המלצרית קיבלה 10,000 דולר (צילום: MrBeast, youtube)
המלצרית קיבלה 10,000 דולר | צילום: MrBeast, youtube

ד"ר אייל דורון, חוקר ומפתח חשיבה יצירתית, חקר במשך 3 שנים את חייהם ופועלם של 8 אנשים פורצי דרך שהצליחו לשנות את המציאות, והפך אותם ל-8 שיעורים "משני חיים". התוצאה היא ספרו החדש, "יש ממי ללמוד" (הוצאת כתר), כאשר אחת מהדמויות שבחר לעסוק בהן, לצד אופרה וינפרי, ריד הייסטינגס (האיש מאחורי חברת נטפליקס), ג'וני אייב (המעצב של חברת אפל) ועוד, היא מיסטר ביסט, היוטיובר המצליח ביותר בעולם.

מיסטר ביסט (MrBeast) הוא בעצם ג'ימי דונלדסון, בן 25, שנולד וגדל בצפון קרוליינה, והיה רק בן 12 כשיצר את שני ערוצי היוטיוב הראשונים שלו, שבהם שיחק במשחקי המחשב קול אוף דיוטי ומיינקראפט. כבר מגיל 13 הוא הקדיש את כל כולו לאובססיה החדשה: "לא הייתה שעה אחת שהייתי ער ולא חשבתי בה על יוטיוב", סיפר.

בסרטון שצילם ב-2015 כשהיו לו 8,000 עוקבים, הצהיר ביסט שאם עוד 5 שנים לא יגיע למיליון עוקבים הוא כישלון. כיום יש לו שישה ערוצים שונים עם יותר מ־100 מיליון מנויים במצטבר. לאחרונה עלה לכותרות, לאחר שלכבוד יום הולדתו ה-25 הציע ל-5 מעוקביו 10,000 דולר, מימן ל-1,000 אנשים עיוורים ניתוח עיניים שהחזיר להם את הראייה וקנה 1,000 מכשירי שמיעה לאנשים חירשים.

על פי דורון, הפריצה הגדולה של ביסט הגיעה בינואר 2017, כשהחליט לצלם סרטון שבו הוא יושב על כיסא וסופר עד 100 אלף, שארך 40 שעות ברציפות. בסוף התרגיל המתיש הסתכל מיסטר ביסט אל המצלמה ומלמל בהשתאות: "מה אני עושה עם החיים שלי?". הסרטון זכה ל-25 מיליון צפיות.

בספר מתואר כיצד אחד הז'אנרים המזוהים ביותר עם ביסט הוא סרטונים שבהם הוא מחלק כסף באופן מקרי וללא הכנה מוקדמת לאנשים משתאים. למשל, סרטון שבו הוא פותח את הדלת ונותן לשליח של הפיצה עשרת אלפים דולר, או סרטון שבו הוא מזמין במסעדות רק מים, אבל נותן למלצרים טיפ שמסתכם ב-30 אלף דולר.

דורון, שמאחוריו שני רבי המכר "להמציא מחדש" ו"החיים בלונה פארק", מספר כי ההיכרות עם מיסטר ביסט, שהפרק המוקדש לו נקרא "איך להיות יותר מעניין?", קרתה לפני 5 שנים בעקבות ילדיו, היום בני 15 ו-17.

"הבן שלי הסביר שאני לא מצלם ולא מעלה פוסטים נכון, והתחיל להראות לי בחור אחד, ג'יימי. בהתחלה לא כל כך הבנתי את האירוע", מספר דורון ל-mako. "אומרים שהדור הצעיר לא כמו שהיה פעם, אבל אני חושב שהוא עולה על כל קודמיו כמעט מכל בחינה. ההוכחה הכי מעניינת שהם פשוט עובדים באופן סיזיפי מאוד, פגשתי יוטיוברים של מיליוני עוקבים, ואתה לא מאמין כמה זאת עבודה קשה. רובם לוקחים ויטמין די, כי הם לא חשופים לשמש, הם יושבים כל הזמן ועובדים.

"יש מי שמסתכל על מיסטר ביסט ואומר שהוא רק שטותניק, אבל יש שם הרבה יותר מזה, הוא מנסח של דור, שעושה דברים שהם אחרים לגמרי. למשל הוא מערבב בין חברים, עבודה ומשפחה, דברים שאסור לעשות כביכול. הוא מעדיף לעבוד עם חברים קרובים על פני אנשים עם יותר כישרון או ניסיון. הוא משלב בין רצינות לבין שובבות, בין תחביב לבין מקצוע. הוא היה אמור ללכת לקולג', ובסוף בחר להיות יוטיובר במשרה מלאה. זה מקצוע שאין לו סף כניסה, לא צריך שום תעודה בשבילו, אבל הוא הפך ממשהו אזוטרי למאוד לגיטימי ומבוקש. יחד עם זאת, הוא מאוד קשה וסיזיפי".

איך חקרת אותו? פנית אליו ישירות?

"בחמש השנים האחרונות במסעות שלי בעולם פגשתי כל מיני יוטיוברים מובילים בבריטניה, נסעתי לפסטיבלים, דיברתי עם סוכנים שעובדים עם יוטיוברים בעולם ועוד. כשהתמסרתי לסיפור של מיסטר ביסט, צפיתי בכמעט כל דבר שהוא העלה, ראיתי המון ראיונות שלו ביוטיוב, שמעתי המון פודקסטים, הכול כדי להבין את האג'נדה שלו.

"איך לבחור צעיר יחסית שבאמת נראה כמו השכן ממול, שתזכירי לי איך קוראים לו, פתאום יש לו 6 ערוצים והוא עושה פילנתרופיה? מאיפה זה בא? זה ציני, זה מלא משמעות? הוא נראה שילוב מוזר של שובבות, מעשי קונדס ותעלול מצד אחד, יחד עם תשוקה ואובססיה ואמונה שהוא ישנה את המציאות. זה מאוד עניין אותי איך הוא עושה את זה. גיליתי את הפרפקציוניזם, העבודה הקשה והירידה לפרטים שלו. זה לא יאמן כמות השעות שהוא מקדיש ביום, כל יום, כדי כל הזמן לחשוב על הרעיון הבא".

דורון מבהיר שבחר בכוונה לא לפנות בזמן הכתיבה לגיבורי ספרו, ובימים אלו הוא כותב להם מיילים, מספר על הספר ומודה על כך ש"ליוו אותו במשך 3 שנים".

יש כאלה שיגידו שהוא מחזיר ראייה לעיוורים ושמיעה לחירשים רק בשביל הצפיות.

"מיסטר ביסט נע כל הזמן על התפר שבין פרובוקציה, להביא כמה שיותר צפיות, ובין מה שהוא קורא לעשות טוב. זה כל הזמן מותח עוד גבול, וזה חלק מהסיפור שלו. כל פעם החשש הכי גדול הוא להיות הילד הטוב הצפוי, כי באותו רגע אתה מת, ובסוף תזכרי שהתשוקה שלו היא לעורר עניין. הוא תמיד הולך על ההשתאות, הפתעה.

"אומרים שמי שמתנדב יחיה בין 3 ל-7 שנים יותר. עולה השאלה: אם אני מתנדב רק בשביל לחיות יותר זה גם יעבוד לי? התשובה היא שכן, אם אתה יוצא כל שבוע פעם-פעמיים להתנדב, אתה תחיה יותר. בסוף אתה קם ומתנדב. בסוף בגלל מיסטר ביסט נשתלו מיליוני עצים בארה"ב, והרבה אנשים קיבלו ממנו כסף. בסוף מה שקובע זו התוצאה של מה שעשינו. אינני בוחן כליות ולב, אני מאמין למה שאנשים עושים או לא עושים".

ד"ר אייל דורון (צילום: אפרת סבן בן יוסף)
ד"ר אייל דורון | צילום: אפרת סבן בן יוסף

מה הסרטון שלו שהכי התחברת אליו?

"הסרטון שלו סופר עד 100 אלף הוא נקודת המפנה שלו. זה פשוט להפוך מעוד יוטיובר למישהו שמותח את הגבולות שלו, ובא ואומר: 'בואו תמצאו את הרעיון שלכם למתוח גבולות'. אני למשל מאוד מזוהה עם זה שהמשפחה שלי עוברת דירה פעם ב-4 שנים, הילדים עוברים בתי ספר, היינו גם בארה"ב וחזרנו. הילדה שלי בכיתה ט' ועברה 5 בתי ספר. זה קורה בהתייעצות איתם. לכל אחד מאיתנו יש את ה'לספור עד 100 אלף' שלו".

להיות ויראלי זאת מטרה? משהו שאפשר ללמוד?

"אף אחד לא יהיה ויראלי, אם רק ינסה להיות ויראלי. זה לא עובד היום, רק אם מה שאתה עושה משרת משהו יותר גדול. אפשר שסרטון אחד, שניים, יצליחו, אבל זה לא יכול להיות סדרתי. אם אין משהו אמיתי מתחת, זה לא יחזיק. אצל מיסטר ביסט יש משהו יותר מזה. אם הוא היה נותן כסף לבן אדם באמצע הרחוב, אבל לא הייתה בו אמפתיה אלא הוא היה מרושע וציני, זה בסוף לא היה עובד".

מי הקהל שלו? יש גם מבוגרים?

"זה מאוד מתחלק. הוא מאוד מגוון בגילים. בארץ יש עדיין דימוי שיוטיוב הוא עניין של ילדים ובני נוער, אני חושב שזה מטופש. יש ביוטיוב הכול. אני מכיר יוטיוברים בכל מיני גילים, והם סופר מתוחכמים. בוג ספוג לדוגמה נחשבת סדרת אנימציה לילדים, אבל הסטטיסטיקה מראה ש-1 מ-4 צופים של בוב ספוג הוא מעל גיל 24. זה עוד תהליך, להסתכל על יוטיוב בתור מקור מידע לגיטימי. המהפכה מתרחשת".