15 מטוסי קרב של חיל האוויר האמריקאי מסוג F-15 נחתו בבסיס לריסה שביוון, שם ישתתפו באימון עם הצבא המקומי. "זהו אימון משותף שמטרתו לסייע לביטחון והיציבות של מזרח הים התיכון והבלקן", נכתב בהצהרה הרשמית.

התייחסות זו אינה מקרית, לאור המתיחות שבין יוון לטורקיה כמו גם בין הטורקים לבין ארה"ב, על רקע ביטול עסקת מטוסי 35-F מוושינגטון לאנקרה. למרות הביטול, בטורקיה לא מוותרים על השאיפה לחזק את חיל האוויר שלהם בסיוע אמריקאי.

ביוון, ישתתפו מטוסי הקרב האמריקאים באימון יחד עם כלל הזרועות של הצבא היווני. צבא, שבתקופה האחרונה אירח וניהל מספר לא שגרתי של אימונים בינלאומיים, עם מדינות כמו איטליה, בריטניה, צרפת, מצרים או סעודיה, רשימה חלקית בהחלט.

דגם המטוס (צילום: AFP, GettyImages)
מטוסי ראפאל. צרפת סיפקה עשרות כאלו ליוון | צילום: AFP, GettyImages

זה קורה כאמור על רקע המתיחות מול טורקיה, שהביעה דאגה מצדה על כך שבנוסף לאימונים, יוון חתמה על הסכם שת"פ ביטחוני עם צרפת, הכולל סיוע הדדי במקרה של איום חיצוני. לאחרונה נחתו ביוון מטוסי הקרב החדשים מסוג ראפאל שנרכשו מצרפת. היוונים הזמינו 25 מטוסים מהסוג הזה והגדילו את ההזמנה בשישה נוספים.

בטורקיה זועמים, גם על כך שארה"ב מתכוונת למכור ליוונים מטוסי חמקן מסוג F-35 וכדי להקדים את האספקה, למסור להם שישה מטוסים שייצרו במקור עבור חיל האוויר הטורקי, בטרם העסקה בוטלה. סיבת הביטול הייתה בגלל ההחלטה של אנקרה לרכוש סוללות טילי S-400 מהרוסים.

למרות כל הדרמה הזו, טורקיה הגישה בקשה רשמית לרכש גדול של 40 מטוסי קרב מסוג F-16V בלוק 70/72 - הדגם המתקדם ביותר של מטוס הקרב המפורסם. בנוסף הבקשה הטורקית כוללת גם שדרוג של 80 מטוסי F-16 מדגמים ותיקים, המופעלים על ידי חיל האוויר הטורקי.

מטוס הקרב ממריא (צילום: S. Sgt. Jason W. Gamble, GettyImages)
מטוס 16-F ממריא בטורקיה. רוצה עוד כאלו | צילום: S. Sgt. Jason W. Gamble, GettyImages

הבקשה עדיין לא אושרה על ידי הממשלה האמריקאית ועדיין לא ברור אם זה יקרה בסופו של דבר, לאור העובדה שמאז פרוץ המשבר מול ארה"ב, שהביא לביטול ההשתתפות של טורקיה בפרויקט החמקן והרכש שביצעה ל-100 מטוסי F-35, הטורקים הזמינו סוללת S-400 נוספת מרוסיה. משהו שלא ממש אוהבים בוושינגטון.

לאור ההתעצמות של יוון, מבחינת ההשקעה באימונים וגם טכנולוגית, טורקיה נשארה מאחור עם חיל שמפעיל לא מעט פלטפורמות ותיקות (למרות תעשייה מקומית מפותחת) כשבנוסף לזה, חיל האוויר הטורקי ספג מכה קשה אחרי שחווה סדרת טיהורים בעקבות ניסיון ההפיכה הכושל להדחת הנשיא ארדואן.

החיל מתמודד עם מחסור חמור בטייסים, אנשי תחזוקה ומפקדים כמו גם חיסרון טכנולוגי בולט מול האויבת המושבעת יוון. נחיתת מטוסי ה-F-15E האמריקאים, אספקת הראפאלים מצרפת ושלל האימונים הבינלאומיים של היוונים, גורמים ללא מעט אי נחת מצד הטורקים.