אם יש לכם חלומות הזויים בתקופה האחרונה, מסתבר שאתם לא לבד: בצל משבר הקורונה והמתחים הרבים שהוא מביא איתו, רבים ברחבי העולם (כולל כותב שורות אלה) מדווחים כי הם סובלים בשבועות האחרונים מחלומות מוזרים ביותר. ברשתות החברתיות גולשים מספרים על חלומות מוזרים הקשורים לסופרמרקט וסיטואציות רבות בהן הם נרדפים, מפחדים או מוצאים עצמם עירומים. 

התופעה נהייתה כל כך פופולארית בעולם, עד שאפילו בטוויטר ובאתר הפורומים רדיט היא קיבלה האשטגים משלה -  #pandemicdreams ו-#covidnightmares. מלבד העובדה שברור שישנו קשר לשינוי העולמי הקיצוני שקורה כרגע, חוקרים אומרים כעת שיתכן שהתופעה קשורה גם לכמות המידע שאתם צורכים באינטרנט. מי שצורך יותר - כנראה יסבול מיותר חלומות מוזרים.

לפי מחקרים שבוצעו בנושאים אלו בזמן אסון התאומים ב-2001, החוקרת רות פרופר מצאה קשר בין צפייה והאזנה לחדשות ולסיפורי אימה לבין חלומות מוזרים. קצת לפני האסון, פרופר לימדה באוניברסיטת מונקלייר, וביקשה מתלמידיה לכתוב ביומן את חלומותיהם. אז קרה האסון, ופרופר אספה את חלומות התלמידים לאחר האסון והשוותה ביניהם. אחרי האסון, תלמידיה של פרופר דיווחו על יותר מטוסים ושריפות שהופיעו בחלומות, אבל היא גם שמה לב שמי שצפה יותר בחדשות, סבל מחלומות קשים יותר.

"לא מצאנו קשר בין האזנה לרדיו או שיחות עם חברים לחלומות קשים יותר – אלא רק לצפייה בחדשות. אני חושדת שהחשיפה לתמונות ולסרטונים היא שהביאה לשינוי בחלומות", אומרת פרופר. לכן, עולה עכשיו הסברה שהמקור המרכזי ממנו אנשים צורכים היום את המידע, האינטרנט, הוא זה שמשפיע על החלומות.

בנוסף למחקרים בצפייה, חוקרים נוספים ששמו לב לתופעה הזו פתחו כעת אתר אינטרנט מיוחד למחקר החלומות מתקופה זו של הקורונה – I Dream Of Covid שמו. מטרת האתר פשוטה – לאסוף את החלומות המוזרים שלכם ולנתח אותם בהמשך. האתר מזמין כל אחד מכם לכתוב ולפרט בו את החלום שחלמתם, ובכך לאפשר שני דברים - גם לשתף את החלום ולהוריד אותו מהלב וגם לתרום למחקר בנושא.

"לרבים מהחלומות שנשלחים אלינו מצורפות הודעות כמו 'אני בחרדה כל כך גדולה ואין לי עם מי לדבר על זה', והאתר הוא פלטפורמה לשיתוף", מספרת ארין גרייבלי, מייסדת האתר. כל מה שצריך לעשות, הוא למלא מעט פרטים על עצמכם (אם תרצו בכך) בטופס שבאתר, כאשר הפרט היחיד שחשוב הוא מקום מגוריכם. באתר עצמו תוכלו לראות שחלומות משותפים על ידי גולשים מרחבי העולם. תוכלו לבחור גם אם לאפשר לגולשים אחרים לקרוא על החלום שלכם או לא. 

כך למשל גולשת מסיאטל בעשור החמישי לחייה, כתבה כיצד חלמה שנגיף הקורונה גורם לפיצול הגוף ל-6 אנשים שונים - היא בגרסאות שונות ומכופלות שלה, בגילה בהווה, כתינוקת וכאישה מבוגרת יותר. תוכלו למצוא אפילו חלום של ישראלי (או ישראלית), שסיפר שגרר כיסא משרדי ברחבי תל אביב הריקה וקיבל דוח משוטר.

אז מה עושים אם יש לכם חלומות מוזרים? המומחים ממליצים לשתף אותם (גם דרך idreamofcovid.com), לדבר עליהם עם חברים או אדם אחר שאתם סומכים עליו, ולנסות להבין את התפקיד שלהם בחיים שלכם. "רוב החלומות הם ניסיון של המוח לעזור להבין את הבלגן שמתרחש בעולם", אומרת ג'סיקה פיין, חוקרת שינה מאוניברסיטת נוטרדאם. ופרופר ממליצה – אם יש לכם נטייה לחלומות קשים, השתדלו להימנע מצריכת סיפורים קשים וצרו קשר עם פסיכולוג.