גבר יוצר פרצוף מפירות על בטן הריונית (צילום: najin, Istock)
הנה אני מתחבר להריון של אשתי. גבר בריטי | צילום: najin, Istock

לגבר הבריטי הממוצע יש תדמית, איך נאמר, מאד מסוימת: כרס בירה לא פוטוגנית, פה מלוכלך ותשוקה בלתי מרוסנת לכדורגל הם עוד החלק הרך אצלו. קצת קשה לדמיין בריטי אסלי מתרגל נשימות או מעסה את גבה של בת זוגו בלידה, אבל לממשלה הבריטית נמאס מהתדמית הקשוחה של הגברים במדינה.

בקרוב יוצבו מיטות מתקפלות במחלקות היולדות, יחולק לגברים חומר לימודי ואפילו יתקיימו שיעורי הכנה ללידה בסמוך למגרשי כדורגל – הכל כדי לקרב את הגברים הבריטים לתינוקות העתידייים שלהם, ועל הדרך להקל קצת על המיילדות הבריטיות העסוקות.   

"אבות מרגישים כאורחים בלתי רצויים במחלקת יולדות"

המדיניות הממשלתית החדשה נולדה בעקבות מחקר שערכו האיגוד המלכותי למיילדות ומשרד הבריאות בממלכה, שמצאו כי אבות רבים מרגישים כי הם אינם מתקבלים בברכה במחלקות היולדות – תחושה אשר משפיעה על יכולתם לתפקד כאבות בחודשי החיים הראשונים של תינוקם, והופכת אותם ל"הורים בלתי נראים", כלשון החוקרים.

המחקר, שהתפרסם ב"סאנדיי טיימס", מצא כי מחלקות היולדות מאורגנות ומעוצבות באופן ש"יוצר פחד שלא לצורך". מסקנות המחקר יוצגו בקרוב בכנס השנתי של הקולג' המלכותי. "המכון הבריטי לאבהות" והאיגוד הגינקולוגים הבריטי, שנציגיהם ישתתפו גם הם בכנס, קיבלו את הממצאים לידיהם ותומכים בתכנית הממשלתית החדשה.

ומה בתכנית? המגמה הכללית היא קירוב הגברים הבריטים לחוויית ההריון והלידה, כדי שייצרו קשר בלתי אמצעי עם ילדיהם כבר משלב הינקות.

האבות הבריטים יתבקשו על ידי הרופאים המקומיים להשתתף בכל הבדיקות והסקירות שתעבור בת זוגם במהלך ההריון, ואף לקחת חלק בשיעורי הכנה ללידה והורות, שייערכו בסמיכות למקומות עבודה (בשעות אחר הצהריים) ולמרכזי ספורט (בימי ראשון, שמוקדשים לכדורגל), כדי להקל על גברים להשתתף בהם.

בנוסף, מחלקות היולדות ומרכזי בריאות האישה יצויידו בחומר קריאה "גברי", כדי להנעים את שהותם של נתיני המלכה.

יתרון נוסף: מעורבות האב בלידה תקל על המיילדת

"אבות רוצים להרגיש שהם מעורבים לכל אורך ההריון של בת הזוג שלהם, והמדיניות החדשה תאפשר להם לעשות זאת", אמרה אן מילטון, שרת הבריאות הבריטית. מזכ"ל איגוד המיילדות, קאת'י וורוויק, הוסיפה כי לנוכחות אבות בלידה ובשבועות הראשונים לחיי התינוק יש חשיבות, שכעת הוכחה גם מחקרית.

אוהד כדרוגל בריטי (צילום: istockphoto)
אחרי המשחק: קורס הכנה ללידה | צילום: istockphoto

מעבר לרצון לשמור על אחדות המשפחה, למשרד הבריאות הבריטי יש עוד אינטרס ביישום התכנית: הקלת העומס על המיילדות בבתי החולים בממלכה, שמספרן זעום ביחס למספר היולדות. כבר בספטמבר השנה הזהיר איגוד המיילדות כי המחסור בידיים עובדות עלול לעלות בחיי אדם, וציין כי דרושות כ-4,700 מיילדות כדי להדביק את הפער בין התקנים לשיעורי הילודה.

בבתי חולים שבהם נערכו פיילוטים לתכנית שילוב האבות כבר דווח כי יולדות מגיעות מוכנות יותר, רגועות יותר כאשר בני זוגן איתן ואפילו מצליחת למשוך יותר זמן בבית מתחילת הצירים, ומגיעות רק כשהן בפתיחה שמאפשרת כניסה לחדר לידה.

בנוסף דיווחו המיילדות על הקלה משמעותית בעומס העבודה שלהן -  כנראה שהגברים הבריטים מקשיבים היטב בשיעורים, אפילו אם הם בדיוק לפני או אחרי משחק כדורגל חשוב.

בארץ: לא מעודדים נוכחות של גברים במחלקות לאחר הלידה

בארץ המצב שונה בתכלית. גברים אמנם מגיעים לשיעורי ההכנה ללידה עם בת הזוג ומתקבלים בברכה בחדרי הלידה, אבל בכל הקשור בהישארות עם היולדת במחלקה - אנחנו הרחק מאחור.

רוב רובם של בתי החולים בארץ לא מאפשרים לבני זוג להישאר לצד היולדת בלילות האשפוז, ובוודאי שלא מספקים מיטות או אפילו כורסאות נוחות לשם כך. בחלק מבתי החולים מאפשר הצוות למלוות ממין נקבה - אחות, אמא או חברה של היולדת - להישאר לצדה בלילה, במיוחד לאחר לידות קשות או ניתוח קיסרי.

כמובן שישנם יוצאים מן הכלל, כמו בית החולים שיבא בתל השומר שמוסר כי המדיניות שלו היא כן לאפשר לבעל להישאר בלילה לצד היולדת, אך ברוב בתי החולים הדבר לא מתאפשר.

לעתים נוצרת "קואליציה" של היולדות בחדר מסויים להשארת הבעלים לצדן בלילה, אבל הצלחת מבצעי הגרילה האלו תלויה בטוב לבם של אנשי הצוות במשמרת, ובשום אופן אינה חלק ממדיניות בתי החולים.  

אז מתסבר שאני אבא: גיל קדרון עם תובנות של אב טרי