לרגל יום הזיכרון הטרנסג'נדרי אותו מציינים היום ברחבי העולם, מפרסמים כמדי שנה ארגוני הלהט"ב החברים בהתארגנות "טרנסג'נדר אירופה", רשת ארגונים גאים הפועלים יחדיו למאבק באפליה נגד טרנסים, פרויקט ניטור מיוחד, שמטרתו לעקוב אחר מקרי רצח של אנשים על הקשת הטרנסית בכל רחבי העולם. 

על פי הדו"ח שפורסם היום (שני), 321 מקרי רצח של אנשים טרנסים התרחשו בין אוקטובר 2022 לימינו אנו - שישה מקרי רצח פחות מאשר בשנה שלפני כן. עוד עלה מהדו"ח הקשה כי 94% מכל הקורבנות היו נשים טרנסיות, וקרוב למחצית מהנשים שנרצחו היו עובדות תעשיית המין. יותר מכך, הנתונים מציגים עלייה במקרי רצח שנבעו ממניע גזעני - 45% אחוז מהנרצחים הטרנסים באירופה היו מהגרים או פליטי מלחמה. 

"הנתונים מראים בבירור את הסיכון המוגבר העומד בפני מהגרים או פליטים טרנסג'נדרים", אמרה פארה עבדי, בכירה בארגון "טרנסג'נדר אירופה". "הדו"ח מדגיש את נקודת המפגש בין המאבקים שהם נתקלים בהם, תוך כדי שהם צריכים לנווט בין צורות רבות של אפליה, אלימות והדרה. זה מדגיש את הצורך הדחוף בתמיכה, הגנה והסברה מקיפה".

על פי הנתונים שהוצגו בדו"ח החדש, רוב מקרי הרצח (235) אירעו באמריקה הלטינית ובאיים הקריביים, אם כי ההנחה היא שבאזורים אלה קיימת מערכת ניטור מבוססת יותר של מקרי רצח של טרנסג'נדרים. מדינות כמו ארמניה, בלגיה וסלובקיה, לדוגמה, דיווחו השנה בפעם הראשונה על מקרי רצח של אנשים טרנסג'נדרים. מכאן, ניתן רק להסיק כי המספר האמיתי גבוה יותר, אם כי קשה להעריך בדיוק עד כמה. ב"טרנסג'נדר אירופה" הסבירו שהנתונים הקשים הם רק חלק מהתמונה כולה, שכן ישנם מקרי רצח של אנשים טרנסג'נדרים אשר לא דווחו.

בהודעה משותפת של ארגוני הלהט"ב לכלי התקשורת, פורטו הגורמים הרבים שמובילים בסופו של דבר לאובדן חיי אדם. "היעדר חקיקה נגד פשעי שנאה או חוסר פיקוח על החוקים הללו, גישה קלוקלת לשירותי בריאות בסיסיים נאותים, דיור או הזדמנויות עבודה, אפליה מבנית כוללת המאפשרת הזנחה, ואף התעללות ופגיעה חברתית באנשים טרנסים ברחבי העולם". 

יום הזיכרון הטרנסג'נדרי מתקיים בכל רחבי העולם ב-20 בנובמבר מאז שנת 1999, אז התאחדו הקהילות לזכרה של ריטה הסטר, אישה טרנסית אשר נרצחה בביתה בנובמבר 1998. "למרות המאמצים שלנו, 24 שנים אחר כך האלימות לא רק נמשכת, אלא הפכה להיות קשורה למאמצים עולמיים נגד זכויות, המעודדים הדרה של אנשים טרנסים. השנה אנחנו קוראים לפעילים, לקובעי המדיניות, למחוקקים ולתורמים להקשיב לקהילה שלנו ולנקוט פעולה דחופה כדי להגן על חייהם של אנשים טרנסים. זאת האחריות המשותפת שלנו ליצור עולם שמגן על חיי טרנסים". 

בריאנה גהי (צילום: twitter)
בריאנה גיי | צילום: twitter

אחד ממקרי הרצח המזעזעים והבולטים ביותר בשנה האחרונה היה הרצח המזעזע של בריאנה ג'יי, נערה טרנסג'נדרית בת 16 מבריטניה, שנדקרה למוות על ידי נער ונערה בפארק בוורינגטון. את בריאנה המנוחה תיארו קרוביה כ"גדולה מהחיים, יפה, שנונה ומצחיקה", ואלפים יצאו אז לרחובות ברחבי בריטניה כדי לחלוק כבוד אחרון לבריאנה ולהדליק לזכרה נר. 

גם בישראל מציינים את יום הזיכרון הטרנסג'נדרי במספר אירועים שיתקיימו ברחבי הארץ:

סעודת אזכרה לאור בן דויד ולי סגל בבית הטרנסי (טרנסיות ישראל) - הערב (שני) בשעה 18:00

טקס זיכרון בבית הקהילות בחיפה - הערב (שני) בשעה 18:00

טקס זיכרון במרכז הגאה בתל אביב - הערב (שני) בשעה 19:00

מרחב פתוח במרכז הטרנסי של פרויקט גילה והאגודה למען הלהט"ב בת"א - יום רביעי (22.11) בשעות 16:00-20:00

מעגל שיחה בבית הפתוח לגאווה ולסובלנות בירושלים - יום חמישי (23.11) בשעה 19:00