אמהות מניקות רבות מעידות שהנקה היא הדבר הכי נעים שיש (במיוחד כשהיא מתקבעת ונעשית טבעית ויומיומית). אבל גם עבור אותן נשים שמאוהבות ברגע המיוחד הזה, מגיע שלב שבו זה מתחיל קצת להציק וזה קורה כשהתינוק מצמיח שיניים. כעת דמיינו לעצמכן אמא טרייה מהודו שילדה זה עתה תאומות בנות יומן והן נולדות עם פה מלא בשיניים, כבר בצאתן מהרחם. שתיהן! מה הסיכוי? ובכן, קלוש עד נדיר.

שתי התאומות שזהותן נותרה חסויה נולדו בשבוע 32, ושהו בפגייה במשך 15 שבועות. מלבד משקל נמוך, דומה שהשתיים במצב בריאותי תקין והן יונקות מהרגע שנולדו, על אף השיניים. עם זאת, השתיים נשלחו לבדיקת רופא שיניים משום שהמשפחה הביעה דאגה לבריאות שיניהן של התינוקות.

בבדיקה ראה הרופא כי אכן מדובר בשתי שיניים תחתונות ניכרות לעין שהן צהובות וחזקות. מדובר בתופעה מאוד חריגה. הסיכויים ששן תצמח במהלך החודש הראשון לחייו של תינוק עומדים על 1 ל-2,000. הסיכויים שתינוק ייוולד כבר עם שיניים עומד על 1 ל-3,500. לרוב מדובר בשיניים די חלשות ו"רועדות" שנושרות מעצמם. לעתים קרובות, אם זה לא קורה מעצמו, יש לעקור אותן מחשש שהתינוק עלול לבלוע את השן ולהיחנק. כמו כן, נוכחות של שיניים בשלב כה מוקדם עלולה לפצוע את הלשון של התינוק בזמן הנקה ולגרום לכאבים בזמן ההנקה עבור האם.

עם זאת, אמן של התאומות לא סובלת מכך כלל. אין פציעות כלל גם בפיהן של הבנות ולכן הוחלט שלא לעקור את השיניים בשלב זה ולהיות במעקב.

ומה בארץ? "בארץ ההנחיה היא לבצע עקירה מיד אחרי הלידה, מאחר שאלה שיניים שלא ממש יושבות טוב, ויש חשש שהן יפלו בתוך הפה. כל ילד נולד עם מערכת שיני חלב בתוך החניכיים, ולוקח להן כמה חודשים לבקוע, כשבגיל שש הן נושרות ומתחתן מתגלות שיני הבשר. אצל הילדים האלה יהיו שיני חלב חסרות עד גיל שיני הבשר, אבל זה לא נורא. אין מה להיבהל, וחשוב לציין שזה לא פוגע בהנקה. את פעולת היניקה התינוק מבצע עם הלשון ולא עם השיניים, והאם צריכה ללמוד להניק באופן שהשיניים לא יפצעו לה את הפטמה. כמו שלא צריך לגמול ילד מהנקה בגלל יציאת שיניים, כך לא צריך למנוע ממנו הנקה בגלל שהוא נולד עם שיניים", אומרת סיון טמיר משגב, דולה ומדריכת הנקה.

ובנוגע להנקה? היא מספרת כי "זה קורה לא מעט וזו תופעה ידועה. ראיתי בעצמי תינוקות שנולדים עם שיניים, אם כי כשזה קורה – בדרך כלל מדובר בשן אחת או שתיים".

>> איך מתמודדים עם בקיעת שיניים אצל תינוקות