קרמבו (צילום: mako)
זה רשמי. עם בוא הקרמבו, החורף כבר כאן | צילום: mako
קרמבו בסופר. חלון סגור במקלחת. פתאום לא צריך להפעיל מזגן. הפוך נשלף מהארון. האורות ברכב נדלקים גם במהלך היום. כשיוצאים בערב מומלץ לקחת עליונית. התה הופך לפתע לפופולארי. כשהדברים האלה מתרחשים סביב, ובצירוף הקלישאה "אחרי החגים", אני נוטה לעשות לביתי ולחכות לשקדיה שתביא איתה את האביב. אני מאנשי הקיץ, חובבת ים ושמלות מתנפנפות. חורף וקור וגשם ומטריות שבורות הם ממש לא כוס התה שלי. בנוסף לכל הצרות, מגיע גם שעון החורף ומוריד עלינו חושך בשעות לא הגיוניות כמו חמש אחר הצהריים. אחר הצהריים!

ואם זה לא מספיק, הורים צעירים חוששים מהחמור מכל ששעון החורף מביא אתו: יקיצה (מאד) מוקדמת של הקטנטנים, שאם עד עכשיו התעוררו נניח בשש בבוקר, החל מיום ראשון הקרוב יתעוררו בחמש לפנות בוקר. התוצאה: ההורים עייפים אפילו יותר מתמיד.

עוד בתשעה חודשים:
>> לא תאמינו מה הטיפ של האמא הזאת לבטן שטוחה אחרי לידה
>> ילידי שבוע 23: הרופאים לא נתנו להם סיכוי, הם הוכיחו אחרת
>> ארה"ב: השוטרים איימו בנשק על יולדת בצירים
 

אז מה עושים כדי לצלוח את המעבר לשעון החורף בשלום?

תחילה, כמובן, יש לבסס חזרה את השגרה. מכיוון שהשבועות האחרונים של החגים היו מלאים בהפרת שגרה, ארוחות ערב חג שנמשכו אל תוך הלילה, טיולים בטבע וביקורים משפחתיים, נצלו את השבוע הקרוב להחזיר את המצב לשגרה הברוכה. עצם החזרה למסגרות (מי שנמצא במסגרת של גן או מטפלת) יביאו לכך שהשגרה תתבסס שוב, כאשר יש להמשיך את הקו בשעות הערב בבית. יש להקפיד על תנומות יום מסודרות ומספקות, ולשמר ולבסס מחדש את הריטואל של ארוחת ערב, אמבטיה, טקס שינה והשכבה לשנת הלילה בזמן.

במסגרת החזל"ש, לא לשכוח לחזור להרגלי השינה הקודמים. אם במהלך החגים הילדים נרדמו ברכב או כשאנחנו לצדם כשהיינו מחוץ בבית, או אם משכנו לתוך החגים את ההסתגלות למסגרות מאז הראשון לספטמבר וקצת עזרנו להם להירדם, זה הזמן לחזור להרגלי השינה הטובים. להתרחק בהדרגתיות מהמיטה ולאפשר להם להירדם בכוחות עצמם כפי שהם יודעים.

אז איך מסדירים לקטנים שלנו את השעון הביולוגי כך שיהיו מסונכרנים עם שאר המדינה? יש שתי אסטרטגיות שניתן ליישם בהסתגלות לשעון החדש, ושתיהן טובות וניתן לבחור מה שנכון ומתאים לכם ולמשפחתכם.

תינוק ישן (צילום: יניב כצנלסון)
רוצים לישון טוב במעבר השעון ? יש לנו שתי הצעות | צילום: יניב כצנלסון
האסטרטגיה הראשונה היא לעשות מניפולציה על השעון הביולוגי, ולכוון את השעון הפנימי של הילדים באופן הדרגתי לקראת שינוי השעון במוצ"ש הקרוב. כלומר, אם בכל ערב הקטנטנים הולכים לישון בשעה 19:30, דחו את שעת ההשכבה בכל יום-יומיים ברבע שעה קדימה, עד שתגיעו למצב שבשבת בערב תשכיבו אותם לישון בשעה 20:30. למחרת, ביום ראשון בערב, עם שעון החורף השעה תהיה למעשה 19:30 והנה הם הגיעו מוכנים אל השעון החדש.

אולם, ייתכן שעם הסדרת השגרה השבוע תתקשו להשכיב את הקטנים מאוחר, שיהיו עייפים במיוחד מהפעילות בגן ומהחזרה לשגרה. לפיכך, ניתן לנקוט בטקטיקה אחרת על פי אותה אסטרטגיה, ולפיה במקום לשנות את שעת ההשכבה השבוע, לדחות את השינוי לשבוע הבא. כלומר, ביום ראשון בערב, כאשר תגיע השעה 18:30 הבת שלכם תקרוס ותרצה לישון כי מבחינתה השעה היא 19:30 לפי שעון הקיץ. את הדחייה ההדרגתית של השעון תוכלו ליישם החל מהשבוע הבא במקום מהשבוע, ובכל יום-יומיים להזיז את שעת ההשכבה קדימה ברבע שעה עד שתתייצב שוב על 19:30 שעון חורף.

ויש כמובן את האסטרטגיה השנייה שהיא, ובכן, לא לעשות כלום. כן, ממש כך. כפי שאנחנו מסתגלים לשעון החדש בסופו של דבר אחרי כשבוע לכל היותר, גם הקטנים שלנו יסתגלו לכך. להיענות לסימני העייפות שלהם ולהשכיב אותם כאשר הם עייפים, ותוך ימים ספורים הם יצליחו להחזיק מעמד קצת יותר עד שיסתגלו לשעה הקבועה שלהם.

ומה עושים בנושא שבאמת מטריד את כולנו, שעת היקיצה המוקדמת בבוקר? ובכן, להחזיק מעמד ולזכור שזה עובר, ושתוך כמה ימים השעון שלהם יסתנכרן מחדש וגם שעת היקיצה תידחה מאליה.

תינוק ישן (צילום: יניב כצנלסון)
שיהיה חורף נעים. לילה טוב | צילום: יניב כצנלסון
כמה כללי מפתח:

1. קודם כל, חושך. תזכרו שבשעון החדש האור עולה מוקדם יותר, ואם ייכנס אל החדר אור, רבים הסיכויים שהוא "יעזור" להם להתעורר מוקדם יותר.
2. לאחר כמה ימים של הסתגלות לשעון החדש, החליטו על שעה שלפניה זה לא בוקר מבחינתכם, והתעקשו לא להוציאם מהמיטה לפניה.
3. ואם כל זה לא עוזר, אז הגיע הזמן להפשיל שרוולים ולהפעיל טכניקות שונות על מנת לאחר את שעת היקיצה של הקטנטנים. כל השיטות והסודות – במאמר על שעון החורף מלפני כמעט שנה.

ובעצם, אם כבר חזרנו שנה אחורה, התחוור לי שאלו חגיגות השנה של הטור "חלומות פז". שמחה להיות כאן בשבילכם, לענות לשאלות, לתמוך, לייעץ, לחזק. יום הולדת שמח לטור.

*הכותבת שרי גלזר היא יועצת שינה ומנחת הורים
יש לך שאלות לשרי? את מוזמנת לכתוב לה

>> לכל הטורים של חלומות פז