קונסטנטין בורטנובסקי ובן זוגו חיו יחד בישראל כבני זוג כשבע שנים, אבל בחודש אוגוסט האחרון רשות האוכלוסין וההגירה, שבחנה את הקשר ביניהם כדי לבדוק אם לאשר ויזה לבן הזוג, שאינו יהודי, החליטה שהם לא באמת מנהלים זוגיות וגירשה אותו מישראל. מאז, במשך יותר מחצי שנה, הם חיים בשתי מדינות שאוקיינוס מפריד ביניהן: קונסטנטין חי בישראל ובן זוגו ברוסיה.

השניים הכירו בשנת 2009 ברשת חברתית רוסית. "לא הרגשנו בנוח ברוסיה בגלל החקיקה נגד להט"ב והחלטנו לעבור לישראל", מספר קונסטנטין. בספטמבר 2010 השניים פנו לרשות ההגירה והחלו תהליך שבסופו אמור היה בן הזוג הזר לקבל תעודת זהות כתומה של תושב ארעי. התהליך אורך כארבע שנים, ובשנים הראשונות רשות ההגירה העניקה לבן הזוג ויזת עבודה לאור הקשר הזוגי. אבל בשנת 2014, בראיון לקראת קבלת תעודה כתומה, השניים קיבלו תשובה שלילית.

"נכשלנו בראיון כי במשרד הפנים טענו שאנחנו לא פוגשים את ההורים שלי שחיים בארץ", מסביר בורטנובסקי, "ניסיתי להסביר להם שאנחנו בקשר טלפוני איתם אבל לא מגיעים אליהם, כי הם לא מקבלים את היחסים שלנו ואת הנטייה המינית שלנו, אבל זה לא עזר. בני זוג שלא מבקרים את ההורים לא נחשב לזוג? ההורים של בן זוגי בכלל לא יודעים עלינו, הוא אמר להם שהוא גר בארץ עם אישה".

קונסטנטין בורטנובסקי (צילום: צילום ביתי)
"אני לא מתכוון למחוק שבע שנים שלנו ולזרוק אותן לפח" | צילום: צילום ביתי

בעקבות כך, נאלץ בן הזוג לעזוב את ישראל, דבר שנמנע רק בזכות התערבות של עורך דין. עברו כמה שנים שקטות עד לאפריל 2017, כשרשות ההגירה הזמינה את הזוג לשימוע, לאחר שחשדה בטיב היחסים ביניהם. "הרגשתי שעושים הכל כדי שהוא לא יקבל ויזה. התייחסו אליי כמו אל פושע, זה היה בלתי אנושי. הם שאלו 'למה השכן לא יודע שאתם בני זוג', ולמה התבלבלתי בטופס בין השם של אח שלו לבין השם של אבא שלו, כשאני בכלל לא בקשר עם המשפחה שלו שחיה ברוסיה. למה הם לא באו לראות אותי ליד המיטה שלו בבית חולים כשהוא היה מאושפז? אחד הפקידים אמר לי שהייתי צריך לצלם אותנו יחד".

השימוע לא צלח, וביולי רשות ההגירה הודיעה לבן הזוג שהוא חייב לעזור את ישראל בתוך 30 יום, והוא חזר בלית ברירה לרוסיה. מאז, קונסטנטין נלחם על זכותו הבסיסית לחיות עם בן זוגו בישראל. "החלטתי שאלחם כדי להחזיר את בן הזוג שלי לישראל", הוא מצהיר, "אני לא מתכוון למחוק שבע שנים שלנו ולזרוק אותן לפח. אנחנו רוצים לחיות כל החיים ביחד".

"אגיע לבג"ץ אם צריך"

באוגוסט האחרון קונסטנטין הגיש ערר ללשכה של רשות ההגירה בתל אביב, לאחר שזו הודיעה לו שהוא רשאי להגיש את כל המסמכים שוב ולהתחיל את הליך מחדש. אבל בדצמבר הבקשה שלו נדחתה. "נפגשתי עם מנהלת משרד הפנים כמה ימים אחרי שהבקשה נדחתה והיא התנהגה אליי בצורה מזלזלת מאוד", הוא מעיד, "היא אמרה לי שלא אוכל להגיש עוד בקשה במשך שנה והתחלתי לבכות, לא יכולתי לעצור את זה. אז פתאום היא אמרה, 'תבוא עוד חודש ונראה'. איך זה שהיא לא יודעת את החוקים או משנה אותם בהתאם למה שנראה לה?".

זוג גייז נפרדים בשדה התעופה (צילום: צילום מסך מתוך youtube)
"מגרשים אותי מפה ואומרים לי ללכת לחפש מדינה אחרת" | אילוסטרציה | צילום: צילום מסך מתוך youtube

בחודשים שחלפו, קונסטנטין ממשיך כל העת במלחמה נגד משרד הפנים, אך קצה המנהרה חשוך. המחלקה המשפטית של האגודה למען הלהט"ב חיברה בינו לבין עורך דין מהקליניקה המשפטית באוניברסיטה העברית, והוא מקבל ליווי משפטי ללא תשלום לכל אורך התהליך עד לבג"ץ במידת הצורך. "אגיע לבג"ץ אם צריך", הוא מדגיש. בעזרת סיוע משפטי של האגודה, הוא הגיש ערעור בחודש שעבר, ובימים אלו הוא ממתין לתגובת משרד הפנים. במקביל, מתנדב דובר רוסית מטעם האגודה מלווה אותו ומסייע לו בתרגום ובקשר עם גורמים רלוונטיים אחרים. בשבוע שעבר, הוא ארגן עם חבריו וכמה מתנדבים מהאגודה משמרת מחאה מול משרד הפנים.

קונסטנטין פנה גם לכארבעים חברי כנסת, והמעטים שהחזירו לו תשובה, ענו תגובה בנוסח: "מצטערים לשמוע אבל אין ביכולתנו לעזור לך". "אני מאמין שאם הם היו רוצים, הם היו יכולים לעזור לי ולזרז את התהליך", הוא טוען, "עשיתי צבא, אני משלם מסים ושומר חוק אז למה המדינה עושה הכל כדי שאני לא אהיה מאושר? מגרשים אותי מפה ואומרים לי ללכת לחפש מדינה אחרת, ששם אני אוכל לחיות עם בן הזוג שלי רק כי הוא לא יהודי. אני לא מתכוון לוותר ואעשה כל מה שצריך כדי שבן זוג שלי, שחייתי איתו פה שבע שנים, יחזור לארץ ויהיה איתי".

אתמול קיבל קונסטנטין תשובה על הערר שהגיש, שגם הפעם נדחה. מנהלת לשכת האוכלוסין בתל אביב כתבה: "עלתה התרשמות שלילית מכוונת הקשר הזוגי הנטען והבקשה סורבה. בשנת 2016 התברר כי בדירה (של הזוג) מתגורר שותף נוסף והמבקשים התנגדו לתשאל את שותפם לדירה, וזאת בתואנה כי אינו יודע על הקשר הזוגי ביניהם. על כן, ההתרשמות לאחר כל הבדיקות והביקורות הייתה כי לכל היותר מדובר בשותפות לדיור ולא בזוגיות". 

>> מי מתוך 21 כוכבי הפורנו של גייז בכלל סטרייט?

>> "קרא לי בשמך" הוא הסרט הגאה החשוב של העשור

סבין חדד, מנהלת אגף דוברות והסברה של רשות האוכלוסין וההגירה, מסרה לנו: "ככלל, מתן מעמד לבן זוג זר מתוקף זוגיות מותנה בקיום קשר זוגי, ואם התרשמות אנשי המקצוע היא כי ישנו ספק לגבי הקשר, הרי שאין סיבה לאשר את הבקשה. ראוי לציין שבדיקת הקשר מתבצעת מול שני בני הזוג ולאורך זמן והעלאת הטענה כי אנו לכאורה מחויבים למתן המעמד אינה רלוונטית. משהוחלט להפסיק את ההליך, יצא בן הזוג הזר והוסבר למר בורטנובסקי כי יוכל להתחיל הליך מחדש, וכן עשה בתחילת חודש דצמבר 2017. נבהיר כי עוד בעת סיום ההליך, הוצע למר בורטנובסקי להגיש ערר אך הוא בחר שלא לעשות כן".