1. אמרנו לא לטיפולי המרה

    אפילו הקורונה לא הצליחה לעצור את המאבק הגאה ובשנה האחרונה עלו לדיון בכנסת מספר לא מבוטל של הצעות חוק לקידום שוויון זכויות לקהילה הגאה. אז נכון, הצעת החוק לשוויון באימוץ וחוק הפונדקאות נפלו, אבל הצעת החוק האוסרת על טיפולי המרה עברה בקריאה טרומית. זהו צעד קטן, אבל בשנה כמו זאת נקבל כל התקדמות בכיוון הנכון בברכה.

    חבר הכנסת ניצן הורוביץ וחברת הכנסת מרב מיכאלי, מגישי הצעת החוק, קיבלו גם את תמיכתם של אמיר אוחנה, איציק שמולי ומפלגת כחול לבן, שהצביעו בניגוד לעמדת הקואליציה, מה שעורר זעם אצל הח"כים החרדים, שהודיעו לגנץ שלעולם לא יהיה ראש הממשלה. בצד השני של המפה הפוליטית, הפתעה - חברי הרשימה המשותפת התפצלו וחלקם הצביעו בעד החוק, כולל יו"ר המפלגה איימן עודה. בכך הביעו בפומבי תמיכה, גם אם חלקית ולא באופן ישיר, בקהילה הגאה ויצאו נגד מציאות בה להט"בים צעירים נשלחים לטיפולים הגורמים להם נזקים נפשיים ופיזיים. מברוק.

    ח"כים חרדים זועמים על העברת חוק טיפולי ההמרה (צילום: ערוץ הכנסת)
    צילום: ערוץ הכנסת

  2. לינור אברג'יל הפכה לטרנסית הראשונה בכנסת

    חבר הכנסת עידן רול (יש עתיד) צירף לצוות הלשכה שלו כיועצת חיצונית את לינור אברג'יל (37), שהקימה את ארגון "טרנסיות ישראל", ובכך היא הפכה לאישה הטרנסית הראשונה במשכן הכנסת. "ברגע שחבר כנסת מציע לטרנסית משרה בכנסת ומבין את החשיבות של ייצוג הקהילה הטרנסית במשכן, זה צעד משמעותי לקהילה שמודרת מהחברה הישראלית", היא אמרה עם כניסתה לתפקיד. "ח"כ עידן רול מסתכל לנו בעיניים ורואה אותנו. אני מקווה שהפתח שהוא פתח יגרום לעוד חברי כנסת ולעוד סיעות פוליטיות להיפתח לקהילה שעד כה הייתה משותקת בפן הפוליטי".

    בשנה האחרונה אברג'יל הצליחה, יחד עם ארגוני קהילה נוספים, לגייס יותר מ-800 אלף שקלים שהופנו לחברי וחברות הקהילה הטרנסית על מנת לסייע להם לעבור את משבר הקורונה. עכשיו היא מעוניינת להמשיך לייצג את הקהילה הטרנסית בכנסת ופתחה עצומה הקוראת להציב אותה במקום ריאלי לכנסת ה-24, כדי "לתת הזדמנות למנהיגה טרנסית אמיתית להיות בכנסת". אנחנו מאחורייך.

    עידן רול ולינור אברג'יל  (צילום: באדיבות המצולמים)
    לינור אברג'יל וחבר הכנסת עידן רול | צילום: באדיבות המצולמים

  3. הרשויות המקומיות פיצו אותנו על היעדר המנהיגות בכנסת

    השנה החולפת תיזכר כשנה בה יותר ויותר רשויות השלטון המקומי הכירו ביכולתן לפעול למען הקהילה הגאה, במסגרת הסמכויות הניתנות להם בחוק. הצעת החוק להמרת "אמא" ו"אבא" בטפסים רשמיים של הממשלה ל"הורה 1" ו"הורה 2" הנייטרליים אמנם נפלה בכנסת, אבל דווקא הרשויות המקומיות והמשרדים הממשלתיים היו אלה שהחליטו לקחת את המושכות לידיים ולקדם הכרה במשפחות וזוגות גאים.

    עיריות תל אביב, כפר סבא, רמת גן, קרית ביאליק, צבא ההגנה לישראל ומשרד המשפטים הודיעו כי יתאימו את כל הטפסים בהתאם לכינויים הנייטרלים. רמת השרון, תל אביב, רמת גן, גבעתיים, מודיעין וראשון לציון הודיעו שיכירו בזוגות להט"בים ויאפשרו רישום על בסיס תצהיר, מה שייאפשר לזוגות להט"בים, ידועים בציבור או לאלו שנישאו נישואים אזרחיים לקבל את כל הזכויות וההטבות המגיעות לזוגות נשואים. בנוסף, בכפר סבא ובגבעתיים מינו תפקיד רשמי מטעם העיריייה שאחראי על הקהילה הגאה בעיר. ירושלים, מה איתך בובה?

    עיריית תל אביב מוארת בדגל הגאווה  (צילום: Mordechai Meiri, Shutterstock)
    עיריית תל אביב | צילום: Mordechai Meiri, Shutterstock

  4. הרב בני לאו חיבק את בני ובנות קהילת הלהט"ב

    ראש מיזם 929 ורבה לשעבר של קהילת הרמב"ן בירושלים, פרסם השנה מסמך פורץ דרך שעסק בנושא רגיש בקהילה הדתית - זוגיות ומשפחה לבני ובנות הקהילה הגאה. עם המסמך ביקש הרב לאו להסדיר את חייהם של בני קהילת הלהט"ב בחברה הדתית והוא עסק בין היתר בנושאים שלרוב לא מדוברים בחברה הדתית - הסתרת הנטייה המינית ויציאה מהארון, זוגיות גאה, ברית הזוגיות ואפילו פונדקאות. "המסמך מבקש לפלס דרך של חיים אפשריים בתוך מציאות חיים", הוא כתב, "הוא לא בא להתיר איסורים ולא לאסור את המותר". ואמרו אמן.

    הרב בני לאו  (צילום: נתנאל טוביאס)
    הרב בני לאו | צילום: נתנאל טוביאס

  5. חוף הילטון יישאר צבעוני לנצח

    עדיף מאוחר מאשר לעולם לא: לקראת סוף השנה החליטה עיריית תל אביב להציב באופן קבוע בחוף הילטון את דגל הגאווה. כבר שנים רבות וארוכות הוא ידוע בתור החוף הרשמי של הקהילה הגאה בישראל והוא נחשב לאחד החופים הגאים הטובים ביותר בעולם, אבל עכשיו הוא יישאר ככה, לא רק בחודש הגאווה.

    "זכויות להט"ב הן זכויות אדם ודגל הקשת מייצג את כל הצבעים ברקמה האנושית", אמר חבר מועצת עיריית תל אביב יפו ומחזיק תיק הלהט"ב, איתי פנקס ארד, שיזם את המהלך. "הדגל יתנוסס 365 ימים בשנה בחוף הים. הוא יזכיר לכולנו שהמאבק יסתיים רק ביום שבו כל בנות ובני האדם יהיו שווי זכויות, מוגנים מפני אפליה". עכשיו נשאר לנו רק לקוות שבקיץ הקרוב התיירים יוכלו לחזור כדי להתפעל מהדגל החדש.

    דגל הגאווה בחוף הילטון בתל אביב (צילום: שרי בורשטיין)
    דגל הגאווה בחוף הילטון | צילום: שרי בורשטיין

  6. מיליוני שקלים יסייעו לקהילה הגאה

    משרד העבודה והרווחה החל לקדם תכנית כוללת להנגשת שירותים נוספים לקהילת הלהט"ב, במסגרתה יוקמו במהלך השנה הקרובה שש מסגרות חוץ ביתיות, ביניהן הוסטל חדש, דיורית ודירות מעבר בהשקעה של כ-2.5 מיליון שקלים. עוד בתוכנית: מענה ייחודי לחברי הקהילה החרדים, קו סיוע ללהט"בים ערביים, ארבע קליניקות ייעודיות למשפחות גאות ועובד סוציאלי ייעודי לטיפול בהתמכרויות, שיפעל במסגרת האגודה למען הלהט"ב.

    "משרד העבודה והרווחה חייב להתאים את שירותיו לכל הקהילות ובכלל זה לקהילה הלהט"בית", אמר על המהלך שר העבודה והרווחה איציק שמולי. "אנו פועלים בשיתוף גורמים מנוסים בקהילה הגאה,על מנת להבטיח שכל מי שזקוק לסיוע של השירותים החברתיים יקבל אותו בבטחה מגורם טיפולי או חברתי שמכיר בייחודיות שלו. נמשיך להיות קשובים לצרכים שעולים מהשטח, לפתח שירותים חדשים ולדאוג שאיש לא יוותר מאחור".

    איציק שמולי (צילום: החדשות12)
    שר העבודה והרווחה איציק שמולי | צילום: החדשות12

  7. גם בסגר - הייתה מוזיקה מושלמת שהרימה לנו

    עברי לידר העביר לנו את הסגר הראשון עם "המזרח התיכון", נסרין וסטטיק ובן אל הרימו את המצעד שלא היה עם "חביב אלבי", דנה אינטרנשיונל עשתה כבוד לשירה העברית עם "מקהלה עליזה" וגם בחו"ל לא חסר - ליל נאס איקס הפך לאחד הראפרים הטובים בימינו וסם סמית' הצליחו לארוז את כל הכאב שלנו בשיר פופי כייפי. למרות שכל השנה הייתה בעיקר סביב קורונה, היו כמה וכמה שירים שהפכו אותה לקצת יותר טובה וגאה. לרשימה המלאה.

    מתוך הקליפ "המזרח התיכון" (צילום: מתוך הקליפ "המזרח התיכון")
    מתוך הקליפ "המזרח התיכון" | צילום: מתוך הקליפ "המזרח התיכון"

  8. הוקם אתר שנותן את כל התשובות ליציאה מהארון

    אחרי שיצא מהארון עשרות פעמים, כל פעם מול בן משפחה אחר, החליט אביתר אשר ליישר קו עם כולם ביחד. הוא עבר לפורמט דיגיטלי והקים את האתר "אביתר ההומו", בו הוא מספק תשובות לשאלות נפוצות שכל מי שיצא מהארון מכיר - על גאווה, יציאה מהארון, זוגיות ואהבה גאה, הקמת משפחה, טיפולי המרה ואפילו תשובות לשאלות אינטימיות על ההעדפות במיטה. הפלטפורמה הייתה אמורה להיות משפחתית, אבל תוך פחות מיממה באוויר אלפים כבר ביקרו בה ואשר התחיל פניות מאנשי חינוך שביקשו לעשות שימוש בתוכן.

    "הרעיון ל-Gayvyatar נולד מצורך בו רציתי ליישר קו בין אלה שיודעים לבין אלה שלא, לשמור על שיחה אישית, נעימה ובגובה העיניים, אבל נטולת מבוכה, שלהם בעיקר", אמר אז אשר ל-mako. "כל להט"בק יודע שיציאה מהארון זה תהליך שלא נגמר. תמיד יש מישהו שלא יודע. בית ספר, תיכון, צבא, אוניברסיטה, מקום עבודה חדש, פה פגישת מחזור, שם היתקלות מקרית - להטב"קים תמיד יצטרכו לקחת נשימה עמוקה ולספר על עצמם כשתבוא השאלה מה עם הזוגיות".

    אביתר אשר (צילום: אביתר אשר)
    אביתר אשר | צילום: אביתר אשר
  9. ספר הילדים "יום של גאווה" יצא לאור

    לקראת חודש הגאווה יצא לאור ספר הילדים הראשון בעברית שעוסק במצעד הגאווה. "יום של גאווה" מזמין את הילדים לצאת למסע צבעוני ועליז, ביום מיוחד בו לכולם יש מקום. ספרו הראשון של רועי יולדוס-רייס, נכתב מתוך החוויה האישית שלו כאב גאה, ונוכח פריחתן של אלפי משפחות מסוגים שונים בעשור האחרון. הספר מתפרסם בשנה בה מציינת הקהילה יובל שנים למצעד הגאווה הראשון שהתקיים בעיר ניו יורק, והצית את המאבק הלהט"בי מסביב לעולם. לאחרונה, תורגם הספר לשפה האנגלית.

    "יום של גאווה" (צילום: יחסי ציבור,  יח"צ)
    "יום של גאווה" | צילום: יחסי ציבור, יח"צ

  10. איגי השיקה משחק ילדים גאה ראשון

    אז אחרי שיש לנו ספר להקריא לילדים לפני השינה, כיף שאפשר גם לשחק איתם ולהעביר את הסגר בהנאה. ארגון הנוער הגאה איגי, שהפך בשנים האחרונות לארגון הלהט"ב הגדול בארץ, החליט לחזק את החיבור בין היסטוריה גאה, תרבות וחינוך בעזרת משחק לכל המשפחה. בארגון יצרו דרך חדשה ומהנה לשמר את התרבות הלהט"בית בישראל ולהנחיל אותה לדורות הבאים, בצורת משחק ילדים ישראלי גאה ראשון מסוגו, המבוסס על משחק הקלפים המוכר "רביעיות".

    רביעיות גאווה (צילום: איגי)
    רביעיות הגאווה | צילום: איגי

  11. הפרלמנט והממשלה החדשים בניו זילנד נתנו לנו תקווה

    לפני כחודשיים, מפלגת הלייבור בראשות ג'סינדה ארדרן זכתה לניצחון מוחץ בבחירות שנערכו במדינה. התוצאות הביאו עימן ארבעה חברי פרלמנט להט"בים חדשים, שנוספו לשבעה הקיימים, מה שהפך באופן רשמי את ממשלת ניו זילנד לגאה ביותר בעולם. ארדרן לקחה את התואר הנפלא הזה צעד אחד קדימה והקימה ממשלה מגוונת ופרו להט"בית, הכוללת גם סגן ראש ממשלה הומו ראשון (גרנט רוברטסון) ושתי נשים לסביות כשרות (ד"ר עיישה ורל וקירי אלן).

    ג'סינדה ארדרן (צילום: Mark Tantrum, gettyimages)
    ג'סינדה ארדרן, ראשת ממשלת ניו זילנד | צילום: Mark Tantrum, gettyimages

  12. האיחוד האירופי נלחם לשיפור מעמדם של להט"בים

    האיחוד האירופי חשף לקראת סוף השנה תוכנית אסטרטגית ראשונה לשיפור מעמדם של לסביות, הומואים, ביסקסואלים, טרנסג'נדרים, א-בינארים, אינטרסקס ואנשים קווירים בכל רחבי היבשת. הנציבות ביקשה להרחיב את רשימת הפשעים באירופה, כדי לכסות דברי שטנה נגד כל אוריינטציה מינית, ולחוקק חוקים חדשים, שיבטיחו כי כל 27 המדינות החברות באיחוד יכירו בנישואים חד מיניים ושחששות הלהט"ב יתבטאו היטב במדיניות הגוש כולו.

    התוכנית נולדה על רקע הפעילות והחקיקה האנטי להט"בית הגוברות של חברות האיחוד פולין והונגריה. "זאת לא אידיאולוגיה, זה לא על להיות גברים או נשים, זה על אהבה", אמרה אז סגנית נשיא נציבות האיחוד האירופי, ורה ג'ורובה. "האסטרטגיה הזאת היא לא נגד אף אחד. זה לא מעמיד אף אחד במקומו. אבל זה מבטיח ביטחון וחוסר אפליה עבור כולם".

    ורה ג'ורובה, סגנית נשיא נציבות האיחוד האירופי (צילום: Thierry Monasse, GettyImages)
    ורה ג'ורובה, סגנית נשיא נציבות האיחוד האירופי | צילום: Thierry Monasse, GettyImages

  13. האפיפיור הכריז כי ללהט"בים יש הזכות למשפחה

    איש הדת המשפיע בעולם, העומד בראשה של הכנסייה הקתולית, האפיפיור פרנציסקוס, יצא בהצהרה שהפיחה תקווה ב-1.3 מיליארדי מאמינים בכל רחבי העולם. "להומוסקסואלים יש את הזכות להיות חלק ממשפחה", הוא אמר בראיון שערך לקראת יציאת סרט דוקומנטרי על פועלו. "הם הילדים של אלוהים. אתה לא יכול להעיף מישהו מתוך המשפחה, או להפוך את חייהם לאומללים בגלל זה. צריך להיות חוק נישואים אזרחי, בכך הם מכוסים מבחינת החוק".

    האפיפיור פרנציסקוס הנהיג גישה תומכת בכל הקשור לקהילה הגאה מתחילת כהונתו אי שם ב-2013, והוא הקפיד לשנות את הרטוריקה הקשה והמגנה של הכנסייה כלפי חבריה. חודש לפני ההכרזה המיוחדת, הוא פגש 40 הורים לילדים להט"בים, ושמע מהם על האתגרים איתם הם מתמודדים בתור הורים ללהט"בים, ובתחושות הקשות העולות בהם כשהם שומעים את נציגי הכנסייה הקתולית מדברים בגנות הילדים שלהם.

    האפיפיור פרנציסקוס (צילום: ALBERTO PIZZOLI/AFP, GettyImages)
    האפיפיור פרנציסקוס | צילום: ALBERTO PIZZOLI/AFP, GettyImages

  14. ישראל חמד זכה בפרס שיף לאמנות

    האמן הישראלי הגאה זכה בפרס ע"ש חיים שיף לאמנות פיגורטיבית ריאליסטית מבין יותר מ-80 אמנים שהגישו את מועמדותם. חמד (45), שזכה בפרס כספי על סך 10,000 דולר ובהזדמנות להציג תערוכת יחיד במוזיאון תל אביב, מעולם לא למד במוסד אקדמי לאמנות ואת ההשכלה בתחום רכש בשיעורי ציור אצל האמנית מאיה כהן לוי.

    "כשאני מסתכל על עבודות ישנות שלא הראתי לאף אחד אני רואה שהנוכחות הקווירית חזקה", סיפר אז ל-mako. "כשאתה מצייר לעצמך אתה לא כובל את עצמך במחשבות של מה יגידו או איך זה ייראה בעיני אחרים. באחד השיעורים עם מאיה ציירתי ציור קווירי והייתי אמור לדבר עליו, אבל הרגשתי מבוכה. היא שאלה אותי אם אני רוצה לדבר על זה והכל פשוט יצא החוצה. החיבוקים שקיבלתי זה משהו שאני שומר עם היום".

    סבסטיאן, 2020 (צילום: ישראל חמד, פרטי)
    אמן: ישראל חמד | צילום: ישראל חמד, פרטי

  15. הנשיא ריבלין בירך ושיתף

    45 שנים עברו מאז הוקמה האגודה למען הלהט"ב בישראל, הפועלת למען שמירת וקידום זכויות האזרח של ההומואים, הלסביות, הביסקסואלים והטרנסג'נדרים במדינת ישראל. רבים שלחו בחודשים האחרונים את ברכותיהם, כולל נשיא המדינה, ראובן ריבלין, שסיפר בברכה מרגשת על השינוי שהוא בעצמו עבר במהלך השנים.

    "אני מוכרח להודות שגם אני בעצמי עברתי כברת דרך לא קטנה בכל מה שקשור לקבלה והבנה של חברות וחברי הקהילה הגאה, אבל כשפגשתי לפני הרבה שנים את האנשים ושמעתי את הסיפורים, נפתח ליבי לאלו הנאבקים על הזכות להיות מי שהם ולחיות על פי צו ליבם," אמר בפתח דבריו. בדומה לריבלין, גם נשיא ארצות הברית לשעבר, ברק אובמה, הודה לאחרונה בספר הזכרונות החדש שלו, "ארץ מובטחת", על עברו ההומופובי. הוא נזכר בהשקפות הרגרסיביות שהחזיק כנער כלפי קהילת הלהט"ב, שיתף בשינוי שעבר לאורך השנים וסיפר לראשונה את סיפור חייה של דודתו הלסבית.

    ההפגנה הראשונה של להט"בים בישראל, כיכר רבין, 1979 (צילום: האגודה למען הלהט"ב)
    ההפגנה הראשונה של להט"בים בישראל, כיכר רבין, 1979 | צילום: האגודה למען הלהט"ב

  16. המנצחת הגדולה של הבחירות בארה"ב - הקהילה הגאה

    הקהילה הגאה בארצות הברית חוגגת את סוף שלטונו של דונלד טראמפ ומחכה בקוצר רוח לכניסתו של ג'ו ביידן כנשיא המדינה לבית הלבן. במהלך הבחירות האחרונות שנערכו בנובמבר קצרה לעצמה קהילת הלהט"ב האמריקאית לא מעט הישגים בכל רחבי המדינה, אחרי שמאות נציגים ונציגות בני ובנות הקהילה נבחרו לייצג את הציבור בבתי הנבחרים ובסנאט. בין המנצחים גם שרה מקברייד, שהפכה לסנאטורית הטרנסית הראשונה במדינה אחרי שנבחרה לכהן בסנאט מדינת דלאוור.

    שרה מקברייד, הטרנסית הראשונה בסנאט של ארצות הברית (צילום: Craig Mitchelldyer, AP Images for Human Rights Campaign)
    שרה מקברייד, הטרנסית הראשונה שנבחרה לכהן בסנאט | צילום: Craig Mitchelldyer, AP Images for Human Rights Campaign

  17. הפוליטיקאית הטרנסית הכי בכירה באיחוד האירופי

    עוד הישג אדיר לקהילת הלהט"ב העולמית הוא מינויה של פטרה דה סוטר, רופאת נשים המתמחה בפוריות, לסגנית ראש ממשלת בלגיה מטעם המפלגה הירוקה. בכך היא הפכה לפוליטיקאית הטרנסית הבכירה ביותר באיחוד האירופי. על רשימה זו נמנים גם מרי קאו, ראש העיר הטרנסג'נדרית הראשונה בצרפת, ג'יאנמרקו נגרי, ראש העיר הטרנסג'נדר הראשון באיטליה ועוד חברי פרלמנט נוספים בספרד, שבדיה, גרמניה ופולין.

    דה סוטר היא אקטיביסטית מוכרת וותיקה הפעילה למען שמירה על בריאות מינית ועל זכויות הקהילה הטרנסית. בשנה שעברה נבחרה לכהן כחברת הפרלמנט האירופי במפלגה הירוקה, שם עמדה בראש הוועדה לשוק הפנימי והגנת הצרכן. דה סוטר היא אחת משבעת הפוליטיקאים בבלגיה המחזיקים בתואר סגן ראש הממשלה, תואר המוענק לכל נציג משבעת המפלגות המרכיבות את ממשלת הקואליציה החדשה של בלגיה.

    הטרנסג'נדרית הבכירה ביותר באיחוד האירופי (צילום: Thierry Monasse, Getty Images)
    פטרה דה סוטר | צילום: Thierry Monasse, Getty Images
  18.  גם בשנת 2020 היו המון יציאות מהארון

    כל שנה שעוברת מביאה איתה יותר יציאות מהארון מזו שלפניה ואפילו שנת 2020 לא הצליחה להרוס את החגיגה הזאת. היציאה המסעירה ביותר הייתה כמובן של השחקן הקנדי אליוט פייג', שחשף ברשתות החברתיות שהוא טרנסג'נדר וביקש מכולם לפנות אליו בשמו החדש ובלשון הפנייה הוא/הם. גם כדורסלן הארגנטינאי סבסטיאן וגה עשה צעד היסטורי עם יציאתו מהארון, והיה הכדורסלן הראשון בליגות הגבוהות שיצא מהארון בעודו שחקן פעיל. עוד בענף הספורט, כוכב ההוקי הבריטי זאק סאליבן יצא מהארון כביסקסואל, השחיין האולימפי הקנדי מרקוס תורמאיר והמתאבק השוויצרי קורדין אורליק יצאו מהארון כהומואים.

    ובגזרה המקומית - שון גיטלמן, כוכב העונה הראשונה של בית ספר למוסיקה שהגיע לגיל 18, פרסם סטורי עם בן זוגו וסיפר שהוא ביסקסואל. כמוהו גם דניאל זמיר, אמן הג'אז הדתי, שחשף שהוא נמשך גם לגברים. כוכב הרשת נבו עמרני אזר אומץ וסיפר לעוקבים שהוא הומו, וגם גילי צפיר, בתם של מיכל ויואב צפיר יצאה מהארון כלסבית. היינו יכולים להמשיך לנצח, אבל אוטוטו כבר 2022.

    אליוט פייג', 2019 (צילום: Rich Polk/Getty Images for IMDb)
    אליוט פייג' | צילום: Rich Polk/Getty Images for IMDb

  19. העולם המשיך להכיר בנישואים גאים

    אז אוקיי, זוגות להט"בים עוד לא יכולים להתחתן בישראל, אבל כל מדינה בעולם שמאשרת נישואים גאים מקדמת אותנו צעד אחד לעולם מכיל וטוב יותר. המדינה האחרונה שהצטרפה לחגיגה היא שוויץ, שהפכה למדינה ה-29 שהעבירה באופן רשמי את החוק לשוויון בנישואים, עם תמיכה של 82 אחוזים מהציבור. גם מדינת פואבלה אישרה נישואים גאים והפכה למחוז ה-20 במקסיקו שעושה זאת, וקצת לפני כן הפכה קוסטה ריקה למדינה הראשונה במרכז אמריקה שמאשרת נישואי להט"ב. אם זו תמונת המצב העולמית, אי אפשר שלא להתמלא תקווה שבקרוב גם אנחנו נזכה לזכויות שוות.

    גברים מתנשקים (צילום: Lopolo, Shutterstock)
    נישואים גאים - בקרוב אצלנו? | צילום: Lopolo, Shutterstock
  20.  רשת שילב לקחה אחריות, התנצלה, פיצתה ותרמה כסף לארגוני להט"ב

    עמית צוק, אישה טרנסג'נדרית שהגיעה לקניות בסניף של רשת "שילב", נתקלה באטימות מצידה של מנהלת הסניף, שהתעקשה לפנות אליה בלשון זכר, חרף היכרות מוקדמת בין השתיים ובקשתה של צוק לפנות אליה בלשון נקבה. הסיפור הכה גלים בכלי התקשורת וברשתות החברתיות וצוק דרשה מהרשת להתנצל ולהפוך את האירוע המצער לנקודת מפנה חינוכית.

    חודש לאחר מכן פרסמה הרשת מכתב התנצלות פומבי, בו היא הודיעה גם על תרומה כספית בסך 30 אלף שקלים לארגוני להט"ב. בנוסף, הם סיכמו עם צוק על תוכנית פעולה משותפת לשנה הקרובה, במטרה לקרב ולאפשר למנהלי ועובדי הרשת להכיר טוב יותר את הקהילה הטרנסג'נדרית. המאבק הפרטי של צוק הוכיח לכולנו, פעם נוספת, למה אסור לשתוק כשאנחנו נתקלים בלהט"בופוביה.

    עמית צוק (צילום: סטודיו צעדים)
    עמית צוק | צילום: סטודיו צעדים