>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

עוזי אבן (צילום: תומר ושחר צלמים)
עוזי אבן | צילום: תומר ושחר צלמים
אי אפשר לומר שפרופ' עוזי אבן מופתע מהניצחון השבוע בבית המשפט, שאיפשר לו להתגרש מד"ר עמית קמה, גם ללא עזרת הרבנות. הוא כבר למוד תקדימים משפטיים, וניתן לומר שהקהילה הגאה חבה לו את מה שהיום מובן מאליו. הוא אמנם לא היה מי שהגיש את העתירה לבג"ץ שאפשרה רישום בתעודת הזהות של נישואין בין בני אותו מין. אבל רצה הגורל, והוא הפך להיות ההומו הראשון שמתגרש מבן זוגו בישראל.

>> "היום זה עוזי אבן ועמית קמה - מחר זה אתם"

"אין ספק שעשינו כאן צעד חשוב", אומר אבן בראיון ל-mako גאווה. "עד היום כדי להתגרש היית צריך לעבור ברבנות. מאז אתמול פתחנו שער חדש, שבו אפשר להתגרש גם בלי הרבנות. אני מקווה שאנשים ישכילו להרחיב את זה, ושבזכות המאבק שלנו, כבני זוג מאותו מין שרוצה להתגרש, יוכלו גם בני זוג סטרייטים לדרוש להינות מאותו התקדים".

כשהוא נשאל מדוע בכלל להכניס את עצמך לפלונטר שנקרא מוסד הנישואים, אומר אבן: "אני מאמין בזה שכל אחד יעשה מה שהוא רוצה. לי זה היה חשוב בזמן שעשיתי את זה. לפחות עכשיו פתחנו את הדרך לנשואים בין בני אותו מין שיוכלו להתגרש".

המילכוד: הפלונטר היהודי אל מול הפלונטר הקנדי

אבן וקמה נמצאים כיום ביחסים תקינים, קורקטיים ניתן לומר. לפני שלוש שנים נפרדו השניים, ולאחר כשנה הכיר אבן את בן זוגו הנוכחי, אובידיו פאבל, אזרח הולנד כיום בן 33. על מנת לחיות יחד, הגיש אבן בקשה לאפשר לו לחיות בישראל, מתוקף היותו בן זוגו. אלא שהפעם עמד בפניו של אבן מכשול בירוקרטי סבוך. הוא עדיין רשום כנשוי לעמית קמה.

החוק הישראלי קובע כי שני אזרחים יהודים ישראלים יתגרשו רק בישראל, גם אם נישאו בחו"ל. הסמכות היחידה בישראל לגירושי יהודים היא בית הדין הרבני. אלא שבתי הדין כלל לא מוכנים היו לשמוע על דיון בגירושים של אבן וקמה, שכן בתי הדין הרבניים כלל אינם מכירים בנישואים בין בני אותו מין.

עוזי אבן (צילום: תומר ושחר צלמים)
עוזי אבן, ביחד עם עמית קמה ובנם המאומץ יוסי | צילום: תומר ושחר צלמים

הפתרון האפשרי היחידי שהיה קיים עבור זוגות בני אותו מין שנישאו בקנדה הוא גירושים בקנדה. אלא שכאן הפלונטר גדול עוד יותר. בעוד קנדה מאפשרת לאזרחים זרים להינשא בשטחה, על מנת להתגרש, עליך להיות תושב קנדה לפחות שנה. "ואף אחד לא יסכים לקבל אדם בגילי להיות תושב בארץ זרה", אומר אבן. "הקנדים מבינים עכשיו שהחוק הקיים גורם הרבה צרות לאנשים ברחבי העולם, והם דנים בשינוי החוק".

"כל 3 חודשים אנחנו צריכים להתרפס בפני הפקידים"

את בן זוגו הכיר אבן באתר ההיכרויות SilverDaddies, המיועד להומואים מבוגרים המחפשים בני זוג צעירים – ולהיפך. "מצאנו חן האחד בעיני השני, ונסעתי לבקר אותו בהאג, הולנד. בסוף הוא החליט לבוא לחיות פה איתי, למרות שהזהרתי אותו שזה עלול להיות סיפור לא פשוט.

עוזי אבן (צילום: תומר ושחר צלמים)
עוזי ובן זוגו הנוכחי | צילום: תומר ושחר צלמים

"כיום הוא גר פה יחד איתי ברמת אביב, אבל כל כמה חודשים הוא צריך לחדש את אשרת התייר שלו. כל שלושה חודשים אנחנו צריכים ללכת ולהתרפס בפני הפקידים ממשרד הפנים, וזה אחרי שעברנו את כל הבדיקות והמבחנים שהם דורשים כדי להוכיח שאנחנו בני זוג כשירים – ולא רק לצורך הוויזה".

אז למה בעצם לבוא לחיות בישראל? למה שלא תעברו לגור בהולנד?
"אין חברת בריאות שתבטח אותי בחו"ל, אני מעל גיל 70".

"חשבתי שאני ההומו היחיד בעולם"

פרופ' עוזי אבן נולד בשנת 1940 בחיפה. הוא נמנה על מקימי הכור הגרעיני בדימונה, ונאלץ לעזוב את תפקידו כמדען בשירות מערכת הביטחון לאחר שגילו כי הוא הומו. בזכות נאומו המפורסם בכנסת בשנת 1993, התגייס ראש הממשלה יצחק רבין, והורה להפסיק את אפליית ההומואים והלסביות בצה"ל.

"תקופה ארוכה חשבתי שאני ההומו היחיד בעולם", מספר אבן. "זה היה הס מלהזכיר. כשהייתי בן 24, התאהבתי פעם ראשונה בבן זוגי הראשון. עד אז לא ידעתי מה זה הומו, כי לא דיברו על הומואים. אני ידעתי שאני שונה מאחרים, אבל לא ידעתי מה לעשות עם זה, כי חשבתי שאני היחידי. לא היה עם מי לדבר על זה בכלל".

אחרי ארבע שנים נפרד אבן מבן זוגו, ונכנס לדיכאון. "הייתי צריך טיפול כדי לצאת מהדיכאון שהייתי בו. סיפרתי למשפחה שלי, וזה היה כמו אסון שנפל עליהם. אחר כך הלכתי לפסיכולוג, כדי שינסה אולי 'להוציא אותי מזה'. אז הדעה המקובלת הייתה שזאת מחלה שצריך לרפא אותה.

שלמה בניזרי ימים ספורים לפני תחילת ריצוי עונשו (צילום: חדשות 2)
אמר כי ההומוסקסואליות היא מחלת נפש. האסיר לשעבר, שלמה בניזרי | צילום: חדשות 2

"הוא ניסה טיפול בהיפנוזה, אבל זה לא ממש עזר. אבל הוא היה מספיק מתקדם כדי להגיד לי שאין לי מה להמשיך לנסות, ושזה משהו שאני צריך ללמוד לחיות איתו"

חיי הלילה המחתרתיים של תל אביב הגאה

אמנם מההומוסקסואליות לא הצליח אבן "להירפא", אך מהדיכאון הוא בהחלט הצליח להשתחרר. "לאחר הפרידה, נודע לי שיש עוד מקומות מפגש של הומואים בתל אביב", הוא מספר. "יצאתי, התחלתי להכיר אנשים, להשתלב בחברה של ההומואים של תל אביב של שנות ה-70'.

אין תמונה
עושה עבודה מצוינת. ניצן הורוביץ
"זאת הייתה חברה שונה לגמרי ממה שאנחנו מכירים כיום. הכל חשאי, הכל מתחת לאדמה, הכל נפוץ מפה לאוזן. המסיבות היו בבתים פרטיים, כל פעם בבית אחר. וחס ושלום שיראו אותנו נכנסים וחס ושלום שיראו אותנו יוצאים, ומוסיקה מאוד בשקט, כי חס ושלום אם השכנים יקראו למשטרה".

ממש כמו דור המייסדים, אומר אבן כי דור הבליינים של היום קיבל את הסצנה התל אביבית על מגש של כסף. "הם אפילו לא יודעים שפעם היה אחרת, שמישהו היה שם להילחם על זה", הוא אומר. "הם מקבלים את זה בתור מובן מאליו – ואני שמח שזה כך".

הח"כים של ש"ס לא עלו איתו באותה מעלית

אחד הדברים שאבן הכי מפורסם בזכותם הוא היותו חבר הכנסת ההומו הראשון מחוץ לארון. עשר שנים פעל במסגרת מרצ עד שהצליח להיכנס לכנסת לתקופה של כשלושה חודשים וחצי. "חשבתי שחשוב שיהיה מודל לחיקוי שהוא שונה מזלמן שושי", הוא אומר.

אולם, גם הגיחה הקצרה של הומו מחוץ לארון לא עברה על מי מנוחות. במהלך טקס ההשבעה החרימו חלק מחברי הכנסת הדתיים והחרדים את המליאה. נסים זאב (ש"ס) קרא קריאות ביניים: "בושה! חרפה! תועבה!".

השר דאז והאסיר המשוחרר כיום, שלמה בניזרי, אמר כי הומוסקסואליות היא "מחלת נפש". אבן הגיב מעל דוכן המליאה: "הושטתי להם היום יד לשלום, ואילו אנשי ש"ס, שהם התאומים של כוהני הדת באיראן, פניהם למלחמה. העולם צועד קדימה, אך השר בניזרי נותר מאחור".

אבן מספר כי חברי הכנסת של ש"ס התעלמו ממנו בבוטות במהלך הזמן הקצר בו היה בכנסת. "כל פעם שהייתי צריך לעבור במעלית, הם ראו שאני נכנס למעלית – ומיד עזבו את המעלית.

"לא ציפיתי למשהו אחר. זה היה כל כך חדש וכל כך טרי, וחששתי שהם יתנפלו עלי ויעשו בי שפטים. בטקס ההשבעה הלך איתי שאול גנון (עד לא מזמן מנהל הברנוער, ד.ז) במשכן. הוא היה על תקן אורח, אבל כל מי שמכיר את החזות שלו הבין שהוא היה מעין שומר ראש למקרה שיתקפו אותי. אני מרגיש בעיקר רחמים כלפיהם. בעיקר משום שהם מאמללים כל כך את ההומואים הדתיים".

על ניצן הורוביץ: "הוא עושה עבודה מצוינת"

לעומת הפרובוקטורים מש"ס, דווקא חברי הכנסת של יהדות התורה היו ענייניים וקורקטיים. יו"ר ועדת הכנסת דאז, הרב משה גפני, פשוט מצא ציבור ש"חשוב" יותר לשנוא אותו. "הייתי צריך להחליף את מוסי רז בוועדת הכנסת", מספר אבן. "אז מוסי ניגש לגפני, ושאל אותו האם תהיה לו בעיה לעבוד איתי. גפני השיב לו: 'למה שתהיה לי בעיה? הוא לא יהודי-רפורמי'".

אין תמונה
ניפץ את תקרת הזכוכית

בהמשך, מספר אבן, הרב גפני אף עזר לו בדברים שקשורים בנוהלי המשכן, באופן הגשת חוקים ודברים דומים.

היית ממש מעט זמן בכנסת.
"כן, ועדיין לקחתי את העבודה הזאת ברצינות, הייתי בין חברי הכנסת היותר חרוצים. אבל, בדיעבד אני לא מצטער. כי כנראה אני לא קרוץ מהחומר שממנו עשוי פוליטיקאי. אני אומר בתור בדיחה: איך ידעתי אז שאני פוליטיקאי גרוע? כי אפילו לא קיבלתי הצעת שוחד אפילו לא פעם אחת. אבל למרות הכהונה הקצרצרה שלי, אני ניפצתי כאן תקרת זכוכית. היום ניצן הורוביץ מכהן בכנסת, ואף אחד לא פצה פה. ואני חושב שהוא עושה עבודה מצוינת".

יכול להיות בישראל ראש ממשלה הומו מחוץ לארון?
"יכול להיות כמו כל אחד אחר. בכנסת הבאה אולי יהיו עוד חברי כנסת שייצאו מהארון, ועדיין לא שמענו עליהם. הדבר הכי יפה זה שזה עובר היום בלי בעיות. זה נראה טבעי לגמרי, זה לא משהו שצריך לעורר".

כמי שהביא לקהילה לא מעט הישגים בזכות עתירות לבג"ץ, מה אתה חושב על הניסיונות לפגוע במעמדו של בית המשפט העליון?
"אוי ואבוי למדינת ישראל ביום שבו בית המשפט העליון יאבד את כוחו. אני חושב שזה יתבטא בהגירה שלילית המונית. אף אחד לא רוצה לחיות במדינת הלכה. תראה מה עושים במצרים אחרי שלקחו לשופטים את הסמכויות. אני מקווה שפה אנשים יתעוררו עוד הרבה לפני שנגיע למצרים".

בואו להתייעץ עם עורך דין, עכשיו בפורום גירושין בפרקליטי il.