כשנכנסים להריון, מוכנים לעשות ויתורים. מוותרים על הביקיני, בדרך כלל לתמיד. על שעות שינה, על זמן זוגי ופרטי. אבל ליסה קלו, צעירה בת 26, ויתרה על הרבה יותר. במקרה נדיר במיוחד, הסערה ההורמנלית של ההריון גרמה לה לקצת יותר מבחילות ועצבים, ולדברי רופאיה היא לקתה בסרטן השד על רקע הורמונלי.

אין תמונה
לקתה בסרטן בשד בעקבות ההריון. לילי עם בתה איזבל

"לא הייתי מוותרת בחיים על הילדה שלי, גם אם זה אומר לחלות בסרטן"

רופאיה של ליסה טענו כי ההיסטוריה הבריאותית הסבוכה שלה, שכללה סרטן מוחי בעבר, תרמה לכך שלקתה בסרטן השד במהלך ההריון. לדבריהם, ייתכן כי זו הסיבה שריכוז ההורמונים העצום בגוף במהלך חודשי ההריון, שבדרך כלל דווקא מפחית את הסיכון ללקות בסרטן השד, פעל פעולה הפוכה אצל ליסה, וגרם לכך שחלתה במהלך הריונה.

ליסה ילדה את בתה, איזבל-לילי, כשהייתה בת 20. שלוש שנים מאוחר יותר, הרגיש בן זוגה גוש חשוד בשדה השמאלי, והפציר בה שתלך להיבדק. "לא הייתי מודאגת בכלל", מספרת ליסה. "הוא הזכיר לי מדי יום לקבוע תור, וכל יום שכחתי. כשסוף סוף הגעתי לרופא הוא שלח אותי מיד לביופסיה, שגילתה שיש לי סרטן בדרגה 3, גידול של 27 ס"מ בשד שמאל".

"לא בכיתי כשהודיעו לי", היא אומרת. "אמרתי לרופא שאני לא מפחדת, ושיגיד לי מה צריך לעשות כדי שאוכל לראות את הילדה הקטנה שלי גדלה. כשהרופאים אמרו לי שחליתי בגלל ההריון, אמרתי להם מיד שלא אכפת לי לחלות כל יום בסרטן, שזה עדיף על חיים בלעדיה. לא התחרטתי לשנייה, הייתי עוברת שוב הכל, כדי שתהיה לי עוד ילדה כמו איזבל. נכון שאם לא הייתי יולדת אותה לא היה לי את הסרטן, אבל בגלל שיש לי אותה היו לי גם כוחות להתמודד עם המחלה ולנצח – בשבילה".

המומחים: "המקרה נדיר, אבל יכול לקרות"

על פי רוב, קיימת תמימות דעים כמעט מוחלטת בקרב רופאים כי נשים שילדו לפחות פעם אחת בעבר מפחיתות את הסיכון ללקות בסרטן השד, ובמיוחד נשים שהרו לראשונה בגיל צעיר יחסית. כמו כן, מחקר שנערך על נזירות, שכמובן לא ילדו (או לפחות אמורות) מעולם, גילה שיעורים גבוהים משמעותית של תחלואה בסרטן השד בקרבן, בהשוואה לכלל האוכלוסייה הנשית.

  

פרופ' שלמה שניבאום, מנהל המרכז לבריאות השד במרכז הרפואי ת"א, לא מסכים עם הרופאים הבריטים. "אפשר ללקות בסרטן השד בזמן ההריון, אבל לא מדובר בסיבה ותוצאה", הוא מחדד.  "להיפך, ככל שהאישה 'סוגרת את חלון האסטרוגן', כלומר נכנסת להריון ויולדת בגיל צעיר, דווקא פוחת הסיכון שלה לחלות בסרטן. אך מעבר לכך, אני תמיד ממליץ לנשים להמשיך ולהיבדק בדיקות שד גם במהלך ההריון".

במהלך ההריון אמנם קיים קושי רב יותר לגלות גושים בגלל שינוי המרקם והגודש, אבל בדיקת רופא מיומן יכולה לעקוף את המכשול הזה. "אם חלילה מתגלה משהו, יש אפילו טיפולים כימותרפיים שאפשר לעבור במהלך ההריון, מבלי להזיק לעובר", מציין ד"ר שניבאום.

ליסה נלחמה בסרטן במשך שלוש שנים, וכעת, לאחר שקיבלה אישור כי הבריאה לחלוטין, היא עוברת טיפול הורמונלי לקראת ניתוח שישקם את השד, שנאלצה לכרות בעקבות המחלה. "אם הסיפור שלי ישלח אפילו בחורה אחת להיבדק, אני אהיה מרוצה. אנשים פשוט לא מאמינים שאפשר לחלות בסרטן השד כשאת כל כך צעירה, אבל חשוב להיבדק בכל גיל".

סקר: מה הוא הגיל האידיאלי ללדת? התשובה מפתיעה