בשנת 2014 החליט הקבינט המדיני-בטחוני להפסיק את חלוקת ערכות המגן לציבור לאור פירוק מאגרי הנשק הכימי בסוריה. מאז, אזרחים שמחזיקים במסכות ישנות או לא מתאימות לא יכולים להחזיר אותן ונאלצים לשמור עליהן בביתם - או לשלם קנס בגובה מאות שקלים אם יזרקו אותן לפח.

נטע ארנון-שושני מחזיקה בביתה ארבע ערכות שחולקו לה, לבעלה ולשתי בנותיה לפני כשמונה שנים. במהלך הנקיון לקראת חג הפסח, היא החליטה לפנות למוקד הטלפוני של פיקוד העורף כדי לברר איך מחזירים את הערכות. תחילה היא נענתה בהודעה אוטומטית שמסבירה על החלטת הקבינט, אך היא לא הסתפקה בכך ופנתה לנציגת שירות - שאיימה עליה בקנס אם תזרוק את הערכות לפח.

"מדובר בפקידה שדקלמה שוב את ההודעה המוקלטת ולא ידעה לומר לי שום דבר מעבר", סיפרה ארנון-שושני ל-mako. "גם כשהתפלאתי על הצורך לאחסן ג'אנק של פיקוד העורף אצלי בבית, היא המשיכה לחזור על אותו הדיקלום. אם פיקוד העורף החליט לא לחלק יותר מסכות – סימן שאין איום בטחוני כימי, אז למה לא אוספים אותן מהבתים? ואם משאירים אותן בבית, למה לא מעדכנים אותן? הן פגות תוקף וגם לא מתאימות בגדלים. אני משערת שמדובר בכסף – איסוף מסכות הוא יקר מאוד ודורש האנגרים עצומים וכוח אדם. זול יותר להמשיך לאחסן את הג'אנק בבית שלי. יכול להיות שזה גם האינטרס של המדינה שתהיה לי תזכורת של מלחמה ברקע".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה:  ״מדיניות אחזקת ערכות המגן ע"י אזרחים נקבעה ע"י ממשלת ישראל בשנת 2014. אין תוכנית לבצע שינוי במדיניות זו בשנת 2018. לפיכך, אזרחים שהצטיידו בערכות מגן בעבר ימשיכו לאחסן את הערכות כפי שבוצע עד כה. מדיניות מערכת הביטחון נבחנת מעת לעת במסגרת הערכת מצב".

 

עוד בפז"ם:
>> האפליקציה שתבדוק את מוכנות פיקוד העורף לחירום