יחסי מין בזמן ההריון הם דבר מהנה, גם אם הם דורשים קצת גמישות מחשבתית ופיזית. אבל לצד ההנאה הפוטנציאלית, זוגות רבים נכנסים לחרדה מהאקט, אחרי ששמעו מפה ומשם על הנזק שעלול להיגרם לעובר. אז בואו נפוצץ רגע את הבועה - באילו מהמיתוסים על סקס בהריון יש בסיס של אמת, ואילו אפשר לזרוק לפח?

גבר ואישה ערומים מחובקים (צילום: najin, Istock)
לחץ על הפטמות מזרז לידה? | צילום: najin, Istock

רגע, להחזיק ידיים עוד מותר?

המיתוס: אסור לקיים יחסים כשהגבר מעל האישה.
יש גברים שחוששים לשכב על האישה, כדי לא להפעיל לחץ מסוכן על הבטן וכתוצאה מכך לפגוע בעובר.
האמת: בחצי הראשון של ההריון אין שום בעיה לשחק אותה מיסיונרים - אלא אם כן האישה מרגישה שלא בנוח. בשלבים מאוחרים יותר התנוחה פשוט לא תהיה נוחה לשני בני הזוג, ובהחלט לא מומלץ להפעיל לחץ על הבטן. זו ההזדמנות לנסות תנוחות אחרות, למשל זו שבה האישה נמצאת מעל לגבר, "דוגי-סטייל" ואחרות.

המיתוס: חדירה מלאה מזיקה לעובר.
כשמנסים לדמיין את זה, זה נראה הגיוני - בזמן החדירה, איבר המין הגברי עלול לגעת בעובר או לדחוף אותו. לא פלא שיש זוגות שמוותרים על תנוחות שבהן יש הרגשה של חדירה עמוקה ואגרסיבית.
האמת: אין לאיבר המין הגברי שום אפשרות לפגוע בעובר או לגעת בו. כל עוד החדירה מהנה עבור שניכם, אין סיבה להימנע.

המיתוס: אסור לעשות סקס אנאלי בזמן ההריון.
אין ספק שמין אנאלי הוא לא כוס התה של הרבה נשים. אבל בהריון, כשהרגישות הגופנית עולה, האופציה הזו יורדת לגמרי מהתפריט של רוב הזוגות.
האמת: מותר לקיים יחסים אנאליים בזמן ההריון. עם זאת, יש נשים שסובלות מטחורים או תופעות פיזיות אחרות, שמורידות את החשק או הנוחות.

המיתוס: אסור להשתמש בצעצועי מין במהלך ההריון.
מי שצלחו את הפחדים והמעצורים, ומקפידים על שגרת סקס, בטח מחפשים דרכים יצירתיות לגיוון. אבל רבים חוששים ששימוש בצעצועים שונים עלול להזיק לעובר, ומשאירים אותם להמתין במגירה לימים טובים יותר.
האמת: אין שום סכנה באביזרי מין, כל עוד משתמשים בהם בעדינות. כדאי להיזהר בשימוש בשמנים מינרלים, העלולים להזיק לסביבת הנרתיק.

כי אם אסור להגיע לאורגזמה, מה הטעם בכלל?

המיתוס: סקס יכול לזרז לידה.
אחרי כמעט תשעה חודשים ארוכים ובחלקם מתישים, לקראת סוף ההריון זוגות רבים מנסים כל טריק אפשרי בשביל לשכנע את התינוק לצאת - אפילו אם זה אומר, רחמנא ליצלן, סקס.
האמת: אורגזמה עשויה לגרום להתכווצויות ברחם, ואילו האוקסיטוצין שבנוזל הזרע מסייע גם הוא לתהליך. אבל אם אתם עוד בחודש הרביעי אין לכם מה לדאוג - הגורמים האלה משפיעים רק כשהרחם כבר בשל ללידה.

המיתוס: אסור לגרות את הפטמות.
החשש מחדירה ברור, יחסית. אבל יש כאלה שחוששים גם מהמשחק המקדים, ונמנעים מגירוי וחיכוך הפטמות מחשש לזירוז לידה.
האמת: עיסוי פטמות יכול לגרום להגברת צירים, מכיוון שגם הוא גורם להפרשה של אוקסיטוצין. אבל כאמור, התהליך יתרחש רק כשהרחם מוכן לתהליך.

כף יד של אישה תופסת סדין סאטן (צילום: ChristopherBernard, Istock)
האם לזרום עם האורגזמה או לעצור רגע לפני? | צילום: ChristopherBernard, Istock
המיתוס: אורגזמה חזקה מטלטלת את התינוק.
נשים רבות מוותרות על ההנאה שבאורגזמה מחשש שהיא עשויה להשפיע על העובר שבבטן, לגרום לו לתזוזה או לנענע אותו.
האמת: נכון, אורגזמה עשויה לגרום להתכווצויות ברחם ומכאן גם לתזוזה של העובר. אבל אפשר לנשום לרווחה (או להיאנח בהנאה) - התזוזות לא גורמות לו שום נזק או אי נוחות.

המיתוס: ההפרשות הגופניות של נשים משנות את ריחן בזמן ההריון.
כאילו שהגוף לא עובר מספיק תהפוכות בהריון, קיים גם חשש שהוא יתחיל להריח באופן לא מושך. החשש הזה עשוי לגרום למבוכה ולהימנעות מיחסי מין.
האמת: ההריון לא משפיע באופן ישיר על ההפרשות הגופניות, והן תלויות בעיקר בתזונה ובהרגלי ההיגיינה של האישה. אם את סובלת מהזעת יתר, מקלחות תכופות יותר יכולות לפתור את הבעיה.

המיתוס: נשים נעשות חרמניות יותר (או פחות) במהלך ההריון.
הרבה גברים מתלוננים שהאישה ויתרה על הסקס לגמרי - או לחילופין דורשת סקס ללא הפסקה. נשים, לעומת זאת, מבואסות כי לגבר שלהם בא כל הזמן, או דווקא חרדות מכך שהלוק החדש והתפוח הוריד לו לגמרי את החשק.
האמת: השינויים בתחום הם מאוד אינדיבידואליים, אבל באופן כללי השליש הראשון של ההריון מאופין בירידה בחשק המיני, השליש השני נחשב לפעיל ולמעורר ביותר, ואילו בשליש האחרון שוב יש ירידה. אצל גברים גורמי השינוי הם אחרים - יש כאלה שבעיניהם האישה ההריונית היא יותר אמהית מאשר סקסית, ויש כאלה שהגוף העגלגל והמלא הזה רק מעורר אותם יותר.

עדיין לא השתכנעתם לעשות את זה?

ד"ר בני שכטר, מומחה ברפואת נשים ובריאות מינית בבי"ח "מאיר" בכפר סבא, מרגיע: "באופן כללי אין שום מניעה לקיים יחסי מין מכל סוג במהלך ההריון. אם יש גורמי סיכון כמו דימומים, צירים מוקדמים, היסטוריה של לידות מוקדמות, זיהומים, הריון מרובה עוברים או שליית פתח, הרופא עשוי לאסור את זה. בכל מקרה של ספק, מומלץ לקבל תשובות אישיות ומקצועיות מהרופא המטפל".

ד"ר דניאל וטלמן, סקסולוג קליני מהמרכז לשיפור התפקוד המיני "יחסים" של שירותי בריאות כללית, אומר: "אי אפשר להתעלם מההשפעה הפסיכולוגית של ההריון על זוגות רבים. אם אתם מתקשים למצוא סיבה טובה להמשיך וליהנות מחיי המין, זכרו שאורגזמה היא חוויה שמשחררת חומרים שיוצרים תחושה של שלווה ונינוחות. אולי זה יעודד זוגות מסוימים להתגבר על המכשולים ולהמשיך בכל זאת בשגרת חיי המין".

>> יומני היקר, קניות לפני הלידה הן סיוט