החופשה של התייר הפורטוגלי מיגל אלוורו בטורקיה קיבלה תפנית לא צפויה, מפתיעה ומכעיסה. במהלך השהות שלו בעיר הוא ניגש למספר שוטרים כדי לשאול אותם להכוונות, אך במהלך חילופי הדברים הוא עוכב ונעצר במשך 20 ימים שלמים. והסיבה? "הוא נראה כמו הומו". 

המעצר התרחש ב-25.6, במקביל למצעד הגאווה בעיר שלא אושר על ידי הרשויות, ומיגל מאמין כי השוטרים קיבלו פקודות לעצור מספר מסוים של אנשים הקשורים לאירוע. בשיחה עם המגזין הבריטי הגאה PinkNews, אמר אלוורו כי הוא "המום, פגוע ומזועזע" מהתנהלות השוטרים. "הם תפסו את זרועותיי וניסיתי להשתחרר. אחד מהם הכה אותי בצלעות והם דחפו אותי לטנדר. הם הכו אותי גם בכתף ודיממתי", סיפר לכלי תקשורת בריטי אחר. 

מיגל המשיך וסיפר כי לאחר המעצר הוא המתין במשך 13 שעות שלמות בניידת המשטרה, שם הוא טוען כי נאמר לי על ידי השוטרים שהוא נעצר "בגלל המראה שלו". "הם חשבו שאני הולך להשתתף במצעד הגאווה הלא מורשה שהיה אמור להתקיים באזור, כי נראיתי כמו הומו", אמר וציין כי באותה עת לבש חולצה קצרה מהרגיל, הנחתכת בקו המותן. "הייתי במקום הלא נכון בזמן הלא נכון". 

אחרי ההמתנה הארוכה בניידת הועבר מיגל אל מרכז ההגירה, שם הוא מספר ששהה בתנאים לא סניטריים, עם תולעים זוחלות על הסדינים, ואף ספג איומים קשים מאסירים אחרים בגלל מיניותו. "בזמן השהות שלי שם בקושי נתנו מים לאסירים וכמעט לא ישנתי מחשש שיתקפו אותי", סיפר מיגל וטען כי עבר יותר משבוע עד שאושר לו לבצע שיחת טלפון ראשונה, אז בחר להתקשר לאביו, ממנו ביקש שיצור קשר עם שגרירות פורטוגל שתסייע לשחרר אותו. 

עשרות עצורים במצעד הגאווה בטורקיה (צילום: YASIN AKGUL/AFP via Getty Images)
מצעד הגאווה באיסטנבול 2023 | צילום: YASIN AKGUL/AFP via Getty Images

ב-12.7, 20 ימים אחרי שנעצר, שוחרר מיגל לחופשי. "הרגשתי מאוכזב, מרוסק וסחוט נפשית, אבל זאת הייתה הקלה גדולה ללכת למקום בטוח", אמר והדגיש כי מצבו הנפשי התדרדר קשות. "בעקבות המקרה המצב הנפשי שלי נורא ואני חושש מההשלכות בעתיד. אני לא מאמין שהדבר הזה קרה לי, אני מתפלל שהצדק יעשה במקרה הזה".

כעת מפציר מיגל בחברי וחברות הקהילה הגאה שלא לבקר בטורקיה. חשוב לציין כי הומוסקסואליות אינה נמצאת מחוץ לחוק בטורקיה, אבל האווירה הציבורית כלפי להט"ב הופכות עוינת יותר ויותר כנגד הקהילה הגאה, זאת בזמן שפוליטיקאים ומנהיגים דתיים יוצאים במתקפות תכופות נגדה ומצעדי הגאווה נאסרו במדינה בשיטתיות מאז 2015. על אף האיסור, מדי שנה מתכנסים חברי וחברות הקהילה ויוצאים במצעד אסור, במהלכו נעצרים רבים. במצעדים האחרונים שהתקיימו ביוני באיסטנבול ואיזמיר נעצרו יותר מ-200 אנשים.