צה"ל הוא צבא העם -

אחוז הגיוס בישראל, על פי נתונים שפרסם צה"ל עצמו ביולי 2020, הוא 45 אחוז. אלו הן העובדות. אולי בעבר, המספרים היו נוחים יותר, אולי שיגידו מה עם החרדים והערבים, אבל בשורה התחתונה - צה"ל הוא מספרית, צבא חצי העם. יותר ממחצית העם פשוט אינו מתגייס גם ככה, על אף שהגיוס כיום הוא חובה. חשוב להגיד, הנתון הזה עמד כבר לפני 20 שנה על 50% גיוס בלבד. כלומר, כור ההיתוך והטענה על צבא המייצג את כלל קצוות העם - אינה נכונה.

צבא מקצועי יהיה צבא לעניים בלבד -

אחת הטענות היותר קלאסיות שמושמעות כנגד צבא מקצועי. אם נסתכל על הצבא האמריקאי, בניגוד לטענה הרווחת, הנתונים מראים לנו דווקא ש20% העניים ביותר מהווים רק 10% מהצבא האמריקאי. בצבא האמריקאי ישנו דווקא ייצוג משמעותי למעמד הביניים ולמעמד העשיר, ונתוני ההכנסה הממוצעת מראים שדווקא משפחות החיילים מרוויחות יותר, ואחוז ההשכלה בקרב אנשי הצבא עדיף או לכל הפחות שווה לשאר האוכלוסייה.

לעומת זאת, אנחנו רואים דווקא ייצוג יפה מאוד למגזרים חלשים יותר בחברה הישראלית בכלא הצבאי - 1 מכל 6 אסירים הוא ממוצא אתיופי, ו-1 מכל 3 הוא עולה חדש. למה אתם מתפלאים? תשלום של מאות שקלים בחודש לחיילים ממשפחות קשות יום, מאלץ אותם לברוח מהצבא ולהיכלא על כך שהם מעוניינים לפרנס את משפחתם - ממש פשע.

הקטנת הצבא תחשוף אותו לאיומים -

רוב משמעותי של החיילים המשרתים בצה"ל כיום במילא עורפיים, ועברו טירונות 02 שבוודאי לא מכשירה אותם ללחימה. גם אם ניקלע למלחמת שמד שבה בתרחיש האימים כל צבאות ערב יתנפלו עלינו, החיילים העורפיים בקריה ובצריפין כנראה לא יבלמו אותם במילא - אין להם את ההכשרה לכך.

פתרון טוב לכך, אותו קראתי מפי טופז רם, יהיה להכשיר אנשים לחירום למצב דומה, אבל במילא תרחיש כזה אינו סביר והגיוני. מלחמות חיל רגלים של צבא מול צבא לא נראו בישראל מאז 1973, ומבוססות כיום על לוחמה אווירית או לוחמת סייבר, איום לא פחות רציני.

מגן סייבר (צילום: דובר צה''ל)
"יש יותר מלחמות סייבר ממלחמות של חיל רגלים" | צילום: דובר צה''ל

אנשים לא ירצו להתגייס -

הגנרל ג'ון מ. קיין, לשעבר סגן ראש מטה צבא ארצות הברית, אמר בשנת 2003 בוועידת הסנאט בנושא צבא מקצועי - "אני מאמין באופי אישי שהצבא ההתנדבותי מקצועי הוא המהפך המשמעותי ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. ההצלחה העצומה של צבא ארה"ב, לדעתי, מיוחסת בעיקר לעובדה שהאנשים שלנו נמצאים בו מכיוון שהם רוצים להיות. והם הגיעו אלינו חכמים, בטוחים, ובעלי מסירות לשרת את המדינה שלהם. וזה פשוטו כמשמעו שינה את הכוח שלנו".

למה אני מאמין שאנשים כן ירצו להגיע לצבא? כי צבא מקצועי יפתה יותר, יבטיח תנאים טובים, ובנוסף כן אשתמש בטיעון אמוציונלי - לאנשים כן אכפת מהמדינה. אנשים רוצים לתת אקסטרה ולשרת. מעבר לכך, אני מאמין במעין מודל ביניים שאינו התנדבותי לחלוטין כמו בצבא ארה"ב, אבל שיישומו יבטיח שכלל הצבא יהפוך למודל צבא מקצועי שבו כל חייל יקבל את כלל התנאים הסוציאליים שיגרמו לו לרצות להישאר.

מטרת הצבא -

מטרת צבא, כל צבא, היא לנצח. לא לחנך את העם, לא להביא לקירוב לבבות, לא להפעיל תחנת רדיו. צבא צריך להיות כל יום מוכן במיטבו לפתיחה במלחמה או בהגנה מפני תקיפה, ועל כך ורק על כך הוא צריך לחשוב.

צה"ל לא צריך לשלוח מורות-חיילות לבתי הספר, משרד החינוך אמון על החינוך. צה"ל לא צריך להפעיל תחנת רדיו, את זה אני אפילו לא צריך להסביר. צה"ל צריך לגייס אנשים להם הוא זקוק כדי לוודא שהוא הכי מוכן מקצועית לניצחון, בין אם ברמה הטכנולוגית ובין אם ברמה הקרבית.

כל כסף שמושקע בנושאים אחרים, לא צריך להגיע לצה"ל - יש גופים אחרים שצריכים ויודעים לעשות זאת טוב ממנו. לצערי, אני מאמין שגנרלים ישראלים מעדיפים לשמור על השפעתם על העם מהסיבות הלא נכונות, ואולי זו אחת הסיבות לכך שיעדיפו לשמור על כוח אדם רב בידיהם.

טיב כוח האדם -

לצה"ל יש בעיה. הוא צריך כוח אדם טכנולוגי איכותי, אך בנסיבות הקיימות כיום, אינו יכול להתמודד עם פערי השכר מול החברה האזרחית, בדגש על חברות טכנולוגיה והייטק. נכון, יש עוד סיבות לשירות בצה"ל וכסף הוא לא מניע מרכזי, אך באמת תוכלו לכעוס על נער בן 20 שמעדיף להרוויח 15 אלף בהייטק לאחר שירות באמ"ן, ולא להרוויח 6 אלף ולהישאר בקבע?

צה"ל צריך לשחרר כוח אדם מיותר כדי להעניק תנאים טובים לאלו שנשארים. הקרביים והעורפיים. הצבא צריך להיות מקום אליו אנשים *רוצים* להגיע, לא חייבים להגיע! אנשי קבע צריכים להילחם על להישאר בצבא, לא לקבל את זה בכזאת קלות. הצבא צריך להיות מקום איכותי ביותר שאליו מגיעים הטובים שבחברה.

לצערי הרב, ופה אני גם מכניס טיעון מחווייתי האישית, יותר מדי אנשים נשארים בצבא בגלל הנוחות ומתוך חשש לא למצוא עצמם באזרחות. ראיתי עשרות כאלו, שברור לך שהם נשארים כי הקריטריונים להישארות בקבע בלא מעט מקומות הם פשוט קלים מדי. מה לעשות, המצב הכלכלי במדינה לא פשוט, ואנשים לא רוצים להרוויח קבע ראשוני של 6,000 שקל בחודש, ולדעת ששיא השתכרות שלהם יהיה אולי 12-14 אלף. אי אפשר לחיות מזה, אי אפשר לקנות מזה בית, וזה לגיטימי.

חרדים בצנחנים (צילום: דובר צה"ל)
"התאמת הצבא לשירות חרדים תעלה המון כסף" | צילום: דובר צה"ל

גיוס חרדים -

בעבר האמנתי בשוויון בנטל וכו', וכעסתי על כך שהחרדים לא מתגייסים. אין צורך בחרדים בצבא, באופן כללי יש יותר מדי סד"כ מיותר בצבא, מה גם שהתאמת הצבא לשירות חרדים תעלה המון כסף.

אנחנו מחזיקים בני ישיבה כבני ערובה לפי החוק במדינת ישראל ומכריחים אותם להישאר תלמידי ישיבה במקום לצאת לעבוד. אמונתי האידאולוגית היא שיש לשחרר אותם מכך - ולעודד אותם לעבוד כמה שיותר. היום לחרדים בעצם אסור על פי החוק לעבוד, עד אשר הישיבה תשחרר אתם. מצב הזוי שגורם להפסד רציני למשק הישראלי, וכמובן לאותם חרדים.

כמה עולה לנו צבא חובה?

נתונים אחרונים - של עידן דה ארץ - "על פי חישוב של פרופ' יוסף זעירא והרחבה של פורום קהלת, עלות גיוס החובה בישראל עומדת על כ-3.7% תוצר, שהם כ-50 מיליארד ש"ח. העלות הזאת מורכבת משני חלקים:

א. העלות המידית - שנובעת מכך שחייל מיותר לא נמצא בשוק העבודה.

ב. מתווה השכר העתידי - חייל מיותר כזה נכנס לשוק העבודה באיחור 2-3 שנים, וזה עולה המון כסף למדינה בטווח ארוך".

הזמן והכסף שצה"ל מבזבז על משטור חיילים בעייתיים -

ענישה, כליאה, הכשרות לחיילים שאחרי שנתיים משתחררים - פשוט מכעיס ומעציב אותי. מה לעשות, יש אנשים שפשוט לא מתאימים למערכת צבאית. במקום להגיד שנשחרר אותם לאזרחות, לכפות עליהם להישאר ולהוציא על כך מיליארדים - מוסרית, מקצועית, כלכלית, אידאולוגית - זה פשוט לא נכון.