמה שהצי האיראני קיבל לידיו מל"ט מתאבד אותו ניתן להפעיל מכלי שיט או "אמצעים אחרים". שיגור מכלי שיט מרחיב את טווח הפעולה של כלי הטיס הזה, שמגיע על פי האיראנים לאלף קילומטר. מלבד היותו חימוש משוטט הוא גם יכול לשאת זוג טילים מונחים לעבר המטרה אותה הוא תוקף או אחרות שבגזרה.

לאיראנים כלי טיס נוסף שמתאבד על המטרה שלו, ה"ראאד 85" לו טווח קצר יותר של 250 ק"מ, המופעל על ידי הזרוע האווירית של משמרות המהפכה וצבא איראן.

המל''ט (צילום: Fars News)
מל"ט סאמאד איראן | צילום: Fars News

לאחרונה, האיראנים ניהלו תרגיל ייחודי על טהרת הכטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים) לסוגיהם השונים שמשלבים כלים לאיסוף מודיעין וחמושים לתקיפה. כאמור גם מתאבדים. במהלך התרגיל הם טענו כי הצליחו לשפר את הטווח של אחד מאותם כלי טיס ל-4,000 ק"מ כך שיוכל להגיע גם עד ישראל.

באימון הכטב"מים מינואר השנה, האיראנים גם חשפו גם יכולת שיגור של מזל"טים לאיסוף מודיעין כמו גם חמושים ומתאבדים מכלי טיס שונים, בהם גם מסוקים. המשמעות היא יכולת שיגור ניידת, קשה לגילוי ורדיוס פעולה גדול יותר.

את מה שקורה במערך האיראני ניתן לראות בעיקר דרך המלחמה המתנהלת בתימן. חלק גדול מהארסנל האיראני הגיע גם לידי החותים, כשבנוסף נטען בפרסומים שונים שהאיראנים גם הקימו שם בסיס לשיגור טילים וכטב"מים.

מלבד המתקפות הגדולות על מתקני הנפט שזכו לפרסום רב, היו עוד שיגורים קטנים יותר ורבים על בסיס יומי כמעט. חלק גדול מאותם טילים וכטב"מים מתאבדים שוגרו לעבר מערכות הגילוי של חיל האוויר הסעודי והמכ"מים של סוללות טילי הפטריוט, שהן אלה שמיירטות את אותם איומים.

העיקרון ברור. פגיעה באלה תנטרל את יכולות ההגנה של הסעודים, מה שיאפשר הפעלה של אמצעים נוספים ופגיעה נרחבת יותר, כפי שקרה לארמניה במלחמת נגורנו-קרבאך עם אזרבייג'ן, החימוש הזה והטילים גובים מחיר כבד גם מהצבא הסעודי, שאיבד עשרות רבות של טנקים מתקדמים מסוג "אברמס", תותחים, נגמ"שים ועוד.

הלקח ממלחמת המל"טים

באותה מלחמה מדוברת בשנה שעברה, צבא אזרבייג'ן שיגר כמויות גדולות של חימוש משוטט תוצרת ישראל על פי פרסומים זרים, וטורקיה.

אלה פגעו קשה בסוללות הנ"מ של ארמניה, כולל S-300 ופנציר S-1, בנוסף השמידו טורי שריון שלמים ועמדות מבוצרות, מה שפתח את הדרך לכוחות היבשה האזרים ואפשר כיבוש של שטחים נרחבים. בעיניי רבים, המלחמה הזו מצביעה על הכיוון של שדה הקרב ונראה שהאיראנים משחקים באותו מגרש.

אומנם היו לא מעט תקיפות איראניות שנכשלו. אבל הם מציגים התקדמות מרשימה גם ביכולות ההנדסיות שלהם. חלק על בסיס טכנולוגיה שעשו לה "הנדסה לאחור" מכלי טיס אמריקאים שנפלו בשטחם. בנוסף, הם מציגים גרף עולה ביכולות המבצעיות שלהם.

לאיראנים ברור כי ברשותם חיל אוויר מיושן שלא יעמוד מול האויבים העיקריים שלהם. תחום הטילים והחימוש המשוטט אמור לכסות על החיסרון הזה. בעבר פירטנו לא מעט גם על מערך הטילים האיראני, אולם ראוי להזכיר בהקשר הזה את המבצעים האיראנים שיצאו לפועל בשלוש השנים האחרונות.

מדובר בשיגורים שבוצעו לעבר יעדים של דאע"ש בסוריה כשרובם פגעו במטרה. אחד מהם מספטמבר 2018 כלל שיגור של שמונה טילים שנורו לעבר יעד בו נפגשו מנהיגי ארגון טרור באזור הכורדי באיראן עצמה. כלומר חיבור בין מודיעין איכותי ליכולת תקיפה מבצעית. הטילים נורו לטווח של 220 ק"מ, 6 מהם פגעו במטרה וחיסלו את אותה צמרת הפיקוד.

טיל (צילום: GettyImages)
טיל איראני | צילום: GettyImages

מטח טילים נוסף שראוי לציון היה ב-2020. הפעם היעדים היו בסיסים אמריקאים כנקמה על חיסול גנרל קאסם סולימאני. האמריקאים היו מוכנים למטח הזה. למרות זאת, ולמרות ההכחשות שיצאו בתחילה, כמעט כל הטילים פגעו בבסיסים האמריקאים ואף גרמו למספר גבוה של נפגעים מהדף. כולם קל אבל היו כאלה שסחבו תסמינים במשך שבועות.

צה"ל עוקב ונערך

האיראנים, אולי מבלי שירצו, הדליקו את כל הנורות האדומות בישראל אחרי שתקפו את מתקני הנפט הסעודים בשנת 2019. בהנחיית מפקד חיל האוויר, אלוף עמיקם נורקין, בוצעה עבודת מטה מסודרת שהביאה לשינויים גדולים בהגדרות המערכת והפעלת מערך ההגנה האווירית. מדובר בשיפור היכולות הטכנולוגיות והמבצעיות של סוללות הטילים הישראליות אבל לא רק.

מפקד חיל האוויר הוציא הנחייה שיעד אחוזי היירוט, שגם ככה גבוהים מאוד ועומדים על למעלה מ-90 אחוזים, יהיה מאה אחוז. קצינים במערך טוענים שהיעד הזה אפשרי. על פי הנחות העבודה הללו, סוללות ההגנה האווירית יפעלו במשולב מתוך הנחת בסיס שהן הטרף של הצד האיראני ויעשו הכל כדי לחמוק מכך, תוך מתן דגש לעמידה ביעד של מאה אחוזי יירוט.

בניגוד לסעודים ולמעשה לכלל מדינות העולם, לישראל יש מערך הגנה רב שכבתי מתקדם שמסוגל להתמודד עם מגוון רחב של איומים אזוריים.

אומנם ישראל לא ספגה מתקפות משולבות של מגוון טילים, כטב"מים וחימוש משוטט כמו הסעודים. אולם המערך הזה עמד בהצלה במבחן כאשר במאי 2018 שוגרו 32 רקטות לעבר רמת הגולן. רובן נפלו בשטח סוריה וארבע יורטו על ידי כיפת ברזל.

כיפת ברזל יורה (צילום: MENAHEM KAHANA/AFP, GettyImages)
כיפת ברזל יורה | צילום: MENAHEM KAHANA/AFP, GettyImages

למרות ההצלחה, יש לציין שאת הרקטות שיגרו ככל הנראה אנשי אחת המיליציות ולא האיראנים עצמם וכאמור, לא מדובר בטילים וכלי הטיס המתקדמים.

הנחת העבודה בצה"ל היא שאמל"ח רב מכל מה שפורט כאן הגיע ומגיע לחיזבאללה ולמליציות הפרו איראניות בסוריה. ביום הדין האיראנים עצמם או דרך חיזבאללה עלולים לנסות לפגוע בתחילה בסוללות כיפת ברזל, בעיקר במכ"מים לגילוי ויירוט של מערך ההגנה האווירית.

קצין במיל' מחיל האוויר אף אישר לנו שהם מסתכלים על מה שקורה בסעודיה, בעיראק ומדינות נוספות שהאיראנים התפשטו אליהם. "הסתכלנו גם על מה שקרה במלחמה בנגורנו קארבך. רואים באופן ברור שמערכי הגנה מפני רקטות וטילים הפכו למטרות איכות".

תיעוד התקיפה (צילום: YouTube)
ירי ממטוסים ללא טייס של אזרבייג'ן על נ"מ במלחמה | צילום: YouTube

"זה לא רק לבנון או סוריה", הוסיף אותו גורם, "כל מה שאנחנו רואים כבר מתחיל לזלוג לעזה. רואים את זה בפרסומים בכלי התקשורת וכנראה שהמאמץ שמשקיעים בעזה רק ילך ויגבר".

צה"ל עושה כל שהוא יכול כדי למנוע מארגוני הטרור להשיג טילים מדויקים וחימוש משוטט במסגרת המב"מ (מערכה שבין המלחמות). גם בצבא מבינים שהמערכה הזו רק מעכבת את ההצטיידות שלהם באמל"ח המתקדם. השאלה לא אם אלה יופעלו נגד ישראל אלא מתי וזה נכון גם למה שהציבו בתימן.