נראה שהאחדות בעם שהורגשה לאחר ה-7 באוקטובר כבר מתפוררת לה, אחרת קשה להסביר את סרטון ה"ירקו על מילואימניק" שרץ בימים האחרונים ברשתות החברתיות, במיוחד באינסטגרם. באותו קטע נראה וידאו מתוך הפגנה נגד הלחימה של צה"ל שנערכה ביום שבת בפארק צ'ארלס קלור בתל אביב. במקביל לווידאו שמראה מפגינים עומדים עם שלטים נגד המלחמה, ישנו קטע סאונד של אדם אלמוני המעיד על עצמו בתור "לוחם מילואים" שחזר לאפטר וכשעבר דרך ההפגנה ירקו עליו.

View this post on Instagram

A post shared by Rotem Cohen רותם כהן (@officialrotemcohen)

נציין שייתכן שהיה כזה מילואימניק שירקו עליו, אך אין שום הוכחה שזה קרה. האירוע המתואר הוא מפוקפק מכמה סיבות.

הסיבה הראשונה לפיה אנחנו חושדים שלא הייתה "יריקה על מילואימניק" היא שמדובר בסרטון אנונימי. מי שנשמע בהקלטה לא מזוהה, הווידאו עצמו לא אותנטי אלא מורכב מכמה סרטונים שצולמו על ידי מפגינים (ביניהם סרטון עצמי שצולם ע"י המפגין אלון לי גרין) ולכן לא ניתן לאמת את הטענה שלו.

הסיבה השנייה היא שעל פי מה שאומר "המילואימניק" בסרטון, "הוא עבר דרך המפגינים בחזרה מהים והם ירקו עליו". על פי עדי ראיה שהיו במקום, כוחות משטרה אבטחו וגדרו את המפגינים וחצצו בינם לבין מי שבאו להפגין נגדם ולכן קשה להאמין שהוא הצליח לעבור "דרכם".

חשד שלישי שעולה הוא השימוש במונח היריקה. בפעם הראשונה נאמר "ירקו עליי" ובפעם השנייה "ירקו לי בפנים", אשר יכול להשתמע גם מילולית אבל גם כיריקה מטאפורית. אולי אותה הקלטה בעצם מתייחסת לאכזבה, שאפשר להבין אותה, מההתנגדות ללחימה של חלק מהעם ולא ליריקה פיזית.

חשוב לציין כי למרות הטענה הבודדת על יריקה אחת על מילואימניק, במציאות דווח על ידי מספר כלי תקשורת כי דווקא המפגינים נגד מלחמה הם אלו שהותקפו. בנוסף לקריאות "לכו לעזה", "חבל שלא הייתם אתם במיגונית" ו-"מוות לערבים" שנשמעו כלפי המפגינים, נזרקו עליהם גם חפצים וגם בקבוקים. אותו שיח אלים אפשר למצוא גם בתגובות הרבות שקיבל הסרטון בעמודים של מספר סלבריטאים ששיתפו אותו, ביניהם "החמאס חטף את האנשים הלא נכונים", "לשלוח את האנשים האלה להיות המגנים האנושיים של צה"ל בזמן שהם נלחמים בעזה" ו-"יימח שמכם, אלוהים ישרוף אתכם, תמותו בייסורים קשים ערב רב, אתם לא שייכים לעם ישראל ואתם בטוח גם לא יהודים, אנשים רעים".

יום למחרת באמת הוכה איש מילואים דווקא על ידי חרדים בבני ברק. הם הקיפו את החייל, שמשרת בשבועות האחרונים במחנה שורה ועוסק בזיהוי גופות חללים מ-7 באוקטובר, השליכו לכיוונו חפצים וקראו לעברו קריאות גנאי.

הראשון שהעלה את הסרטון הוא ככל הנראה "הצל", אשר גם הדביק את הלוגו של השם שלו בתחתית הסרטון, וזכה לכמעט מיליון צפיות בעמוד שלו. בנוסף, גם הזמר רותם כהן וכוכבת הריאליטי לשעבר עינב בובליל שיתפו את אותו הסרטון ויחד הם הגיעו למעל לחצי מיליון צופים, יחד עם הצל אפשר לספור מעל למיליון וחצי צפיות רק ב-3 החשבונות הנ"ל.

View this post on Instagram

A post shared by Yoav Eliassi (@i_am_the_shadow)

פנינו ל"הצל" כדי לנסות לברר מי עומד מאחורי הסאונד בסרטון, אך הוא אמר שיברר וטרם חזר אלינו. גם במשטרת ישראל לא מצליחים לאתר את מקור הסאונד ולא מכירים אירוע כזה כרגע. במידה ואתם מכירים את "המילואימניק" שמאחורי הסרטון אתם מוזמנים לפנות אלינו בוואטסאפ האדום של mako במספר וואטסאפ: 050-2326004.

גם בארגון פייק ריפורטר, שנאבק בהפצת דיסאינפורמציה ברשת, אינם מכירים אף אדם שהזדהה בתור הדובר בסרטון, וכי "לאור העובדה שמדובר בסרטון אנונימי, קשה מאוד לאמת את הדברים".

לדבריהם, מבדיקה שערכו, ההפגנה המדוברת הייתה מופרדת לחלוטין מהציבור ומגודרת, כך שהסבירות לחיכוך מהסוג הזה נראית נמוכה. בנוסף, לא עלה אף תיעוד אחר של האירוע המדובר מאף זווית, וגם המשטרה לא התייחסה לדברים ודיווחה על אירוע חריג מסוג זה.

"חשוב לציין כי הסאונד המצורף לסרטון נשמע אותנטי, ואכן ניכר שהאדם המדבר בו עושה זאת מדם לבו. הרגשות שמעלה הדובר בסרטון, בין אם היה שם ובין אם לא, הם לגיטימיים ויש להם מקום בשיח הציבורי. מה שלא לגיטימי הוא השימוש הפוליטי שנעשה בסרטון מבושל על ידי גורמים מתסיסים בחברה כדי להסית נגד ציבורים שונים ולהאשים אותם בבגידה", מוסיפים בארגון.